Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα, εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις Βρυξέλλες, για τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου 2015, τα οποία παρουσίασαν οι κ. Τουσκ, Πρόεδρος του Συμβουλίου και Γιούνκερ, Πρόεδρος της Κομισιόν.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημ. Παπαδημούλη:
«Η απάντηση που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα θέματα που έθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση, είναι και ο καθρέφτης για το πώς θα αντιμετωπίσει τα ίδια τα δικά της προβλήματα η Ευρωζώνη. Γιατί αυτά τα χρόνια, έχουμε μείωση των επενδύσεων, οικονομική στασιμότητα, αποπληθωρισμό, τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης, αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, σε όλη την Ευρωζώνη. Υπάρχει μια μελέτη της McKinsey που αναφέρει αύξηση του Δημόσιου χρέους σε όλη την Ευρωζώνη: 15 από τα 19 κράτη της Ευρωζώνης, έχουν χρέος πολύ παραπάνω από τα όρια που έθεσε η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Επτά από τα κράτη-μέλη έχουν δημόσιο χρέος πάνω από 100%. Και τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους τα τελευταία χρόνια, την έχουν χώρες που μπήκαν σε μνημόνια: η Ιρλανδία είχε 172% αύξηση του δημόσιου χρέους της, η Ελλάδα 103%, η Πορτογαλία 100% και η Ισπανία αύξησε το δημόσιο χρέος της 72% …
Σημειώνω με ικανοποίηση ότι σήμερα η συζήτηση για την Ελλάδα, δεν είναι στους πολεμικούς, εκδικητικούς τόνους που υιοθέτησαν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες πριν λίγες ημέρες, οι οποίοι ήθελαν να εκδικηθούν τον ελληνικό λαό γιατί ψήφισε αντίθετα με τις δικές τους επιθυμίες. Σημειώνω επίσης, θετικά τη δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ο κύριος Γιούνκερ, πριν λίγες ημέρες, μιλώντας στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, όπου είπατε κύριε Πρόεδρε ότι ως Ευρωπαϊκοί θεσμοί φερθήκατε απαράδεκτα απέναντι στους Έλληνες και τους προσβάλλατε, καθώς και ότι έγιναν και λάθη στην εφαρμογή του προγράμματος.
Αυτό που δόθηκε με την απόφαση του Eurogroup, δεν είναι μόνο μια χρονική ανάσα. Είναι η δυνατότητα να συνδυαστούν δυο πράγματα: το πρώτο είναι η ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες και το δεύτερο είναι η ανάγκη να σεβόμαστε όλοι την Δημοκρατία – και το αποτέλεσμα των εκλογών που λέει πως “κάτι πρέπει να δούμε μήπως κάναμε λάθος και χρειάζεται να το αλλάξουμε”. Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε αποδεχόμενοι τις δεσμεύσεις μας. Και ζητάμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, ζητώντας και τεχνική βοήθεια – κάτι που όπως είπε ακόμη και ο κ. Σόιμπλε αρνήθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ζητάμε και την ενίσχυση του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ, με κριτήρια που να κατευθύνουν αυτές τις επεδύσεις στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη διότι έχουν μεγαλύτερη ανεργία και μεγαλύτερη αποεπένδυση, και φυσικά, να αξιοποιήσουμε και την ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας, που ένας πρώην Επίτροπος και αρμόδιος για το θέμα, ο κύριος Πρόντι, είχε χαρακτηρίσει “ηλίθιο”, και την ποσοτική χαλάρωση που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Κλείνω με δυο λέξεις για το θέμα της Ουκρανίας. Η ειρηνευτική συμφωνία είναι ένα μικρό δεντράκι. Κινδυνεύει να ξεραθεί! Η δουλειά η δική μας, είναι να ενισχύσουμε με ψυχραιμία αυτή την ειρηνευτική προσπάθεια.
Και για το θέμα της αντιμετώπισης των τρομοκρατικών επιθέσεων, εκτός από την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Γαλλίας και της Δανίας, σημειώνω θετικά την ψύχραιμη τοποθέτηση του κύριου Γιούνκερ, ότι δεν πρέπει να κάνουμε τα λάθη που έκαναν οι Αμερικανοί μετά το 2001».
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=9diNft0aSNQ”]