ΤΟΠΙΚΑ

Παρουσιάστηκε στην αστυνομία ο 55χρονος – Ήθελε να το στειρώσει μόνος του για να το “ηρεμήσει”

Στο αστυνομικό τμήμα παρουσιάστηκε ο 55χρονος στην Κρήτη που κακοποίησε με πρωτοφανή αγριότητα σκύλο, όπως υποστήριξε προσπάθησε να στειρώσει μόνος του το ζώο για να «ηρεμήσει».

Eνώπιον των αστυνομικών αρχών παρουσιάστηκε την Πέμπτη, ο άνδρας από τα Κουνουπιδιανά Χανίων, ο οποίος κακοποίησε το σκυλί κρεμώντας το και κόβοντάς του τα γεννητικά όργανα, σε μια υπόθεση που προκάλεσε σάλο στο πανελλήνιο.

Ο δράστης, κατά την διάρκεια της κατάθεσής του υποστήριξε ότι θέλησε να στειρώσει μόνος του το ζώο, για να «ηρεμήσει το σκυλί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αν και έρευνες αποδεικνύουν ότι η επιθετικότητα του σκύλου δε μειώνεται με τη στείρωση.

Στον δράστη επιβλήθηκε χρηματική ποινή ύψους 30.000 ευρώ, ενώ η κατάθεσή του συμπεριλήφθηκε στον φάκελο της δικογραφίας που έχει ήδη σταλεί στον Εισαγγελέα Χανίων.

Ο άνδρας, λόγω της παρέλευσης του αυτοφώρου, αφέθηκε ελεύθερος.

Στείρωση σκύλου 

Ο βασικός λόγος που αποφασίζεται στείρωση όπως είπαμε, είναι για να μην μπορεί να αναπαραχθεί ο σκύλος. Ο αμέσως επόμενος λόγος που πολλοί ιδιοκτήτες αποφασίζουν στείρωση είναι για τον έλεγχο και την βελτίωση συμπεριφορών του σκύλου. Πόσο ισχύει αυτό στην πραγματικότητα; Υπάρχουν μελέτες και στοιχεία; Θα κάνει μόνο καλό η στείρωση στον σκύλο μας ή ενδέχεται παράλληλα να δημιουργηθούν νέα, όχι επιθυμητά δεδομένα στην συμπεριφορά του;

Τα στειρωμένα σκυλιά και ειδικά η στείρωση αρσενικού σκύλου περισσότερο, είναι η πιθανότερη αιτία οι σκύλοι να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς. Επιθετικότητα ή φοβία μετά την στείρωση.

Μια πρόσφατη και σοβαρή έρευνα ακριβώς ως προς αυτό μας προσφέρει πολύτιμα στοιχεία. Έγινε από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Paul McGreevy της Σχολής Κτηνιατρικής Επιστήμης του Σίδνεϊ στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Η έρευνα περιλάμβανε 9.938 σκύλους συλλέγοντας πολλά και διαφορετικά δεδομένα πριν και μετά την στείρωση ενός σκύλου.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στις επιδράσεις από την στείρωση αρσενικού σκύλου και τα τελικά δείγματα περιείχαν 6.546 στειρωμένα αρσενικά και 3.392 μη στειρωμένα σκυλιά. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία που περιλάμβαναν το εργαλείο έρευνας C-BARQ το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά από τον James Serpell του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας.

Όπως και σε προηγούμενες μελέτες, τα νέα δεδομένα δείχνουν σαφώς ότι δεν παρατηρήθηκαν τα θετικά συμπεριφορικά αποτελέσματα που αναμένονταν από τη στείρωση.

Τι έδειξε η μελέτη όσον αφορά το πριν και μετά την στείρωση αρσενικού σκύλου;

Από τις 100 συμπεριφορές που αξιολογήθηκαν, 40 εμφάνισαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των στειρωμένων και ανέπαφων σκύλων. Μόνο 4 από αυτές τις συμπεριφορές έδειξαν ένα πιο θετικό αποτέλεσμα ως αποτέλεσμα μετά την στείρωση του σκύλου.

Τα στειρωμένα σκυλιά ήταν λιγότερο πιθανό να «σημαδέψουν» με ούρα σε εσωτερικούς χώρους ή να ουρλιάζουν/κλαψουρίζουν όταν αφεθούν μόνα τους. Τα στειρωμένα σκυλιά όταν ήταν λυτά ήταν επίσης πιο πιθανό να επιστρέψουν όταν τους καλούσαν και υπήρχε και η τάση να είναι πιο αξιόπιστα στην επαναφορά αντικειμένων.

Κάπου εδώ τελείωναν τα θετικά αποτελέσματα από την στείρωση σκύλου ως προς την συμπεριφορά. Οι άλλες 36 συμπεριφορές ήταν περισσότερο αρνητικές στα στειρωμένα αρσενικά σκυλιά.

"google ad"

Στείρωση αρσενικού σκύλου – Ποια είναι τα υπέρ και κατά;

Το σοβαρότερο αρνητικό αποτέλεσμα από μια στείρωση σκύλου είναι αυτό που έρχεται σε αντίθεση με την προσδοκία μείωσης της επιθετικότητας. Η επιθετικότητα είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν διάφοροι ιδιοκτήτες σκύλων είτε αυτοί ανήκουν σε μια καθαρόαιμη φυλή είτε είναι «ημίαιμοι».

Πολλοί ιδιοκτήτες λοιπόν αποφασίζουν να στειρώσουν τον σκύλο τους με την προσδοκία να μειωθεί η επιθετικότητα και γενικά η ανεπιθύμητη συμπεριφορά που μπορεί αυτός να εμφανίζει.

Τι έδειξαν οι έρευνες πριν και μετά την στείρωση σκύλου;

Τα στειρωμένα σκυλιά ήταν πιο πιθανό να επιδείξουν επιθετικότητα σε περιπτώσεις όπως:

Κάποιος μεταφορέας, ντελιβεράς ή ταχυδρόμος πλησίαζε στο σπίτι. Όταν άγνωστοι για τον σκύλο περπατούσαν μέσα στο σπίτι, όταν περνούσαν άνθρωποι που έτρεχαν, ποδηλάτες ή skaters. Όταν πλησίαζε απευθείας ένα άγνωστο σκυλί, όταν ένα άγνωστο άτομο για τον σκύλο πλησίαζε τον ιδιοκτήτη.  Ένα άλλο μέλος της οικογένειας επίσης και όταν μικρά ζώα όπως γάτες ή σκίουροι έμπαιναν στην αυλή.

Όσο μικρότερη ήταν η ηλικία κατά την στείρωση τόσο χειρότερα ήταν αυτά τα αποτελέσματα.

Επίσης τα στειρωμένα σκυλιά έδειξαν περισσότερες φοβίες. Αυτές περιλάμβαναν:

  • Αντιδράσεις σε δυνατούς θορύβους
  • Άγχος όταν εκτίθενται για πρώτη φορά σε άγνωστες καταστάσεις.
  • Όταν προσεγγίζονται άμεσα από ένα άγνωστο παιδί
  • Όταν γαβγίζει ή «γκρινιάζει» άλλο, άγνωστο σκυλί
  • Όταν πλησιάζει κάποιος άλλος σκύλος παρόμοιας ή μεγαλύτερης ηλικίας
  • Όταν συναντά περίεργα ή άγνωστα αντικείμενα πάνω ή κοντά στο πεζοδρόμιο
  • Όταν συναντά αντικείμενα που στροβιλίζονται από τον αέρα
  • Όταν εξετάζεται από κτηνίατρο
  • Όταν του κόβουν τα νύχια

Για άλλη μια φορά, όσο πιο νωρίς ηλικιακά έγινε η στείρωση σκύλου τόσο μεγαλύτερη ήταν η ένταση αυτών των φαινομένων που σχετίζονται με το φόβο.

Στο ερώτημα να κάνω στείρωση ή όχι στον σκύλο μου τι θα απαντούσαμε;

Να γνωρίζουμε πολύ καλά τους λόγους και να είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε και τα θετικά και τα αρνητικά ενδεχομένως αποτελέσματα μιας τέτοιας επέμβασης. Το τι συνεπάγεται από τιμή κόστος κλπ…

Υπάρχουν περιπτώσεις που επιβάλλεται η στείρωση σκύλου και αυτές δεν είναι άλλες από την πρόληψη συγκεκριμένων επιπλοκών στην υγεία του

Θα πρέπει να γίνεται μετά από έρευνα και συνεννόηση με υπεύθυνο κτηνίατρο και στην σωστή ηλικία. Η στείρωση αρσενικού σκύλου (ή θηλυκού δεν έχει σημασία), μπορεί να αλλάξει τον σκύλο και αυτό μπορεί να μην είναι αυτό που θέλαμε ή φανταζόμασταν αρχικά. Με απροσδιόριστο κόστος στην συμπεριφορά τις συνήθειες και την ψυχολογία του σκύλου μας. Και άρα και στην δική μας καθημερινότητα.

Κάποιος από τους επιστήμονες που έλαβαν μέρος στην έρευνα  σχετικά με τις επιπτώσεις μετά από μια στείρωση σκύλου παρατήρησε:

«Οι ευεργετικές επιδράσεις από την γοναδεκτομή (στείρωση σκύλου) στηρίζονται στην ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των ανεπιθύμητων ζώων συντροφιάς. Παρατηρείται σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, χιλιάδες σκύλοι να υποβάλλονται σε ευθανασία στα καταφύγια που συνήθως παραδίδονται διότι παρουσιάζουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Έτσι, τα τρέχοντα ευρήματα παρουσιάζουν το παράδοξο ότι η στείρωση μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ανεπιθύμητων σκύλων αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα προβληματικών συμπεριφορών που μειώνουν την πιθανότητα των στειρωμένων σκυλιών να έχουν μια καλή συμβίωση και τα καθιστούν πιο ευάλωτα στο να παραδοθούν ή να εγκαταλειφθούν.»

Ο καθένας λοιπόν ας σκεφτεί καλά και σφαιρικά πριν αποφασίσει είτε πρόκειται για στείρωση αρσενικού σκύλου είτε πρόκειται για στείρωση θηλυκού σκύλου. Έχοντας ενημερωθεί επαρκώς για όλες τις παραμέτρους και το τι μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια αμετάκλητη απόφαση.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Εξαιρετικά σπάνια η παρενέργεια του εμβολίου της Astra Zeneca για τον κορωνοϊό»

Την απόσυρση του εμβολίου της Astra Zeneca για την COVID-19  σχολιάζει ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και…

4 mins ago

Λινού για εμβόλιο AstraZeneca: Τρεις γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα – Δεν είναι κάτι αμελητέο, δεν θα έπρεπε να το έχουμε

Τρείς θάνατοι γυναικών έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από το εμβόλιο της AstraZeneca όπως αποκάλυψε η Αθηνά Λινού, αναφέροντας…

7 mins ago

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Εκνευρισμός στο Ισραήλ, «πολύ απογοητευτική» η στάση Μπάιντεν

Την ώρα που το Ισραήλ σφυροκοπά τη Ράφα στα νότια της Γάζας, η προειδοποίηση της Ουάσινγκτον ότι θα…

7 mins ago

Αμετανόητη η Βίκυ Φλέσσα για τη δήλωση για τα Τέμπη, παρά τη θύελλα αντιδράσεων: Με αγάπη τα είπα

Επιμένει στην άποψη που διατύπωσε για το δυστύχημα των Τεμπών η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Βίκυ…

13 hours ago

Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας στη Γάζα: Νέος ομαδικός τάφος βρέθηκε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – 520 σοροί συνολικά σε 7 σημεία

Παλαιστινιακές ιατρικές ομάδες δήλωσαν ότι ανακάλυψαν έναν τρίτο ομαδικό τάφο μέσα στο ιατρικό συγκρότημα του Νοσοκομείου…

13 hours ago

Τριγμοί στην ισπανική κυβέρνηση λόγω… Ισραήλ – Δοκιμάζεται ο συνασπισμός κομμάτων

Η ισπανική κυβέρνηση κράτησε αποστάσεις από τις επιστολές που έγραψε ένας υπουργός αριστερού κόμματος που…

13 hours ago

This website uses cookies.