14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Παρέμβαση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία εκκαθάρισης των δανείων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας

Ημερομηνία:

Η ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης της ρευστότητας των αγροτών και των συνεταιρισμών, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας (2012) αφού ακόμα δεν έχουν εκκαθαριστεί τα δάνειά τους και δεν έχουν αποδεσμευτεί οι περιουσίες τους, αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων 43 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πρωτοβουλία του Τομεάρχη Σταύρου Αραχωβίτη.

Όπως είναι γνωστό, από τον Ιούνιο του 2019 έχει δημιουργηθεί το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ), αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο, την στιγμή που το έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας. Μετά από 13 ολόκληρους μήνες από την σύστασή του και ακόμα δεν έχει χορηγηθεί ούτε ένα ευρώ δάνειο με εγγύηση μέσω του ταμείου αυτού. Την ίδια όμως ώρα που αναδεικνύεται ως μείζον θέμα η ανάγκη στήριξης της περιορισμένης ρευστότητας, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία εξέλιξη για την πορεία εκκαθάρισης των υφιστάμενων αγροτικών δανείων. Οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι με την περιουσία τους δεσμευμένη σε έναν μηχανισμό εκκαθάρισης που τους στερεί την δυνατότητα άντλησης ρευστότητας.

Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την πορεία της εξέτασής τους από τον εκκαθαριστή κυρίως της π. Αγροτικής Τράπεζας στην οποία υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών. Η έλλειψη πληροφόρησης στο θέμα αυτό εντείνει τις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου για την τύχη και την εξέλιξη των υφιστάμενων αγροτικών δανείων.

Σημειώνεται εδώ ότι κατά το έτος 2018 και κατόπιν δεκάδων συσκέψεων μεταξύ της τότε πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ειδικού εκκαθαριστή είχαν συμφωνηθεί πολύ ευεργετικές ρυθμίσεις για οφειλέτες αγρότες σύμφωνα με τις οποίες προβλέπονταν η διαγραφή όλων των τόκων και κατά περίπτωση διαγραφή και μέρους του κεφαλαίου. Αυτές οι ρυθμίσεις ίσχυαν μέχρι το τέλος του 2019. Ενώ δε ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα κος Ζαβός έχει αναγνωρίσει – απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή – ως πολύ καλές αυτές τις ρυθμίσεις, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια σχετική νέα παρέμβαση. Επιπλέον αυτών, καταγγέλλεται ότι παραγωγοί λαμβάνουν ειδοποίηση για άμεση εξόφληση  των παλιών οφειλών τους με επιστολές ή τηλεφωνικά.

«Ο πρωτογενής τομέας, ένας βασικός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας, όχι μόνο παραμένει χωρίς ουσιαστική υποστήριξη, αλλά πλήττεται και από την κυβερνητική αδιαφορία να ενεργοποιήσει ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της ρευστότητας του κλάδου, το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα παλιά δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας ήταν ενυπόθηκα με το σύνολο της παραγωγικής περιουσίας, κάτι που καθιστά εντελώς απαγορευτική την πρόσβαση στην αναγκαία ρευστότητα, αλλά και επειδή η πίεση εκ μέρους των δανειστών για άμεση εξόφληση των προς εκκαθάριση παλαιών δανείων στερεί πόρους από την παραγωγή, οφείλει η Κυβέρνηση να δει με σοβαρότητα το θέμα και να δώσει άμεσα, μια οριστική λύση».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...