22.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Παρά τις δεσμεύσεις, προς εμπορική εκμετάλλευση το Μέγαρο Παπαδόπετρου

Ημερομηνία:

Οι αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης είχαν εκδιώξει τους φοιτητές που έκαναν κατάληψη στο κτίριο Παπαδόπετρου στο κέντρο της πόλης των Χανίων γιατί είχαν σχέδια… Αρχικά είχε ακουστεί ότι θα γινόταν η στέγη για τις Δημόσιες Σχέσεις του Ιδρύματος λόγω της κεντρικής θέσης του στην πόλη. Μετά ακούστηκε ότι θα μετατραπεί σε έδρα Εταιρείας Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και έδρα για κόμβο Ευρυζωνικών Δικτύων. Τέλος, ακούστηκε ότι εκεί θα μεταφερθεί η έδρα των εργαστηρίων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων.

Τελικώς, τίποτα από αυτά δε θα συμβεί επιβεβαιώνοντας τους φόβους των φοιτητών αφού το Πολυτεχνείο Κρήτης προχωρά στην εμπορική εκμετάλλευση του κτιρίου Παπαδοπέτρου προκηρύσσοντας πλειοδοτικό διαγωνισμό για την μίσθωση του κτηρίου για 12 χρόνια, με ελάχιστο  ετήσιο μίσθωμα 152.400 ευρώ (12.700 μηνιαίως).

Το Μέγαρο Ιωσήφ Παπαδοπέτρου είναι δωρεά μιας παλιάς ισχυρής σφακιανής οικογένειας προς το Πολυτεχνείο Κρήτης (Π.Κ.). Μάλιστα μεταξύ των όρων της δωρεάς ήταν και η οικονομική ενίσχυση σφακιανών φοιτητών όχι με βάση τη βαθμολογία τους, όπως κακώς είχε ερμηνευτεί από τις αρχές του ιδρύματος, αλλά με βάση την καταγωγή τους.

Το νεοκλασικό κτήριο κατασκευής 1912 αποτελείται από δύο ξεχωριστές κατοικίες με συνολικό εμβαδό 674 τ.μ., μια στο ισόγειο και μια στον όροφο στον οποίο και οδηγεί εξωτερική σκάλα. Στην κατοχή το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί και σε αυτό είχαν εγκαταστήσει 4 ασυρμάτους. Κτίστηκε για τις ανάγκες του ιδιοκτήτη βουλευτή με σχέδια και επίβλεψη του Μιχάλη Σαββάκη και με εργολάβο τον Αλέξανδρο Πλατσιδάκη. Μέχρι το 1940 χρησιμοποιήθηκε για κατοικία της οικογένειας Παπαδόπετρου, στη συνέχεια νοικιάστηκε για επαγγελματική στέγη και αργότερα έγινε δωρεά στο Πολυτεχνείο Κρήτης “για κοινωφελείς σκοπούς”. Στη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης του κτηρίου, το 2011, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη αρχαίων κτισμάτων στο υπόγειο.

Το 2003, το κτίριο που είχαν νοικιάσει προηγουμένως τα ΙΕΚ ΖΗΤΑ παραδόθηκε στο Π.Κ. με στόχο να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η Πρυτανεία ισχυρίζεται ότι βασικό της μέλημα ήταν η συντήρηση και ανάδειξη του κτιρίου, ώστε να αξιοποιηθεί για το ‘καλό’ των φοιτητών και πιο συγκεκριμένα για τη στέγαση εκθεσιακού χώρου έργων των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής και κάποιων εργαστηρίων.

Από τα τέλη Οκτώβρη του 2003 μέχρι και το καλοκαίρι του 2006, οπότε και έγινε κατάληψη του κτιρίου από φοιτητές του ιδρύματος, μεσολάβησαν σχεδόν τρία χρόνια. Ενώ λοιπόν το διάστημα αυτό ήταν παραπάνω από αρκετό για να πραγματοποιηθούν τα σχέδια της Πρυτανείας, (άλλωστε η εργολαβία ανακαίνισης ύψους 300.000 € που έχει ανατεθεί πρόσφατα από το Π.Κ. στην TRIAS ΔΟΜΙΚΗ Γ.Κ. Παπαδάκης – Ε.Θ. Ζυμβραγουδάκης Ο.Ε. έχει χρονικό όριο υλοποίησης τρεις μήνες), δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, μην έχοντας κάποιο χώρο στο κέντρο της πόλης για να μπορεί να εκφραστεί πολιτικά και πολιτιστικά ζήτησε επανειλημμένα από τη διοίκηση του Πολυτεχνείου την εκμετάλλευση του κτιρίου για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών. Ωστόσο το αίτημα αυτό δεν λήφθηκε ποτέ υπόψη, με αποτέλεσμα οι φοιτητές στα πλαίσια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων ενάντια στον τότε νέο Νόμο Πλαίσιο για την Παιδεία να προχωρήσουν στην κατάληψη του κτιρίου τον Ιούνιο του 2006.

Ο χώρος διαμορφώθηκε σε μια πολιτιστική λέσχη με διάφορες δραστηριότητες: από συναυλίες και θεατρικές πρόβες μέχρι εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Οπως ήταν δε φυσικό, στις περιόδους φοιτητικών κινητοποιήσεων η λέσχη υπήρξε και κέντρο πληροφόρησης και συντονισμού. Ισως αυτό να ήταν και η βασική αφορμή για την «ανακατάληψη» του κτιρίου από την αστυνομία με τη σύμφωνη γνώμη της Πρυτανείας.

Σήμερα, προχωρούν τα σχέδια εμπορικής εκμετάλλευσης πέρα από τις προηγούμενες δεσμεύσεις των διοικήσεων του ιδρύματος.

Ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του Μεγάρου λήγει την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 14:00 μ.μ..

Υπενθυμίζουμε ότι το 2019 σε συνέντευξή του ο τότε πρύτανης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος είχε τονίσει ότι επιθυμία του ιδρύματος είναι:

“…η χρήση του κτηρίου αυτού να είναι συμβατή με τους όρους ύπαρξης και τους στόχους του Πολυτεχνείου και να αποτελέσει μια πύλη για την τοπική κοινωνία”

Ενώ σε άλλο σημείο σημείωνε ότι:

“Δεν είναι στις προθέσεις μου το κτήριο αυτό πχ. να το ενοικιάσουμε θέλουμε να το αξιοποιήσουμε για τους σκοπούς του Πολυτεχνείου”.

Τι αναφέρει η προκήρυξη

Η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, με έδρα τα Χανιά (Πολυτεχνειούπολη, Κουνουπιδιανά), προκηρύσσει πλειοδοτικό διαγωνισμό με κλειστές προσφορές, για την ανάδειξη μισθωτή του «Μεγάρου Παπαδοπέτρου», το προς μίσθωση ακίνητο είναι ένα διώροφο κτίριο με υπόγειο, επιφανείας 674,79 μ2, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Στρατηγού Τζανακάκη και Βολουδάκηδων, αρ. 14., στο Ο.Τ 174, εντός σχεδίου πόλεως Χανίων, Κρήτης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται, για περαιτέρω πληροφορίες ή, εφόσον το επιθυμούν, να οργανώσουν με αντιπρόσωπο της Εταιρείας επίσκεψη στους χώρους του μισθίου, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, κατόπιν συνεννόησης, στα τηλέφωνα 2821037055, 2821037761 και στο email: eadip-info@tuc.gr.

Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν επί ποινή αποκλεισμού να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην διεύθυνση: «Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, Πολυτεχνειούπολη, Κουνουπιδιανά Ακρωτηρίου, Κτίριο Ε4.101, ΤΚ. 73100, Χανιά», με courier ή ταχυδρομικά με ημερομηνία αποστολής το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, ή αυτοπροσώπως το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 14:00 μ.μ.. Ο φάκελος στην εξωτερική του πλευρά́ θα πρέπει να αναγράφει τα πλήρη ατομικά́ ή εταιρικά στοιχεία του συμμετέχοντος καθώς και την ένδειξη «ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το...

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος...