Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε η Αλβανική πρεσβεία στην έναρξη μαθημάτων αλβανικής γλώσσας στην Παλαιόχωρα Χανίων. Σε δημοσίευμα της αλβανικής ενημερωτικής ιστοσελίδας shigjeta.net αναφέρονται στοιχεία σχετικά με την εκδήλωση.
“Το να αγαπάς τη γλώσσα σου δεν είναι μόνο μια προστασία του πολιτισμού και των αξιών του λαού σου, αλλά ένας σεβασμός στην ταυτότητα της καταγωγής σου από γενιά σε γενιά”, λέει το αλβανικό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η πρωτοβουλία πάρθηκε από ένα άτομο και τώρα, παιδιά Αλβανών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μπορούν να διδάσκονται τα αλβανικά στην Παλιόχωρα.
Σε κάθε δήμο της χώρας υπάρχει και το Συμβούλιο των Μεταναστών, το οποίο στέλνει στις αρχές τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα οι μετανάστες στην κοινότητά στην οποία ζουν και αναπτύσσονται.
Στην τελετή έναρξη του σχολείου παρευρέθησαν ο αναπληρωτής Αλβανός πρέσβης και οι επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της περιοχής.
Ο αναπληρωτής Αλβανός Πρέσβης τόνισε ότι εκτιμα ιδιαίερα την πρωτοβουλία των ελληνικών αρχών και είναι υπερήφανος για το γεγονός αυτό. Τόνισε ότι τώρα τους δίνεται η ευκαιρία να μάθουν σωστά τη μητρική τους γλώσσα.
Ο Σοκόλ Οζούνι, μέλος του αλβανικού τοπικού συμβουλίου, είπε:
«Είναι υπέροχο. Είκοσι πέντε παιδιά έχουν εγγραφεί στο σχολείο και το μάθημα μόλις ξεκίνησε. Πιστεύω ότι το ποσοστό αυτό θα φθάσει στα 60 παιδιά».
Κατόπιν αιτήματος του Δημοτικού Συμβουλίου ο Σοκόλ Οζούνι θα εργασθεί οικειοθελώς με τους γονείς της περιοχής προκειμένου να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στο αλβανικό σχολείο.
Να σημειώσουμε ότι χθες θόρυβος ξέσπασε στα Χανιά όταν κατά τη διάρκεια διεξαγωγής μαθήματος αλβανικών στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου, κατέβηκε η ελληνική σημαία και τοποθετήθηκε δίπλα σε αλβανική με αποτέλεσμα οι μαθητές να προχωρήσουν σε κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός -όπως αναφέρει η ανακοίνωση της κατάληψης- ότι «η ελληνική σημαία είχε κατέβει από τον ιστό και είχε τοποθετηθεί ανάποδα δίπλα από την αλβανική».
Η κατάληψη σταμάτησε μετά από απόφαση της σχολικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία στο σχολείο δεν δέχονται να γίνονται τα μαθήματα της Αλβανικής γλώσσας.
Από την Αλβανική Κοινότητα Χανίων είχε υπάρξει αίτημα για την διδαχή της αλβανικής γλώσσας σε παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς, τα οποία ζουν στα Χανιά και τα οποία δεν την γνωρίζουν. Το αίτημα αρχικά έγινε δεκτό από τις αρμόδιες αρχές και την σχολική επιτροπή του Δήμου Χανίων και την Κυριακή, θα ξεκινούσαν τα μαθήματα σε συγκεκριμένη αίθουσα του σχολείου και για το λόγο αυτό υπήρχε και η Αλβανική σημαία μαζί με την Ελληνική, έξω από την αίθουσα. Πάντως, να σημειώσουμε ότι η ελληνική σημαία ήταν τοποθετημένη ανάποδα.
Η ανακοίνωση για την κατάληψη:
«Αγαπητοί γονείς κηδεμόνες καθηγητές και συμμαθητές,
Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου μέλη από το 15μελες συμβούλιο του σχολείου βρέθηκαν στο χώρο του σχολείου τυχαία και βρήκαν το σχολείο ανοικτό και μάλιστα αλβανικής καταγωγής άτομα να είναι μέσα στο χώρο. Όπως ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή, ο οποίος ήταν παρόν, αυτά τα άτομα θα φιλοξενούνται στο σχολείο κάθε Κυριακή για την διδαχή της αλβανικής γλώσσας. Για αυτήν την φιλοξενία δεν είχαν ενημερωθεί ούτε η μαθητική κοινότητα ούτε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Θέλουμε να τονίσουμε ότι η αιτία της κατάληψης δεν ήταν η άγνοια μας για την πράξη αλλά το γεγονός ότι η ελληνική σημαία είχε κατέβει από τον ιστό και είχε τοποθετηθεί ανάποδα δίπλα από την αλβανική. Εμείς θεωρούμε αυτή την πράξη ευθαρσής και προσβλητική. Επιθυμούμε την απομάκρυνση αυτόν τον συγκεκριμένων ατόμων από τον σχολικό χώρο και ενημερώνουμε ότι οι καταλείψεις θα συνεχιστούν ωσότου πραγματοποιηθεί το αίτημα μας.
Επιπλέον θέλουμε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε παρεξήγηση με τους συμμαθητές μας αλβανικής καταγωγής που φοιτούν στο σχολείο μας και τις οικογένειες τους , αναφερόμαστε σε συγκεκριμένο γεγονός και άτομα
Με εκτίμηση ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων,
το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο του Σχολείου»