28.8 C
Chania
Wednesday, June 26, 2024

Παρουσιάζεται στα Χανιά για πρώτη φορά, το ιστορικό δοκίμιο του Ν. Γλυνιά

Ημερομηνία:

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν για πρώτη φορά στα Χανιά το ιστορικό δοκίμιο του ιστορικού ερευνητή και ζωγράφου Νίκου Γλυνιά, με τίτλο: «VERITAS – Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ 1991-1999».

Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, στις 7.30 μ.μ., στο Porto Veneziano Hotel, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι σπουδαίοι Σέρβοι ιστορικοί και επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, θα μιλήσουν για το βιβλίο οι:

Αλεξάνδρα Γκαρούνοβιτς, καθηγήτρια Παιδαγωγικής Ακαδημίας με ειδικότητα στη Βυζαντινολογία-Μουσικολογία. Πρόεδρος του Σερβο-ελληνικού χορωδιακού συλλόγου «Ίριδα»

Ζόραν Κοβάσεβιτς, ιστοριοδίφης, σχεδιαστής, μηχανικός

Μίλε Μπελάγιας, διευθυντής και καθηγητής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας του Βελιγραδίου, με εξειδίκευση στη στρατιωτική-διπλωματική ιστορία της πρώην Γιουγκοσλαβίας

Μίλαν Προντάνοβιτς, αρχαιολόγος-ερευνητής στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Βελιγραδίου. Απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία. Υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

& ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Γλυνιάς, ιστορικός ερευνητής, ζωγράφος.

Χαιρετισμός: Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς

Ένα ιστορικό δοκίμιο εμπεριστατωμένο, με νέα στοιχεία και με πηγές αποκλειστικά από τη διεθνή βιβλιογραφία. Ταυτόχρονα, μία μελέτη πεδίου από τον συγγραφέα που βίωσε από κοντά τα γεγονότα…

…Στο τέλος, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, βλέποντας ότι δεν έσπασαν το πνεύμα της σερβικής αντίστασης, απείλησαν να βομβαρδίσουν το Βελιγράδι. Η σερβική ηγεσία, γνωρίζοντας καλά το γεγονός ότι λόγω του 1,8 εκατομμυρίου πληθυσμού του Βελιγραδίου, θα υπήρχαν τεράστιες απώλειες, αποφάσισε να διαπραγματευτεί μια δυσμενή συνθήκη ειρήνης, η οποία παραχωρούσε το Κοσσυφοπέδιο στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Οι συνέπειες του βομβαρδισμού ήταν καταστροφικές για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε 60.000 αεροπορικές επιδρομές στη Σερβία (20.000 εξαπέλυσαν κατά του ISIS, επίσημα – για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης), ρίχνοντας περίπου 30-50 χιλιάδες μετρικούς τόνους εκρηκτικών, που ισοδυναμεί με όλες τις βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στη Γερμανία μεταξύ 1942-1945. Σημειώστε ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία κράτησε 78 ημέρες. Το αποτέλεσμα ήταν: 60 γέφυρες, 300 εργοστάσια, 200 σχολεία, 20 νοσοκομεία και πάνω από 600 στρατιωτικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η συνολική ζημιά σε δολάρια ΗΠΑ υπολογίζεται στα 30-100 δισεκατομμύρια, ενώ οι πληγές στην υγεία του πληθυσμού και στο περιβάλλον της περιοχής, δεν έχουν ακόμα κλείσει…

Ο ζωγράφος Νίκος Γλυνιάς γεννήθηκε στο Ρέθυμνο όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην Αμερική, όπου φοίτησε με επιτυχία στη σχολή ζωγραφικής του Kean University of New Jersey (1984-1987). Αργότερα, σπούδασε Αμερικανική Λογοτεχνία και Πολιτική Ιστορία στο γνωστό Πανεπιστήμιο Syracuse. Στη Σερβία όμως, είχε τη δυνατότητα να ωριμάσει καλλιτεχνικά δίπλα στον διεθνώς καταξιωμένο ζωγράφο Srecko Radulovic (1990-1994). Τα έργα του τα διακρίνει η λιτότητα, η εκφραστικότητα και η υψηλή αισθητική. Φανερώνουν τάσεις με έντονα στοιχεία, που συνδυάζονται επιτυχώς με ένα συμβολισμό και μυστικισμό και καταδεικνύουν μια κυρίαρχη εμπλοκή με το πλούσιο και ζωηρό χρώμα τους. Έχει βραβευτεί με τιμητικό έπαινο από το ίδρυμα Πολιτισμού-Κοινωνικής Παρέμβασης Χρυσούλα Ν. Βαρβαρέσου, στην Αθήνα, το 2009, για την πολυετή προσφορά του στον πολιτισμό και ιδιαίτερα στην κοινωνικοπολιτική ζωγραφική. Εκτός από τη ζωγραφική, ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό και αρθρογραφεί τόσο στον τοπικό όσο και στον διεθνή Τύπο, για θέματα που άπτονται της διεθνούς πολιτικής σκηνής και ιστορίας.

Νίκος Γλυνιάς

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τζούλιαν Ασάνζ: Ελεύθερος μετά από 14 χρόνια ο ιδρυτής των Wikileaks – Επιστρέφει στην Αυστραλία

Τον δρόμο της επιστροφής στην Αυστραλία είναι πλέον ελεύθερος...

“Βέλη” Βατσινά για IRIS και POS

Στη Βουλή φέρνει η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Τομέα...

Εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες στο Γάζι

Ενημερωτική εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 ...