18.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δεσμεύσεις Πέτσα για τη στήριξη πανελλαδικού και περιεφερειακού Τύπου

Ημερομηνία:

Από την ανακοίνωση και την αναγκαστική οπισθοχώρηση της κυβέρνησης (ελέω Μακελειού) για το πρόγραμμα ενίσχυσης του πανελλαδικού Τύπου και των περιφερειακών εκδόσεων έχουν περάσει περί τους τέσσερις μήνες, και κατά πως φαίνεται, οι δεσμεύσεις για ολοκλήρωση των διαδικασιών στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου και αρμόδιου υπουργού για τον Τύπο παραμένουν στον αέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Τυπολογιών, τέσσερις μήνες μετά το παρολίγον φιάσκο των τροποποιημένων αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης για την ενίσχυση του πανελλαδικού Τύπου και των περιφερειακών εκδόσεων, ο αρμόδιος υπουργός για τον Τύπο, Στέλιος Πέτσας, δεν έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, παρότι ο ίδιος είχε δεσμευθεί για ολοκλήρωση των διαδικασιών στο πρώτο μισό του Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο, η υπουργική απόφαση με την οποία ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «ενίσχυσης του Τύπου» εξελίχθηκε σε φιάσκο για την κυβέρνηση, καθώς παραλίγο το κρατικό πρόγραμμα ενίσχυσης να «ενισχύσει» με 200.000 ευρώ την εφημερίδα Μακελειό.

Σημειώνεται πως οι σχετικές αποφάσεις για το πρόγραμμα ενίσχυσης είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα, με τον Στ. Πέτσα να κατηγορεί τότε την αντιπολίτευση, μολονότι οι όροι για την επιδότηση προβλέπουν ρητά ότι θα πρέπει η εφημερίδα να μην «προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων» κλπ.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως παρότι ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπς είχε δεσμευθεί πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις, γεγονός που αποδεικνύει πως αναμένεται και νέες καθυστερήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση δεν αφορά μόνο τον πανελλαδικό Τύπο, όπου η ροή χρηματοδότησης διευκολύνεται και από την αγορά, αλλά επηρρεάζει σημαντικά και τον περιφερειακό Τύπο, του οποίου τα έσοδα είναι ισχνά, και σε πολλές περιπτώσεις, τα έξοδα και οι μισθοδοσίες βασίζονται στις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Μάλιστα, για το ζήτημα είχε από την πρώτη στιγμή αντιδράσει ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) όταν σε επιστολή του προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τόνιζε ότι «οι υποσχέσεις Πέτσα για τον περιφερειακό Τύπο παραμένουν ανεκπλήρωτες», ενώ είχε ξεκαθαρίσει πως «επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματος των μελών του απέναντι σ’ αυτήν και σε κάθε άλλη τέτοια διοικητική αυθαιρεσία».

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΗΠΕ του περασμένου Δεκεμβρίου:

Μαύρα Χριστούγεννα για τον περιφερειακό Τύπο

Το Πρόγραμμα ενίσχυσης του περιφερειακού και τοπικού Τύπου ματαιώθηκε σιωπηρά, επιδεινώνοντας την οικονομία των επιχειρήσεων και τη θέση της εργασίας σ’ αυτές. Κανείς εκ των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, που ως γνωστόν εδρεύουν στο πρωθυπουργικό Γραφείο εφόσον εκεί μεταφέρθηκαν οι σχετικές αρμοδιότητες, δεν είχε τη δημοκρατική ευαισθησία και την ευγένεια τουλάχιστον να ενημερώσει για τους λόγους της μη εφαρμογής αυτής της νομοθετημένης υποχρέωσης απέναντι στις επιχειρήσεις του περιφερειακού Τύπου. Κι ας ήταν αυτή, η ελάχιστη ανταπόδοση πόρων, ουσιαστικά υπέρ της απασχόλησης στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο, για την εκτίναξη των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια με την επίκληση μνημονιακών προβλέψεων.
Η έργω απαξιωτική και προσβλητική συμπεριφορά αποκαλύπτει τις εδραιωμένες, χρόνιες και μη ομολογημένες πεποιθήσεις για την ελληνική περιφέρεια και τον Τύπο της, σε απόλυτη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες.
Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων υπενθυμίζεται ότι πρωτοστάτησε τον Απρίλιο του 2019 σε πανελλαδική διαμαρτυρία των επιχειρήσεων Τύπου για τις επαχθείς εναντίον τους ρυθμίσεις, γεγονός που προκάλεσε και τη νομοθέτηση του τετραετούς Προγράμματος ενίσχυσης.
Ο ΣΗΠΕ θα εμμείνει σ’ αυτήν την στάση αρχών, καλώντας τους φορείς της ελληνικής περιφέρειας να πράξουν αναλόγως και τους βουλευτές να μεταφέρουν το δίκαιο αίτημα στη Βουλή και να ζητήσουν την άμεση εφαρμογή του Προγράμματος. Ο ΣΗΠΕ επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματος των μελών του απέναντι σ’ αυτήν και σε κάθε άλλη τέτοια διοικητική αυθαιρεσία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...

Wall Street Journal: O Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι...