Με θέμα την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στο CNN.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός, το ευρώ είναι το πρότζεκτ του αιώνα. Οπότε, κανείς δε θα έπαιρνε το ρίσκο να το διακινδυνεύσει για μόλις 0,5% του ελληνικού, το οποίο αντιστοιχεί σε 900 εκατ. ευρώ.
Επεσήμανε δε «Για αυτό, θεωρώ ότι – όπως είπε και η Άνγκελα Μέρκελ – εάν υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος. Είναι η ώρα να αποδειχθεί ότι η Ευρώπη είναι μια ανεκτική ένωση κρατών, ότι μπορεί να είναι ανεκτική απέναντι και στην άσκηση διαφορετικής πολιτικής».
Απαντώντας στο κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει μείνει σταθερή στις κόκκινες γραμμές αλλά και κατά πόσο είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις και αν έχει άλλες προτάσεις, ο Νίκος Παππάς τόνισε πως: «Πέρα από το ΦΠΑ και τις συντάξεις έχουμε προτείνει παραμετροποιημένα μέτρα – παραμετροποιημένα, δηλαδή μπορείς να εντοπίσεις και να υπολογίσεις τα ακριβή νούμερα – για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων κατά 2% του ΑΕΠ.
Έχουμε μια διαφωνία με τους Θεσμούς επί τους σημείου στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία και του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016. Η απόκλιση μεταξύ των δύο εκτιμήσεων είναι μόλις 0,5% . Μπορώ και εγώ τώρα να αναλάβω το ρόλο του δημοσιογράφου και να σας ρωτήσω: είναι αυτό ένα νούμερο ικανό να μας αποτρέψει από την επίτευξη συμφωνίας; Δεν το νομίζω».
Στο ερώτημα πως η ελληνική κυβέρνηση απαντά στην ανησυχία του κόσμου ο υπουργός απάντησε ότι: «Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται κανείς να ανησυχεί και δεν χρειάζεται κανείς να τροφοδοτεί αυτά τα τρομερά σενάρια.
Επομένως, χρειάζεται να αφήσουμε αυτά τα τρομερά σενάρια στην άκρη, νομίζω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν αποδείξει ότι αντιπαθούν αυτά τα σενάρια. Κανείς δε μπορεί να υπολογίσει το κόστος που θα υπάρξει σε περίπτωση μη συμφωνίας, επομένως αυτή είναι μια πολύ καλή αφετηρία και αυτό κάνει και τις δύο πλευρές να είναι ειλικρινείς και (τις κάνει) να εξηγήσουν ακόμα και τις διαφορές που έχουν και να μάθουν να ζουν με αυτές τις διαφορές, γιατί αυτό είναι η Ευρώπη».
Τέλος για το θέμα των εκροών κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες επεσήμανε πως: «Φυσικά και ανησυχούμε, φυσικά και δεν μας αρέσει αυτό το φαινόμενο, όμως πρέπει να αποδώσουμε αυτή τη συμπεριφορά του κόσμου, που έχει τα χρήματά του στις τράπεζες, στο γεγονός ότι υπάρχει κατά κάποιο τρόπο μια αρνητική δημοσιότητα γύρω από αυτό το ζήτημα. Επομένως, θα συμβούλευα όλους να μη στοιχηματίζουν και να μην ποντάρουν πολλά στο σενάριο του τρόμου».
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=XYjiv_M7ARk”]