21.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Παρέμβαση Rosa Nera και κινημάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων – Δήμαρχος Χανίων: Η κατάληψη έχει θετική προσφορά όμως “καταλήψεις δημοσίου χώρου δε μπορούν να τύχουν υποστήριξης” – Παρακολουθήστε ζωντανά

Ημερομηνία:

Δεκάδες πολίτες που υποστηρίζουν την κατάληψη Rosa Nera αλλά και που τάσσονται ενάντια στην μετατροπή του χώρου σε ξενοδοχείο βρίσκονται στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων εκφράζοντας τις θέσεις τους.

Μεταξύ των συλλογικοτήτων που παρέμβηκαν με σύντομες ομιλίες – παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο είναι το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, το Κοινωνικό Ραδιόφωνο Χανίων, η ποδοσφαιρική ομάδα “ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ”, η μουσική συλλογικότητα Yar Aman, η μουσική συλλογικότητα “Μουσική Αμηχανία”, αλλά και η ΕΛΜΕ Χανίων.

Όλοι αναφερθήκαν στην κοινωνική δουλειά της κατάληψης Ρόζα Νέρα ως κομμάτι της τοπικής πραγματικότητας αλλά και στο γεγονός ότι προσφέρει στέγη σε μία σειρά συλλογικότητες και οργανώσεις τόσο για δράσεις όσο και για εκδηλώσεις, πολιτιστικές, πολιτικές, μουσικές.

Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης πήρε τον λόγο μετά την παρέμβαση των συλλογικοτήτων που στηρίξουν την κατάληψη παραδεχόμενος ότι είναι όντως ένα ζήτημα που απασχολεί συνολικά την κοινωνία ενώ σημείωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένας χώρος που οφείλει να φιλοξενεί τέτοιες συζητήσεις.

Στάθηκε στο χαρακτήρα του ζητήματος πάνω στο οποίο εκφράζονται διαφορετικές απόψεις με έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Είπε ότι το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο δίχως να έχουμε κάποια διαφοροποίηση για το ιδιοκτησιακό. Όπως είπε το ζήτημα έχει έρθει στην επικαιρότητα για ένα και μόνο λόγο: επειδή υπήρξε μία δήλωση από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για εκκένωση όλων των κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη και όχι ειδικά για τη Ρόζα Νέρα.

Σημείωσε επίσης ότι θεωρεί  ότι αυτή η συζήτηση γίνεται και σε λάθος χώρο και σε λάθος χρόνο υπό το πρίσμα ότι τα δεδομένα παραχώρησης φαίνεται ότι είναι ορισμένα στο παρελθόν και τα περιθώρια αντίδρασης του δημοτικού συμβουλίου είναι περιορισμένα.

Είπε χαρακτηριστικά:

“Υπάρχει μία σύμβαση παραχώρησης από το Πολυτεχνείο προς μία ιδιωτική εταιρεία”.

Όπως είπε ο κ. Σημανδηράκης η σύμβαση αυτή βρίσκεται σε ισχύ και οι συμβαλλόμενοι ικανοποιούν τους όρους της Σύμβασης περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες του Δημοτικού Συμβουλίου να παρέμβει ουσιαστικά.

Ο κ. Σημανδηράκης είπε ότι δε θέλει να υπεκφύγει να πάρει θέση σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή οφείλει να σεβαστεί βασικούς κανόνες λειτουργίας της πολιτείας. Και ένας από τους βασικότερους είναι ο σεβασμός της ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

Είπε:

“Το Πολυτεχνείο έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει την περιουσία όπως κι εσείς έχετε το δικαίωμα στη βάση της νομιμότητας να προσβάλλετε την απόφαση αυτή”.

O κ. Σημανδηράκης είπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να συζητήσει “αν ένα ακόμα ξενοδοχείο εκεί εξυπηρετεί σκοπούς ανάπτυξης της πόλης. Αλλά να οριοθετήσουμε τη συζήτηση αυτή”.

"google ad"

Και συνέχισε:

“Έρχεστε εδώ, με μία ισχυρή επιθυμία, να ανατρέψουμε την πορεία που έχει πάρει το κτίριο της Ρόζα Νέρα. Έχετε κάποια πρόταση προς τη δημοτική αρχή για να ανατραπεί αυτή η απόφαση στα πλαίσια του νόμου; Εμείς όσο γνωρίζουμε δεν είναι εφικτό. Θα ήταν διαφορετικό να γίνει αυτό όταν η κατάσταση ήταν ακόμα ρευστή, πριν υπογραφεί η σύμβαση”.

Σημείωσε πάντως ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2020 εφόσον δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες θα μπορεί να καταπέσει η Σύμβαση, και τότε το Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά.

Σχετικά με την αναφορά ότι η δημοτική αρχή είχε δύο μέτρα και δύο σταθμά αφού για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ η αντίδρασή της ήταν έντονη ενώ αδιαφόρησε για τη μετατροπή ενός ιστορικού κτιρίου σε ξενοδοχείο ο κ. Σημανδηράκης είπε ότι στο οικόπεδο της ΑΒΕΑ υπήρχε  το περιθώριο να δράσει ο δήμος νομικά που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν την πορεία.

Για να καταλήξει:

“Δεν δείξαμε επιλεκτικά τα αντανακλαστικά μας σε σχέση με το Δημόσιο Χώρο”.

Συνεχίζοντας είπε:

“Μπορούμε ως δημοτικό συμβούλιο να πάρουμε απόφαση σε σχέση με τον δημόσιο χώρο όμως η απόφασή μας δεν αλλάζει τίποτα”.

O κ. Σημανδηράκης είπε ότι ο χώρος της Ρόζα Νέρα έχει θετική προσφορά και ο χώρος έχει χρησιμεύσει για δράσεις που συνεισφέρουν όμως, όπως είπε, “καταλήψεις δημοσίου χώρου δε μπορούν να τύχουν υποστήριξης. Και αυτό δεν το λέω με διάθεση ρεβανσισμού, ούτε με διάθεση ακύρωσης του θετικού ρόλου. Οι καταλήψεις δημόσιου χώρου που δεν κινούνται στο πλαίσιο νόμου δε μπορούν να τύχουν υποστήριξης”.

O κ. Σημανδηράκης καταλήγοντας είπε:

“Σε αυτή την πόλη έχουμε πολλά να εξελίξουμε, πολλά να προχωρήσουμε. Κρατώ τη δύναμη των συλλογικοτήτων. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν κάθε φορά να βάζουν το πλαίσιο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Η κατάσταση είναι συγκεκριμένη, η κατάληψη της Ρόζα Νέρα δε μπορεί να υποστηρίζεται γιατί κινείται εκτός νόμου, αν κι εφόσον μπορεί να προσβληθεί η απόφαση του Πολυτεχνείου Κρήτης θα το κοιτάξουμε με τις υπηρεσίες του Δήμου”.

Παρακολουθήστε ζωντανά την εξέλιξη του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...