20.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Παρουσίαση βιβλίου του Μανόλη Τσικαλά για τον θρύλο των Σφακίων Μανούσο Γλυνιά

Ημερομηνία:

Ο Δήμος Σφακίων, ο Σύλλογος Σφακιανών Ν. Χανίων και οι Εκδόσεις Mystis παρουσιάζουν το βιβλίο του νομικού Μανόλη Μ. Τσικαλά, Του Παραδείσου τα κλειδιά, αύριο Δευτέρα 25 Ιουλίου στις 20.00 στο ιστορικό Καφέ Κήπος στα Χανιά.

Θα καλωσορίσει ο δήμαρχος Σφακίων κ, Ιωάννης Ζερβός και θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Σφακιανών Ν. Χανίων κ. Παύλος Σταματάκης, οι Εκδόσεις Mystis  και ο Σταύρος Γλυνιάς εκ μέρους της οικογένειας Γλυνιά.

Το βιβλίο, που είναι ποιητική θεατρική δημιουργία και αναφέρεται στον θρύλο του Σφακιανού Μανούσου Γλυνιά, από τ’ Ασκύφου, και στην απόκτηση από αυτόν των κλειδιών του Παραδείσου, θα παρουσιάσουν ο Γιώργης Καράτζης, ποιητής, ο Κώστας Μουτζούρης, φιλόλογος, και ο συγγραφέας,

Την εκδήλωση θα συντονίζει η Ελένη Χατζηκοκολάκη, δικηγόρος.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

tou paradeisou ta kleidiaΤο έργο όπως δομείται και αναπτύσσεται από την εξημμένη φαντασία του δημιουργού αποτελεί ένα γλωσσικό μνημείο ακμαίου και ρέοντος κρητικού λόγου και ειδικά του Σφακιανού ιδιώματος ως προς τη δομή του λόγου το λεξιλόγιο και τη σύνταξη. Είναι ένα δείγμα σοβαρού ποιητικού ομοιοκατάληκτου λόγου. Ο αναγνώστης θα συναντήσει διάφορα ποιητικά μέτρα, ωστόσο κυριαρχεί ο εμπεδωμένος στη συνείδηση και την πρακτική του κρητικού λαού ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος στίχος

Πρόκειται για μια φιλοσοφική διατριβή πάνω στο αξιακό και υπαρξιακό οικοδόμημα της ζωής που αν και θίγει θέσφατα δεν τα απαξιώνει αλλά τα επαναφέρει αφού αυτά διέπουν την ανθρώπινη κοινωνία.

Χαρακτηρίζεται από ανεξάντλητο χιούμορ υψηλής ποιότητας και ευρηματικές αποδόσεις γεγονότων και καταστάσεων, που χαροποιούν και λυτρώνουν την ψυχή από το ζόφο του θανάτου και μετατρέπουν τα ταξίδι στον κάτω κόσμο σε ταξίδι αναψυχής. Για μια φορά ακόμη επικυρώνεται μέσα από του στίχους του «Παραδείσου τα κλειδιά» το αξίωμα ότι στο θέατρο η ζωή ανακαλύπτει την ακραία της έκφραση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...

Εκατοντάδες Χανιώτες στον Επιτάφιο Θρήνο στη Μητρόπολη Χανίων | Φωτός

Με έκδηλη την συγκίνηση και παρουσία, πολιτικών και στρατιωτικών...