22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Παρουσίαση βιβλίου: «Τα ψέματα δεν είναι για εμάς» της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Ημερομηνία:

Την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου θα γίνει η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου με τίτλο «Τα ψέματα δεν είναι για εμάς» της δημοσιογράφου Πέλλας Λασηθιωτάκη που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες στα βιβλιοπωλεία. Η εκδήλωση προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα «Καστελάκη» του Εμπορικού – Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Πατρίς» Γιώργος Λαγουβάρδος. Το μυθιστόρημα θα σχολιάσει η φιλόλογος Δέσποινα Αδαμάκη. Η Πέλλα Λασηθιωτάκη θα συζητήσει με τους παρευρισκομένους για το περιεχόμενο του βιβλίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ειρήνη Τσάκα.

Το μυθιστόρημα που «ξετυλίγεται» σε 470 σελίδες, «κινείται» στο χώρο της σύγχρονης μυθογραφίας, κατά την περίοδο 1999 – 2014, στην Κρήτη και ιδιαιτέρως το Ηράκλειο. Τα πρόσωπα και η πλοκή είναι φανταστικά, με φόντο όμως πραγματικά κοινωνικά γεγονότα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης κι έτσι η ιστορία μοιάζει να είναι αληθινή. Οι πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι της καθημερινότητας που χαίρονται, λυπούνται, αγωνιούν, ερωτεύονται, ελπίζουν, απογοητεύονται και γονατίζουν από την οικονομική κρίση όταν εισβάλλει στη ζωή τους. Ορισμένοι τελικά λυτρώνονται, καθώς καταφέρνουν να μετατρέψουν σε θετική, την αρνητική ενέργεια που τους περιβάλλει στην σύγχρονη Ελλάδα.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στους γιατρούς που σέβονται το λειτούργημά τους, οι οποίοι εργάζονται σε σκληρές συνθήκες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία κατά την περίοδο του «οικονομικού πολέμου» τον οποίο βιώνουμε.

Το εξώφυλλο του βιβλίου επιμελήθηκε ο Γιάννης Χαρκούτσης, την επιμέλεια κειμένων έκανε η Καλλιόπη Λασηθιωτάκη, την εκτύπωση η Τυποκρέτα και την κεντρική διάθεση έχει το βιβλιοπωλείο Γεωργαντωνάκη.

Το βιβλίο έχει τοποθετηθεί στα βιβλιοπωλεία του Ηρακλείου. Στα Χανιά οι αναγνώστες μπορούν να το βρουν στο βιβλιοπωλείο του Στέλιου Ηλιάκη (Πολουδάκηδων 14) και στο Ρέθυμνο στο βιβλιοπωλείο Αφοι Κλαψινάκη (λεωφόρος Ηγουμένου Γαβριήλ 59). Σταδιακά θα κυκλοφορήσει και σε άλλα βιβλιοπωλεία στις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης.

Περίληψη

Η Μαριάννα κατάφερε, επιτέλους, να γίνει γιατρός και εργάζεται σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο. Εκπλήρωσε τα όνειρά της με τη «βοήθεια» ενός… νοητού τροχού που μετατρέπει την αρνητική ενέργεια σε θετική και λόγω της «επαφής με την αιωνιότητα», τα δυο μεγάλα στηρίγματα τα οποία είχε επινοήσει στα σκληρά χρόνια της εφηβείας. Εσωτερικά, αντλούσε δύναμη από αυτά, δούλευε σκληρά και είχε πάντα στο πλάι τη μητέρα της.

Συναντά τον έρωτα στα μάτια ενός νέου εύπορου αρχιτέκτονα, με τον οποίο δημιουργεί τη δική της οικογένεια. Ζει ευτυχισμένη αν και, πάντα, φοβάται «ένα μεγάλο χέρι» που θα της πάρει, ξανά, την ευτυχία και θα την αφήσει «στο κενό».

Η οικονομική κρίση διεισδύει όμως και στο δικό της σπίτι μεταβάλλοντας συμπεριφορές και αποκαλύπτοντας χαρακτήρες.

Ένας παράνομος έρωτας, αποτέλεσμα ελαστικών σχέσεων, και το φονικό που ακολούθησε ως συνέπεια επισφαλών κοινωνικών προτύπων, έμελλε να της αλλάξουν τη ζωή και να την οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

Η κάθαρση έρχεται μέσα από τις αστάθμητες δυνάμεις του ανθρώπινου παράγοντα, που ξεπερνούν στρατηγικές, τακτικές και προβλέψεις, ακόμα και μετά τη διάπραξη του τέλειου εγκλήματος.

Όλα εκτυλίσσονται με φόντο τις οικονομικές και τις κοινωνικές εξελίξεις στη σύγχρονη Ελλάδα (1999 – 2014). Την Ελλάδα των «αναξιοπαθούντων» που βρίσκει, τελικά, τους δικούς της δρόμους αντίστασης.

Η Μαριάννα βρίσκει κι εκείνη το «μίτο της Αριάδνης», ακούγοντας τη βουή του κόσμου, στα πράσινα μάτια ενός άντρα που αχνοφαίνονται στο μισοσκόταδο, ενώ βρίσκεται μέσα σε ένα μεταγωγικό όχημα της αστυνομίας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ