Την Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014, ώρα 20.00 παρουσιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών το βιβλίο ΚΡΗΤΗ 1913-2013: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ και ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ, έκδοση του Πνευματικού Κέντρου Χανίων και του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων / Τμήμα Χανίων, Χανιά 2014.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Αριστείδης Ρωμανός, αρχιτέκτων – πολεοδόμος, ο Δημήτρης Φιλιππίδης, αρχιτέκτων – ομ. καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ και η Αμαλία Κωτσάκη, αρχιτέκτων – επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης, επιστημονική επιμελήτρια της έκδοσης. Θα συντονίσει ο Εμμανουήλ Κελαϊδής, Γ. Γραμματέας του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.
Έναυσμα για την έκδοση του βιβλίου αποτέλεσε η ομώνυμη έκθεση ΚΡΗΤΗ 1913 – 2013: Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία μετά την Ένωση, η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα . Ο τόμος αυτός επιχειρεί να καλύψει ένα ερευνητικό κενό στη συνολική θεώρηση της αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας στην Κρήτη, κομίζοντας σπάνιο υλικό, καρπό έρευνας σε πάνω από 50 αρχεία και συλλογές. Παράλληλα επιχειρεί να αναδείξει την ιδιοπροσωπία που εμφανίζει η Κρήτη στο πεδίο της αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας κατά τα τελευταία 100 χρόνια, όπως αυτή απορρέει από την ιδιαιτερότητα της φύσης και του παρελθόντος της.
Στη συλλογή υλικού συμμετείχαν αρχιτέκτονες μηχανικοί από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, σε συνεργασία με τους τοπικούς Συλλόγους Αρχιτεκτόνων, καθώς και ομάδα φοιτητών. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του τόμου είχε η Λουκία Μάρθα, αρχιτέκτων – σκηνογράφος DESA – Παρίσι.
Ο τρόπος συγκρότησης του βιβλίου, η πλούσια εικονογράφηση, και το περιεχόμενο των κειμένων που περιλαμβάνει το καθιστά ενδιαφέρον όχι μόνο στον κλάδο των αρχιτεκτόνων και μηχανικών αλλά σε ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για τη «γνώση» του τόπου του και της ιστορίας του μέσα από ένα άλλο πρίσμα που προσφέρει δυνατότητες για νέες ερμηνείες και θεωρήσεις.
Σελίδες: 216. Λιανική τιμή: 20 ευρώ