16.8 C
Chania
Saturday, October 26, 2024

Παρέμβαση ΚΚΕ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης ενάντια στη γραμμή υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα

Ημερομηνία:

Το ΚΚΕ συμμετείχε σε πρόσφατη κινητοποίηση κατοίκων του Αποκόρωνα ενάντια στην κατασκευή της γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα. Το κόμμα καταγγέλλει το έργο ως μια απειλή για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων και υποστηρίζει ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγάλων ενεργειακών ομίλων.

Η περιφερειακή αρχή, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, φαίνεται να ευνοεί την υλοποίηση του έργου, προτείνοντας λύσεις που δεν ικανοποιούν τους αγωνιζόμενους. Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους να συνεχίσουν τον αγώνα τους και υπογραμμίζει ότι η υπογειοποίηση της γραμμής αποτελεί την μόνη αποδεκτή λύση.

Η κατασκευή της γραμμής υψηλής τάσης, σύμφωνα με το ΚΚΕ, εντάσσεται σε ευρύτερα σχέδια για την ενεργειακή εξάρτηση της περιοχής και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το κόμμα καλεί τους πολίτες να αντισταθούν σε αυτές τις πολιτικές και να διεκδικήσουν μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των λίγων.

Πιο αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Στο πλευρό των κατοίκων του Αποκόρωνα και όλων των κατοίκων και φορέων που αγωνίζονται ενάντια στο έγκλημα που ετοιμάζεται στην Κρήτη με τη Γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης Χανιά – Δαμάστα στάθηκε, για άλλη μια φορά, το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα,  αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχαν ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του Γραφείου  της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, έδωσε το «παρών» στη μαζική  κινητοποίηση των φορέων των Χανίων, στο Ηράκλειο,την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, μέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, με θέμα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης Χανιά – Δαμάστα.

Το ΚΚΕ δίνει το «παρών» και στηρίζει όλες τις κινητοποιήσεις των λαϊκών φορέων που παλεύουν μήνες τώρα ενάντια στη σχεδιαζόμενη καταστροφή με το έργο του ΑΔΜΗΕ και έχουν ήδη δώσει αγωνιστική απάντηση στην Κυβέρνηση: Δε θα περάσει το σχεδιαζόμενο έγκλημα για τα κέρδη των ομίλων, σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος της Κρήτης.

Η περιφερειακή αρχή Κρήτης (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) με τη μεσοβέζικη απόφαση της επιτροπής Περιβάλλοντος, για να αμβλύνει τις λαϊκές αντιδράσεις, δίνει επί της ουσίας συναίνεση για την τοποθέτηση πυλώνων, με τη Γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης Χανιά – Δαμάστα, αφού προβλέπει επανεξέταση της μελέτης για να προσδιοριστεί πού μπορεί να μπει πυλώνας και πού να γίνει υπογειοποίηση. Μια τέτοια λογική οδηγεί σχεδόν στο ίδιο αποτέλεσμα και δεν αποφεύγει ούτε την περιβαλλοντική καταστροφή ούτε την αλλαγή χρήσης γης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τις τοποθετήσεις τους, ξεσκέπασαν τον πρόεδρο και την πλειοψηφία της επιτροπής και την προσπάθειά τους να αποσπάσουν, με πονηριές και τεχνάσματα, την συγκατάθεση των κατοίκων. Επέμειναν στην πάγια ξεκάθαρη πρόταση – θέση που είχε διατυπώσει και στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μαρινάκης Αλέκος, «απόρριψη της μελέτης στο σύνολό της και την απαίτηση να σχεδιαστεί η υλοποίηση του έργου με υπογειοποίηση ή πόντιση του καλωδίου ως οι μόνες λύσεις που εξυπηρετούν την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και ασφάλειας των κατοίκων, την προστασία της αγροτικής γης». Δεν παζαρεύουμε καμία άλλη λύση σε αυτό το ζήτημα! Σήμερα υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και οι τεχνικές δυνατότητες να πραγματοποιηθούν και τα πιο δύσκολα έργα, τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

«Οι μάσκες έπεσαν» ! Η πρόταση της περιφερειακής αρχής, δηλαδή της κυβέρνησης και του ΑΔΜΗΕ, που πλειοψήφησε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος με τις ψήφους των συμβούλων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, δεν έχει καμία σχέση με τα δίκαια αιτήματα τις διεκδικήσεις του λαού. Η πλειοψηφία των σύμβουλων της περιφερειακής αρχής επικύρωσε το σχεδιαζόμενο έργο του ΑΔΜΗΕ, χωρίς να ενδιαφέρεται για τα λαϊκά στρώματα, την καταστροφή του φυσικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιβάλλοντος, της αγροτικής παραγωγής, την υγεία των κατοίκων και τόσα άλλα.

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι «Η κυβέρνηση βάζει την υπογειοποίηση του έργου στην άθλια ζυγαριά «κόστους – οφέλους» και την απορρίπτει λόγω κόστους. Βέβαια, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, όπως διαχρονικά οι κυβερνήσεις,  ξοδεύει πάνω από το 2% του ΑΕΠ για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες. Μόλις πέρυσι έδωσε 8,5 δισεκατομμύρια στους ομίλους Ενέργειας, ενώ μισό εκατομμύριο ευρώ κάθε μέρα κοστίζει στον λαό μας η φρεγάτα που είναι στην Ερυθρά Θάλασσα,με τους στρατευμένους μας και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι «στο στόμα του λύκου» για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, των Ελλήνων εφοπλιστών, αλλά και για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Εκεί γιατί άραγε δεν μπαίνει ένα τέτοιο όριο;».

Θέλουν ένα έργο κοστολογημένο με βάση τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Τα κέρδη των λίγων καθορίζουν από πού θα περάσουν οι πυλώνες, εάν θα γίνει υπογειοποίηση ή όχι.

Στο κόστος αναφέρθηκε και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σδούκου, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη,  και είπε ότι «δε μπορούμε να πάμε σε τέτοιες λύσεις γιατί αυξάνεται σε δυσθεώρητα μεγέθη το κόστος υλοποίησης». Δηλαδή, με λίγα λόγια, η ανθρώπινη ζωή μπαίνει στον προκρούστη των επιδιώξεων των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, επιβεβαιώνοντας ότι καπιταλιστική ανάπτυξη και λαϊκά συμφέροντα δε συμβιβάζονται.

Βέβαια, η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ και βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ανάγκες των πολλών, δεν αποτελεί κάποια «δεξιά εμμονή». Είναι στρατηγική επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου και γι’ αυτό έχει την ουσιαστική αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και όλων συμπληρωμάτων τους που εμφανίζονται κατά καιρούς. Όλοι μαζί υπερασπίζονται τον μονόδρομο της ΕΕ, των κατευθύνσεών της για την Ενέργεια, για την ανάπτυξη στην Κρήτη. Αυτήν την πολιτική άλλωστε υπερασπίστηκαν από κυβερνητικές θέσεις, δίνοντας ο ένας την σκυτάλη στον άλλο.

Ο λαός της Κρήτης ξέρει ότι η πραγματική αιτία αυτών των σχεδιασμών δεν είναι άλλη από τις επενδύσεις των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θα μετατρέψουν την Κρήτη σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο και όχι οι λαϊκές ανάγκες για φθηνό ρεύμα, προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.  Η Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 KV Χανιά – Δαμάστα εντάσσεται στην ευρύτερη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Μέση Ανατολή, σχετίζεται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ, με την «Πράσινη» ενεργειακή μετάβαση, που στηρίχτηκε από όλα τα αστικά κόμματα σε βουλή και ευρωβουλή. Το νησί μας σχεδιάζεται να αποτελέσει τον «κόμβο» σε ενεργειακούς και εμπορικούς δρόμους, που χαράσσονται εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών που οδηγούν σε πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή.

Το κίνητρο για την ανάπτυξη του έργου της διασύνδεσης, όπως και για άλλα «εμβληματικά» και πολυδιαφημισμένα έργα δισεκατομμυρίων στο νησί, είναι το κέρδος που ευελπιστούν να βγάλουν από αυτά μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ο  λαός δεν ξεγελιέται. Ο αγώνας θα συνεχιστεί. Και η μέχρι σήμερα καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού, νίκη του λαϊκού κινήματος είναι. Κι αυτό πραγματικά αποδεικνύει τη δύναμη που έχει το λαϊκό κίνημα να ανατρέπει αντιλαϊκές αποφάσεις,  όταν δρα μαζικά κι οργανωμένα, με σωστό προσανατολισμό. Ο αγώνας αυτός είναι μαζικός, αφορά την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, την ασφάλεια στη ζωή των κατοίκων και θα είναι νικηφόρος.

 

 

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Lonely Planet: Η Κρήτη στα 10 καλύτερα ταξιδιωτικά μέρη της Ευρώπης για χειμερινές εμπειρίες με ήλιο

Τους 10 καλύτερους προορισμούς στην Ευρώπη για ηλιόλουστες διακοπές τον χειμώνα παρουσίασε το Lonely...

Κρήτη: Βγήκε στη σύνταξη και τώρα του αφαιρούν ένσημα επικαλούμενοι νόμο του 1920!

Δεκάδες είναι καθημερινά τα απίστευτα και τραγελαφικά που συμβαίνουν...

Απρόσμενη Στρατιωτική Συνεργασία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά

Το Ιράν σε μια τελείως μη αναμενόμενη κίνηση, ανακοίνωσε...