16.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Παρουσία Βαγιωνάκη – Μπαλωμενάκη η εκδήλωση για τις γυναίκες του Δημοκρατικού Στρατού στα Χανιά και την Κρήτη | Φωτός

Ημερομηνία:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββάτο 19 Μαρτίου 2016 στο Δημαρχείο Χανίων η εκδήλωση τιμής και μνήμης στις γυναίκες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και ιδιαίτερα όσων αγωνιστήκαν στον Νομό Χανίων και στην Κρήτη.

Η εκδήλωση με θέμα «Οι γυναίκες στον ένοπλο αγώνα για Ελευθερία και Δημοκρατία- Μια πρώτη προσέγγιση» διοργανώθηκε από το τμήμα γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρική ομιλήτρια την ιστορικό- ερευνήτρια Τασούλα Βερβενιώτη.

Ήταν ανάγκη να τιμήσουμε τις γυναίκες του Δημοκρατικού Στράτου οι οποίες ανέβηκαν στο βουνό παλεύοντας για τα ιδανικά τους, και η συνεισφορά των οποίων στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία παρέμενε για πολλά χρόνια στο σκοτάδι, τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας της η Βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη.

Το ιδιαίτερο νόημα της αυτοθυσίας των γυναικών αυτών που ξεπερνώντας τα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής αντιστάθηκαν στην τρομοκρατία και πάλεψαν με τα όπλα για τα ιδανικά τους- υπογράμμισε κατά την διάρκεια παρέμβασης του ο βουλευτής Χανίων Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Οι γυναίκες μαχήτριες του Δ.Σ.Ε. πάλεψαν ισότιμα μαζί με τους άντρες συναγωνιστές τους κατακτώντας την ισότητα μέσα από την καθοριστική συμμετοχή τους στον ένοπλο αγώνα, επεσήμανε μεταξύ άλλων η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η βράβευση της αγωνίστριας του Δ.Σ.Ε. Αργυρώς Πολυχρονάκη- Κοκοβλή η οποία ανέβηκε στο βουνό το 1948 και παρέμεινε στην παρανομία διωκόμενη ως το 1962.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ