15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Παρέμβαση της πρωτοβουλίας #Save_falasarna, με αφορμή Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας – Χωροταξίας στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Ημερομηνία:

Παρέμβαση της πρωτοβουλίας #Save_falasarna, με αφορμή Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας – Χωροταξίας, που διοργανώθηκε την Πέμπτη 10.11 από τον Δήμο Χανίων, το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης στο Πνευματικό Κεντρο Χανίων.

Εκ μέρους της πρωτοβουλίας SAVE FALASARNA, μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους και επιδόθηκε στο προεδρείο το παρακάτω ΕΡΩΤΗΜΑ :

“Με αφορμή την εισήγηση που αφορούσε τον ρόλο των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, θα θέλαμε να ρωτήσουμε το σύνολο των εισηγητών, αν γνωρίζουν πως έχει κατατεθεί Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, από ιδιώτη επενδυτή, για έκταση στην παραλία της Φαλάσαρνας.

Σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολιτιστικά, οικονομικά δραστήρια για την τοπική κοινωνία, πηγή αναψυχής διεθνώς και συνάμα ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή. Περιλαμβάνονται σε αυτή, Ειδική Ζώνη Διατήρησης [NATURA 2000], δύο κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, οριοθετημένος αιγιαλός και αξιολογημένες ζώνες προστασίας φυσικών οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Κι ενόσω εκκρεμεί η ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης από πλευράς ΥΠΕΝ.

Με βάση τον Ν.4759/2020, στο Άρθρο 11, στην παρ. γ., τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια «εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις των Περιφερειακών και των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων και περιέχουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την επίτευξη των σκοπών τους».

Ωστόσο, στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης, η περιοχή είναι καταχωρημένη στις«Περιοχές ανάπτυξης γεωργίας και λοιπού πρωτογενούς τομέα», οι οποίες χαρακτηριστικά «ορίζονται ως παράκτιες ζώνες ήπιας οικιστικής – τουριστικής ανάπτυξης, ποιοτικής/περιβαλλοντικής αναβάθμισης και προστασίας/ανάδειξης πολιτιστικών και φυσικών πόρων»Πρόκειται δηλαδή, για δεδομένα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την προτεινόμενη επένδυση.

Τί να περιμένουμε ως προς την προστασία του κοινού συμφέροντος τώρα που με τον Νόμο 4864/2021 η επένδυση δύναται να χαρακτηριστεί ως στρατηγική, και με τον οποίο νομιμοποιούνται οι καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, την τοπική μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα αλλά ακόμα και την βιωσιμότητα των κατοίκων; Θα καταργηθεί για τις περιοχές NATURA το όριο των 150 κλινών που ίσχυε και θα επιτρέπονται μέχρι και 800 κλίνες για τουριστική χρήση; Πώς ορίζεται ο βαθμός της ήπιας ανάπτυξης που αναφέρει το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο;

Εν τέλει, θα συμβάλει ή θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος -όπως είναι και ο τίτλος της σημερινής εκδήλωσης- η πιθανή υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης;”

ΕΠΟΜΕΝΗ (εκτός απροόπτου)ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ “#save_falasarna -ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ” είναι προγραμματισμένη για την ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 7.30 μ.μ. στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ !!

Μπορεί να είναι εικόνα 14 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...