16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Παράταση ασφυξίας από Ντράγκι

Ημερομηνία:

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έστειλε σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα επαναλαμβάνοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση, άμεση ή έμμεση, αν δεν υπάρχει το πολιτικό “πράσινο φως” για την υλοποίηση των όρων ενός προγράμματος. Η ΕΚΤ, σε αυτό το πλαίσιο, απέρριψε το αίτημα της Αθήνας για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημόσιου, ενώ εξαίρεσε την Ελλάδα, μέχρι την υλοποίηση της παραπάνω προϋπόθεσης, και από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο όπως ανακοίνωσε ο Ντράγκι ανέρχεται σε 60 δις ευρώ το μήνα.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Ντράγκι είπε πως “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδος, αλλά είναι επίσης και όλων των άλλων κρατών-μελών. Είναι ίδρυμα με κανόνες”. “Είμαστε οι πρώτοι που ευχόμαστε να ξεκινήσει η χρηματοδότηση αν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να διαφαίνεται μια επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός προγράμματος”, τόνισε.

Για τις ελληνικές τράπεζες είπε πως είναι φερέγγυες και αυτό πρέπει να διατηρηθεί, εξού και η ΕΚΤ ζήτησε να είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τυχόν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης. Ο Ντράγκι σημείωσε πως σε αυτή τη φάση η ΕΚΤ το πιο σημαντικό που μπορεί να κάνει είναι η διατήρηση και η ευρωστία των ελληνικών τραπεζών. Νωρίτερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε την οριακή αύξηση του ποσού που μπορούν να αντλούν οι ελληνικές τράπεζες από τον ELA, από 68,3 δις σε 68,8 δις.

Σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο Ντράγκι επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν θα μετέχει καθώς βρίσκεται σε οικονομικό πρόγραμμα και υπό αξιολόγηση. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. “Χώρες με οικονομικό πρόγραμμα που βρίσκονται υπό αξιολόγηση δεν μπορούν να μετέχουν στο πρόγραμμα”, τόνισε υπενθυμίζοντας τους κανόνες που είχε θέσει από την ανακοίνωση του προγράμματος. Ακόμη σημείωσε πως μέχρι τον Ιούλιο η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα δεδομένου πως ήδη οι ελληνικοί τίτλοι που κατέχει υπερβαίνουν το όριο που τέθηκε ανά εκδότη και έτσι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να γίνουν αποπληρωμές και μετά αγορές.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...