24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Παρατηρητήριο Αντιφασιστικής Δράσης: Η πρώτη μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής

Ημερομηνία:

Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης
Φωτογραφίες: Ιωάννα Σοκελιάδου

Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 12 χθες το μεσημέρι οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις στον Κορυδαλλό με αφορμή την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών.

Οι διοργανωτές έδωσαν νέο ραντεβού για τις 7 Μαΐου που θα επαναληφθεί η δίκη ενώ και ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης σημείωσε ότι ο δήμος στο πλαίσιο της διεκδίκησης του αιτήματος για αλλαγή του χώρου διεξαγωγής θα πραγματοποιήσει νέα κινητοποίηση την ίδια ημέρα ανακοινώνοντας πως τόσο τα σχολεία όσο και οι υπηρεσίες του δήμου θα είναι κλειστές. Επιπλέον υπήρξαν και καταγγελίες για επιθέσεις από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής όπου τραυματίστηκαν μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας. Πέντε από αυτούς κατέθεσαν στην Ασφάλεια Πειραιά για την επίθεση που δέχθηκαν προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω το περιστατικό ενώ υπήρξαν και αναφορές για τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Αλλά η δίκη αναβλήθηκε για τις 7 Μαΐου καθώς ένας από τους κατηγορούμενους (Παπαβασιλείου) δεν είχε δικηγόρο, με αποτέλεσμα να τους διορίσει το δικαστήριο. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν τόλμησαν καν να παρουσιαστούν, εκτός του Ματθαιόπουλου (μάλλον απεσταλμένου), του Μπούκουρα αλλά είναι πρώην χρυσαυγίτης καθώς και του Ζησιμόπουλου (αν και το σκέφτεται).

Η Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και έθεσε θέμα αλλαγής της αίθουσας διεξαγωγής της δίκης προτείνοντας να συνεχιστεί στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών. Στο δικαστήριο παρενέβη και ο δήμαρχος Κορυδαλλού λέγοντας ότι την επόμενη φορά θα έχουμε πάλι τραυματίες κάνοντας έκκληση ενώπιον του Δικαστηρίου για την μεταφορά της δίκης από την πόλη του σε άλλη περιοχή. Όσον αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες, δήλωσαν παρόντες στο δικαστήριο μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού βρίσκονταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ και η φωνή τους ακουγόταν αλλοιωμένη. Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων του απάντησε πως με υπουργική απόφαση ορίστηκε αυτή η αίθουσα καθώς αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στο Εφετείο της Αθήνας. Η εισαγγελέας τόνισε επίσης πως μπορεί να ξεκινήσει η δίκη στις φυλακές Κορυδαλλού και μετά να μεταφερθεί στο Εφετείο της Αθήνας όταν βρεθεί κατάλληλος χώρος.

Στον εξωτερικό χώρο πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες αντιφασιστικές κινητοποιήσεις με αφορμή την έναρξη. Οι δρόμοι γύρω από τις φυλακές Κορυδαλλού ήταν κλειστοί από νωρίς το πρωί ενώ η αστυνομία είχε λάβει μέτρα ασφαλείας στις οδούς Σολωμού, Χοζοβιωτίσσης, Νικηφορίδη και Γρηγορίου Λαμπράκη. Συγκεκριμένα, στο σημείο όπου διαδήλωναν οι αντιφασίστες, οι κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες – στην οδό Σολωμού – κλούβες και ΜΑΤ οι οποίοι πραγματοποιούσαν εξονυχιστικούς ελέγχους., επιτρέποντας την πρόσβαση μόνο σε όσους ήταν σε λίστες.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι είναι πάγιο αίτημα του αντιφασιστικού, εργατικού και λαικού κινήματος να ξεκινήσει χωρίς εμπόδια η δίκη της Χρυσής Αυγής και να προχωρήσει χωρίς καμιά αναβολή, όπως τη σημερινή. Επίσης, το κίνημα και η πολιτική αγωγή διεκδικούν να μεταφερθεί η δίκη από το χώρο των φυλακών Κορυδαλλού και να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση των συγγενών και φίλων των θυμάτων στο ακροατήριο. Να γίνει δίκη και καταδίκη των αυτουργών που οργάνωσαν και εκτέλεσαν τις δολοφονίες, αλλά και αποκάλυψη των μηχανισμών που τους πρόσφεραν προστασία και χρηματοδότηση. Οι Μιχαλολιάκοι να πάνε στις φυλακές και οι Μπαλτάκοι και οι εφοπλιστές που τους βοήθησαν να τους ακολουθήσουν.

Οι διοργανωτές έδωσαν νέο ραντεβού για τις 7 Μαΐου που θα επαναληφθεί η δίκη ενώ στη σημερινή ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα τα οποία νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί σε διαφορετικά σημεία. Η μια προσυγκέντρωση ήταν στη διασταύρωση της Γρ.Λαμπράκη με την οδό Χρ.Σμύρνης όπου ήταν της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και της ΑΔΕΔΥ.  Η δεύτερη στο δημαρχείο Κορυδαλλού από το Δήμο, φορείς της πόλης και άλλα σωματεία, η τρίτη από αναρχικούς στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και η τέταρτη στη πλατεία Δαβάκη στη Νίκαια από σωματεία προσκείμενα στο ΠΑΜΕ. Επίσης στην αντίθετη πλευρά της οδού Σολωμού συγκεντρώθηκαν περίπου 100 υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Τέλος στις 7 Μαΐου θα εξεταστεί το αίτημα του δήμου Κορυδαλλού και της αντιπεριφέρειας Πειραιά για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο της Αθήνας. Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, εξερχόμενος από τη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, είπε:

«Σήμερα, η έδρα του δικαστηρίου διαπίστωσε ότι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί δεν επιτρέπουν, αυτή η δίκη να γίνει στον Κορυδαλλό και στην αίθουσα που έχει οριστεί. Το δικαστήριο διέκοψε, δεν νομιμοποίησε την πολιτική αγωγή και όρισε νέα ημερομηνία στις 7 Μαΐου όπου θα γίνει η συζήτηση επί του αιτήματος για τη μεταφορά της δίκης στο εφετείο Αθηνών».

Από την πλευρά μου θα έλεγα, ότι η σημερινή πρώτη ημέρα της δίκης, είναι ενδεικτική το πόσο φοβούνται την καταδίκη τους οι νεοναζί, κάτω από τη μαζική, οργανωμένη αντιφασιστική πάλη των εργαζομένων. Μην ξεχνάμε την αντιφασιστική στάση εργασίας που υπήρχε σήμερα και τη σπουδαιότητά της. Παράλληλα, όσοι και όσες βρεθήκανε σήμερα στον Κορυδαλλό, έζησαν από πρώτο χέρι το “υγειονομικό κορδόνι” που στήνει το κράτος γύρω απο τους δικαζόμενους Χρυσαυγίτες σε μια “δικαστική” αιιθουσα φρούριο, και μέσα και έξω. Όπως σημειώνει η Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος σε σχετική, ενημερωτική ανάρτηση στη σελίδα που διατηρεί στο Facebook:

«Αν οι πολιτικές δυνάμεις και οι κρατικοί μηχανισμοί είχαν στήσει αυτό το υγειονομικό κορδόνι για να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή πριν τα εγκλήματά της και όχι για να την προστατεύσουν μετά την τέλεσή τους, δεν θα θρηνούσαμε σήμερα νεκρούς της φασιστικής και της ρατσιστικής βίας».

Αλλά δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Χρειάζεται να συνεχίσουμε δυναμικά και να δώσουμε τη μεγάλη πολιτική, ταξική, κοινωνική, δημοκρατική, αντιρατσιστική, αντιφασιστική μάχη μέχρι την ολοκληρωτική μάχη. Ναι, ο φασισμός και τα αστικά, επιχειρηματικά συμφέροντα που τον στηρίζουν πρέπει να τσακιστούν. Και θα γίνει!

info

α) Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος

"google ad"

β) Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, Διονύσης Βυθούλκας, Το Βήμα

γ) Νέες κινητοποιήσεις στις 7 Μαίου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, Το Βήμα

δ) Creteplus.gr

ε) Εργατική Αλληλεγγύη, τεύχος 1.169

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειρηναίος Μαράκηςhttp://www.agonaskritis.gr/author/eirinaios_marakis/
Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986. Απόφοιτος λυκείου. Δραστηριοποιείται στα κοινά μέσα από τον χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Μικρά πεζά, διηγήματα και ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά ιστολόγια . Διατηρεί τα ιστολόγια Λογοτεχνία και Σκέψη και Αριστερός Σχολιασμός. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης και στο εβδομαδιαίο διαδικτυακό περιοδικό Babushka

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...