19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Παράδειγμα προς μίμηση η Φινλανδία: Δίνει γονική άδεια και στους δύο γονείς, συνολικά μέχρι 14 μήνες!

Ημερομηνία:

Ένας νέος οικογενειακός νόμος τέθηκε σε ισχύ στη Φινλανδία, ο οποίος επαναπροσδιορίζει τη διάρκεια της γονικής άδειας και το ποσό ή τη διάρκεια των παροχών φροντίδας παιδιών.

Η πρωθυπουργός της χώρας μπορεί να βρέθηκε πριν από λίγο καιρό στη δίνη του κυκλώνα με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο διασκέδαζε, ωστόσο, για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι είναι μια πολιτικός που -αν μη τι άλλο- μπορεί να προχωρά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Φιλανδία γίνεται παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες καθώς θέτει σε εφαρμογή ένα νέο νόμο που αφορά τη γονική άδεια και στους δυο γονείς. Πιο συγκεκριμένα, αμφότεροι οι γονείς θα λαμβάνουν πλέον ένα επίδομα παιδικής φροντίδας για 160 ημέρες ο καθένας, το οποίο αθροίζει σχεδόν ένα έτος!

Επιπλέον, υπάρχει επίδομα μητρότητας. Συνολικά, οι γονείς μπορούν επομένως να μείνουν στο σπίτι με το παιδί τους για περίπου 14 μήνες. Ο ένας γονέας μπορεί να μεταφέρει έως και 63 ημέρες αναφοράς στον άλλο.

Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ημέρες της άδειας μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των δύο ετών, ενώ μπορούν να χωρίσουν την άδεια σε τέσσερα μέρη. Εάν ένα παιδί έχει μόνο έναν γονέα, δικαιούται άδεια και επίδομα 320 εργάσιμων ημερών.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω αφορούν την άδεια μετά τον τοκετό. Οι έγκυες δικαιούνται, επίσης, άδεια εγκυμοσύνης ενός μήνα πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού.

Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Hanna Sarkkinen ελπίζει ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα βελτιώσει τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Και, επιπλέον, θα δώσει και στους πατέρες περισσότερο χρόνο με τα μωρά τους.

Φωτογραφία: depositphotos.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...