19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Παρέμβαση του Χανιώτη ποινικολόγου Αλέξη Αναγνωστάκη στη δίκη για τη δολοφονία του Κούρδου δικηγόρου Ταχίρ Έλτσι

Ημερομηνία:

Ο Ταχίρ Ελτσί πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι ενώ έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους πριν 5 χρόνια.

Το αιματηρό περιστατικό έγινε στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου και μιας ομάδας δικηγόρων.

Δικηγόρος γνωστός για τη στράτευσή του στην κουρδική υπόθεση, ο Ελτσί αποτελούσε αντικείμενο διώξεων επειδή είχε δηλώσει στην τηλεόραση στα μέσα Οκτωβρίου πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που ηγείται της κουρδικής εξέγερσης στην Τουρκία από το 1984, «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Με ανακοίνωσή του ο Χανιώτης ποινολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης αναφέρεται στη δίκη για τη δολοφονία του Κούρδου δικηγόρου Ταχίρ Έλτσι:

Πριν από πέντε χρόνια,  ο διακεκριμένος Κούρδος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων  Ταχίρ Έλτσι έπεσε νεκρός σε δημόσιο χώρο  από σφαίρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδινε υπέρ της ειρήνης,  έξω από τζαμί σε δρόμο της πόλης του Ντιγιαρμπακίρ.

Το γεγονός χαρακτηρίστηκε,  ως  “η σφαίρα που άλλαξε την Τουρκία”.

Δράστες της δολοφονίας ήταν πιθανότατα Τούρκοι αστυνομικοί αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν το αρνείται και κατηγορεί το PKK για τη θανάσιμη σφαίρα.

Η υπόθεση έχει σκληρύνει τα μέτωπα της τουρκο-κουρδικής σύγκρουσης, μειώνοντας τις πιθανότητες ειρήνης στην περιοχή.

Ο Κούρδος δικηγόρος Ταχίρ Έλτσι ήταν Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης του Ντιγιαρμπακίρ και γνωστός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία και συνεργαζόταν με πολλές διεθνείς οργανώσεις για αυτό τον σκοπό.

Το 1993  φυλακίστηκε για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας  και βασανίστηκε σκληρά.

Δέκα χρόνια μετά δικαιώθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο αναγνώρισε την αδικία που υπέστη.

Τραγική ειρωνεία, τα τελευταία του λόγια, κατά το λόγο που εκφωνούσε, πριν δεχτεί τη θανάσιμη σφαίρα, ήταν, πως “ο πόλεμος, τα όπλα, οι στρατιωτικές αποστολές πρέπει να μείνουν μακριά από εδώ”.

Έτσι ήταν ο Ταχίρ,  ονειρευόταν ένα κόσμο δικαιοσύνης, με ειρήνη και κοινωνική ανοχή.

"google ad"

Η δίκη της δολοφονίας του πέρασε από πολλά στάδια.  Έγιναν απόπειρες συγκάλυψης και ματαίωσης της υπόθεσης.  Δεν έλαβε χώρα η δίκη επί 5 χρόνια και οι υπεύθυνοι ουδέποτε λογοδότησαν ή τιμωρήθηκαν σε αυτό το διάστημα.

Το γεγονός ξεσήκωσε έντονη διεθνή κατακραυγή, που αποτυπώθηκε σε πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού πολιτικού περιοδικού “Spiegel”.

Σε αυτό,  κύριο ρόλο παίζει, η δήλωση του Έλληνα ποινικολόγου Αλέξη Αναγνωστάκη ως Προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ενωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων “Εuropean Criminal Bar Association”.

Σε αυτήν καυτηριάζει ενώπιον της διεθνούς Κοινότητας τη στάση του Τουρκικού δικαστηρίου. “Ανησυχώ βαθύτατα για την αμελή στάση του Τουρκικού Δικαστηρίου και για τις παραβιάσεις του δικονομικού δικαίου, στη πρώτη ακροαματική διαδικασία, που έγινε την 21/10/2020. Η προσπάθεια ενοχοποίησης σ’ αυτό στελέχους του PKK είναι λάθος. Η δίκη θα πρέπει να λάβει χώρα με δίκαιο και ανοιχτό τρόπο για να βρεθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι”.

Η δήλωση πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Με αυτήν  συμφώνησαν Δικηγορικοί Σύλλογοι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο οι οποίοι την επανέλαβαν και την υποστήριξαν δημόσια.

Σημειώνεται πως κατά την πρώτη ακρόαση του Δικαστηρίου την 21/10/2020, οι δικηγόροι της οικογένειας του αδικοχαμένου δικηγόρου,  υπέβαλαν πρόταση μεροληψίας κατά του προεδρεύοντα Δικαστή που ενεργούσε υπέρ των αστυνομικών και σε βάρος της οικογένειας την οποία είχε  μάλιστα αποκλείσει ανεπίτρεπτα από τη διαδικασία.

Η δίκη επαναλήφθηκε την 03/03/2021.

Οι παραπάνω δηλώσεις και οι παρεμβάσεις των διεθνών οργανώσεων έπαιξαν ρόλο στην αλλαγή της στάσης του δικαστηρίου.

Ετσι κατά τη δεύτερη συνεδρίαση,  το Δικαστήριο αποδέχτηκε το αίτημα της οικογένειας και του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης Ντιγιαρμπακίρ  να συμμετέχουν στη  δίκη ως διάδικοι.

Το Δικαστήριο άκουσε προσεκτικά τις θέσεις και προτάσεις των δικηγόρων της οικογένειας και βάσει αυτών έθεσε ερωτήσεις στους κατηγορούμενους  αστυνομικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  στους αστυνομικούς επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, μέχρι τη λήξη της διαδικασίας.

Επόμενη συνεδρίαση και ακρόαση ορίστηκε η 14/7/2021.

Τότε θα κριθεί εάν οι πραγματικοί υπεύθυνοι της δολοφονίας του αδικοχαμένου οραματιστή δικηγόρου θα τιμωρηθούν ή θα επικρατήσει πλήρης ατιμωρησία για την άδικη δολοφονία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ