29.8 C
Chania
Sunday, June 23, 2024

Παραλίες: “Κύμα” καταγγελιών και στην Κρήτη για τις αυθαιρεσίες

Ημερομηνία:

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες πολιτών, μέσω της νέας εφαρμογής MyCoast, για παράνομη κατάληψη αιγιαλού και άλλες παραβάσεις στις παραλίες της χώρας. Με τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα, οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν κατά πόσο τηρούνται η νομιμότητα και οι όροι παραχώρησης της έκτασης στις παραλίες στις οποίες βρίσκονται. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί υπέρβαση των παραχωρήσεων ή αυθαίρετη κατάληψη, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν σχετική καταγγελία.

Ενδεικτικό είναι ότι τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας της περισσότεροι από 16.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή και έχουν υποβληθεί περισσότερες από 700 καταγγελίες, σχεδόν 50 ανά ημέρα, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους επιχειρηματίες που παρανομούν.

Ήδη περισσότερες από 6.500 παραλίες είναι καταχωρισμένες, ενώ 1.200 είναι υπό παραχώρηση μέχρι και τις 31 Μαΐου. Η παραχώρηση κάποιων παραλιών ενδέχεται να καθυστερήσει έως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, σε περιπτώσεις που η Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών κρίνει ότι επιθυμεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο αντίτιμο. Σε κάθε περίπτωση, οι παραλίες που θα ελέγχονται μέσω της εφαρμογής θα ξεπεράσουν τις 7.700 σε όλη τη χώρα. Η εφαρμογή MyCoast είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ μέσω του App Store και μέσω του Play Store και είναι ιδιαίτερα απλή στη χρήση.

παραλια

«Πρωταθλήτριες»

Στις ελληνικές παραλίες, οι επιχειρηματίες, όπως προκύπτει από την ψηφιακή πλατφόρμα, έχουν ήδη ξεκινήσει τις καταπατήσεις, με τις πρώτες καταγγελίες πολιτών να δείχνουν ποιες είναι οι «πρωταθλήτριες» περιοχές στις παραβάσεις. Οι Κυκλάδες παραμένουν στην κορυφή της λίστας των αυθαιρεσιών και ιδιαίτερα η Πάρος και η Νάξος, όπου πέρυσι το πρόβλημα ήταν τεράστιο, οδηγώντας στην εμφάνιση των πρώτων κινημάτων για ελεύθερες παραλίες.

Οι περιοχές στις οποίες, όπως έχουν καταγγείλει στην εφαρμογή οι πολίτες, διαπιστώνονται παράνομες πρακτικές στις παραλίες όσον αφορά ομπρέλες και ξαπλώστρες είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η ανατολική Αττική, η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, ο Πειραιάς, η Κορινθία, τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Μεσσηνία, η Ζάκυνθος, η Αργολίδα, η Πρέβεζα, η Εύβοια, η Καβάλα, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Κεφαλονιά, η Αιτωλοακαρνανία, το Λασίθι, η Αρκαδία, το Ρέθυμνο, η Σάμος, η Φθιώτιδα, η Λευκάδα, η Μαγνησία, η Άρτα, η Δράμα, η δυτική Αττική και η Καστοριά.

Η υλοποίηση της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αφορά τη θέσπιση διαφανούς ηλεκτρονικής διαδικασίας για τη δημοπράτηση των παραλιών. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν καθιερωθεί οι «απάτητες παραλίες», όπου δεν θα γίνουν παραχωρήσεις σε επιχειρήσεις. Παράλληλα, έχουν θεσπιστεί αυστηρότεροι κανόνες στη διαχείριση των παραλιών, ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες (drones, δορυφόροι) για αποτελεσματικότερους ελέγχους από την πολιτεία, ενώ έχουν προβλεφθεί αυστηρότερες ποινές για όσους αυθαιρετούν και παραβιάζουν τους κανόνες διαχείρισης των παραλιών.

Τεχνητή νοημοσύνη

Καθοριστικό ρόλο για τον έλεγχο των παραλιών θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη, λειτουργώντας ως εργαλείο για τη νομιμότητα. Συγκεκριμένα, τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεργάζονται και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο έχει δημιουργήσει σχετικό μηχανισμό.

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ) έχει αναπτύξει μεθοδολογία για τον αυτόματο εντοπισμό και την αναγνώριση ομπρελών στις ακτογραμμές από δορυφορικές εικόνες. Πρόκειται για ένα σύστημα που βασίζεται σε τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, το οποίο μπορεί να εντοπίζει αποτελεσματικά δομές ή αντικείμενα σε δορυφορικές εικόνες.

Το σύστημα, που είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, έχει δοκιμαστεί και αξιολογηθεί σε πολυάριθμες εικόνες στην ελληνική επικράτεια. Η υψηλή ανάλυση των εικόνων επιτρέπει την εφαρμογή του συγκεκριμένου λογισμικού, το οποίο θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει με ακρίβεια περιοχές που είναι κατειλημμένες από συγκεκριμένα αντικείμενα, για παράδειγμα ομπρέλες, και να συγκρίνει την επιφάνεια κατάληψης με την επιφάνεια που αντιστοιχεί στο συμβόλαιο μίσθωσης κάθε επιχείρησης.

Οι αποκλίσεις ανάμεσα στις επιφάνειες αυτές αποτελούν προφανώς αντικείμενο ελέγχου ως ύποπτες παράβασης. Στην τρέχουσα περίοδο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε παράκτιες περιοχές στην Ελλάδα, ώστε τα αποτελέσματα να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω εξέλιξή του και την επιχειρησιακή του λειτουργία και εφαρμογή. Η δορυφορική κάλυψη, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος, καθώς αυτό διαρκώς θα εξελίσσεται, μπορεί να οδηγήσει σε αυτοματοποίηση των τακτικών και έκτακτων ελέγχων, μειώνοντας το κόστος μετακίνησης κλιμακίων.

Επιθεωρητές

Στη μάχη για την αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών ρίχνονται με επιτόπιους ελέγχους και οι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος με επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης. Οι επιθεωρητές είναι αυτοί που επιβάλλουν τα πρόστιμα για τις παραβάσεις και ήταν αυτοί που πέρυσι βρέθηκαν στη Μύκονο διαπιστώνοντας σωρεία παραβάσεων από τουριστικές επιχειρήσεις.

Βάσει του φετινού σχεδίου δράσης, θα βρεθούν σε πολύ περισσότερες τουριστικές περιοχές της χώρας, προκειμένου να ελέγξουν τις ζημιές που προκαλούνται στον αιγιαλό εξαιτίας των παραβάσεων. Οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται από τους «επίλεκτους» του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν θα περιλαμβάνουν μόνο αυθαιρεσίες που γίνονται σε παραλίες και ακτές από τα beach bars, αλλά και παραβάσεις δόμησης από ξενοδοχειακά συγκροτήματα και ιδιωτικές κατοικίες που έχουν προχωρήσει σε παράνομες κατασκευές και σε αυτοσχέδιες εξέδρες στη θάλασσα.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οι επιθεωρητές δεν θα γνωρίζουν τον προορισμό που θα επισκεφθούν μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο η διαφάνεια της διαδικασίας των επιτόπιων ελέγχων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να ελεγχθούν, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όλοι οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.

real.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Άσπρισαν” από το χαλάζι τα ορεινά Τρικάλων – Απίστευτες εικόνες

Μπορεί ο υδράργυρος να κινείται σε όλη τη χώρα...

Τραγωδία στο Ζούμπερι: 37χρονος Αιγύπτιος έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια του να σώσει ηλικιωμένο

Τραγικό θάνατο βρήκε, την Κυριακή, στη Νέα Μάκρη άνδρας αιγυπτιακής καταγωγής...

Απίστευτος θρίαμβος στο Ευρωπαϊκό κολύμβησης: Η Ελλάδα χρυσό και αργυρό στα 50μ ελεύθερο και 100μ ύπτιο με Γκολομέεβ, Μπίλα, Χρήστου και Μακρυγιάννη!

Ανεπανάληπτος ελληνικός θρίαμβος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης στο Βελιγράδι. Η Ελλάδα μέσα...

Έτρεξαν και “στόλισαν” την Γαύδο με ψηφιδωτά! Δείτε φωτογραφίες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 3η Γιορτή Αθλητισμού του Δήμου Γαύδου,...