15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τους Παιδικούς σταθμούς

Ημερομηνία:

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τους γονείς να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν να καλυφθεί πλήρως και δωρεάν το δικαίωμα όλων των παιδιών στη φροντίδα και την αγωγή, τόσο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όσο και στα ΚΔΑΠ απευθύνουν τα σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, Ιατρικών Επισκεπτών και Τροφίμων και Ποτών.

Στην σχετική τους ανακοίνωση τα σωματεία καλούν σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα των παιδικών σταθμών και αναφέρουν αναλυτικά:

«Παρ’ όλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «κοινωνικά δίκαιες αλλαγές» σχετικά με το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» -που αφορά τη χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ- στην πραγματικότητα νέα βάσανα έρχονται για τα νέα ζευγάρια.

Ακόμα και από τις αιτήσεις που έγιναν φέτος, είτε στο δήμο είτε μέσω ΕΣΠΑ, μεγάλος αριθμός βρεφών και νηπίων μένουν εκτός οποιασδήποτε δομής, όπως ακριβώς έγινε και πέρυσι.

Ειδικά στο ΕΣΠΑ, μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με το κουπόνι (voucher) που φέτος δόθηκε απευθείας στους δικαιούχους-γονείς, με το πρόσχημα ότι έτσι θα διαλέξουν οι ίδιοι τη δομή (δημοτική ή ιδιωτική).

Στην πράξη φάνηκε ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και μεγάλοι χαμένοι οι γονείς. Ακόμα και όσοι κατάφεραν να πάρουν το πολυπόθητο κουπόνι έμειναν μόνο με τη χαρά. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες γονέων για ωμό εκβιασμό από ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς να πληρώσουν έξτρα παροχές (που δεν καλύπτονται από το ΕΣΠΑ) ώστε να μπορέσουν να κλείσουν μια θέση. Έτσι οι γονείς σύντομα είδαν ότι οι θέσεις στους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς είχαν “καπαρωθεί” από πριν, ενώ οι θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είναι ελάχιστες.

Η Προσχολική αγωγή δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια ή ως δώρο, αλλά ως βασική ανάγκη, πρώτα απ’ όλα του μικρού παιδιού, που δεν χωράει σε περισπούδαστες προβληματικές και αναλύσεις από τις οποίες μένουν έξω οι πολιτικές της ΕΕ, τα μονοπώλια, ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης.

Η Προσχολική Αγωγή αποτελεί λαϊκή ανάγκη και είναι δικαίωμα κάθε παιδιού.

Την ίδια ώρα, κανένας δήμος ακόμη δεν έχει πάρει την έγκριση για την πρόσληψη του αναγκαίου (έστω και έκτακτου) προσωπικού για τη λειτουργία τους, και που ήδη έχουν αιτηθεί οι δήμοι από το Μάρτη. Είναι γνωστό σε όλους μας και στο αρμόδιο υπουργείο, ότι η τυχόν άλλη καθυστέρηση από τη μεριά του να εκκινήσει τη διαδικασία των προσλήψεων του προσωπικού, σημαίνει με βεβαιότητα ότι το Σεπτέμβρη οι παιδικοί σταθμοί είναι αδύνατο να εκκινήσουν.

Η Δημοτική Αρχή έχει μεγάλη ευθύνη. Κυρίως γιατί στηρίζει τη διαχείριση της φτώχειας που κάνει η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας από εκεί που άφησαν οι προηγούμενες, ώστε ο φτωχός να πληρώνει για το φτωχότερο. Έχει ευθύνη γιατί πανηγυρίζει για τα επιμέρους με αποτέλεσμα να χάνεται σκόπιμα η ουσία: Ότι και φέτος εκατοντάδες βρέφη και νήπια μένουν εκτός των βρεφονηπιακών σταθμών στο Δήμο Χανίων.

Στο δήμο Χανίων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ, από τις 1542 οικογένειες που έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα, δεκτές έγιναν μόλις οι 927.. Δηλαδή 615 οικογένειες μένουν εκτός ΕΕΤΑΑ.

Από τις 927 δεκτές αιτήσεις του προγράμματος, οι 426 θέσεις επιδοτούνται στον Δήμο Χανίων (45,95% του προγράμματος) ενώ οι 501 θέσεις επιδοτούνται σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς (το 54,05% του προγράμματος)

Ο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων από τα συνολικά 742 νήπια και βρέφη που μπορούν να εξυπηρετηθούν στις δομές του, έχει παραδώσει τις 426 για ένταξη μέσω του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ. Παραμένουν λοιπόν 316 διαθέσιμες θέσεις βρεφών και νηπίων να δοθούν.

Το σύνολο των αιτήσεων είναι 2665. Το σύνολο των αιτήσεων που έγιναν δεκτές  μέσω ΕΣΠΑ και Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. μαζί είναι 1243. Βέβαια παραμένει άγνωστο το πόσες αιτήσεις έγιναν και στα δύο προγράμματα.

"google ad"

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του ληξιαρχείου αναφέρουν για τον Δήμο Χανίων 948 ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, και αυτές μόνο για το 1ο εξάμηνο του 2016..

Αυτά τα παιδιά σε δύο χρόνια θα πρέπει να έχουν μια θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό. Τι θα γίνει τότε??

Γι’ αυτό λοιπόν εδώ και τώρα απαιτούμε:

Δημόσιους και δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς για όλα τα παιδιά.

Με άμεσα μέτρα να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ, ώστε άμεσα να ξεκινήσει η ομαλή λειτουργία τους και να καλύψουν ΟΛΕΣ τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, των παιδιών τους.

Να καταργηθούν τα τροφεία.

Να διασφαλιστεί η ανανέωση όλων των συμβάσεων του προσωπικού των δομών και του προγράμματος και να ξεκινήσει επιτέλους η μονιμοποίησή τους.

Θυμίζουμε οτι τα παιδιά που μπήκαν φέτος σε κάποιο σταθμό δεν σημαίνει οτι θα μπουν και του χρόνου. Γι’ αυτό καλούμε τους εργαζόμενους και όλους τους γονείς να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν να καλυφθεί πλήρως και δωρεάν το δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών στη φροντίδα και την αγωγή, τόσο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όσο και στα ΚΔΑΠ.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ