21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πασκάλ Μπρυκνέρ: Η Κίνα εφηύρε το κακό και τώρα προσπαθεί να παρουσιαστεί ως το φάρμακο. Λένε ψέμματα, έχουν πάνω από 1 εκατομμύριο νεκρούς

Ημερομηνία:

Ο εμβληματικός Γάλλος φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος, Πασκάλ Μπρυκνέρ, απαντά από το Παρίσι για τη στάση της Ευρώπης μέσα στην πανδημία, κατηγορεί την Κίνα για απόκρυψη εκατομμυρίων νεκρών, ασκεί κριτική στη Ρωσία του Πούτιν και ειρωνεύεται: «δίνουμε τον πόλεμο από τον καναπέ μας με Netflix και Canal Plus».

Eίναι ίσως ο διασημότερος σύγχρονος φιλόσοφος της Γαλλίας, με απόψεις που συχνά προκαλούν αντιδράσεις, ποταμούς κειμένων και διαλόγου. Εξαιρετικά δημοφιλής και στην Ελλάδα, όπου τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη (το 2019 κυκλοφόρησε το «Η σοφία του χρήματος«). Αιρετικός, κοσμοπολίτης, ιδιοσυγκρασιακός, μελετητής δεινός της Ιστορίας και της σύγχρονης καθημερινότητας, σχολιάζει σε μία σύντομη αιχμηρή συζήτηση με το iefimerida.gr το φαινόμενο της πανδημίας του κορωνοϊού και τις βίαιες ανακατάταξεις που φέρνει. Από το διαμέρισμά του στο Παρίσι, όπου προσεύχεται για τους αγαπημένους τους μετακινούμενος μεταξύ αγωνίας και πλήξης, εξαπολύει δριμύτατη κριτική στην Κίνα.

«Πληρώνουμε την εξάρτησή μας από την Κίνα»

Του φαίνεται μάταιο τέτοιες ώρες να κάνει υποθέσεις για το τι θα συμβεί μετά την κρίση. Σχολιάζει με φειδώ τις εξελίξεις και στα θέματα γεωπολιτικής δηλώνει ότι πρέπει να είναι ταπεινός στην έκφραση της άποψής του. Απαντώντας σε ερώτηση παραδέχεται ότι η Γαλλία καθυστέρησε όπως και η Ιταλία να λάβει μέτρα και δηλώνει ότι πληρώνουμε την εξαρτησή μας από την Κίνα.

«Πράγματι, διαπιστώνω ότι όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έτσι και η Γαλλία δεν ήταν έτοιμη. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην κορύφωση των θανάτων και ο κατ’ οίκον περιορισμός θα κρατήσει το πιθανότερο μέχρι τις 15 Μάη. Μετά θα χρειαστεί να βρούμε το εμβόλιο για τον ιό. Πληρώνουμε την εξάρτησή μας από την Κίνα όσον αφορά στην παραγωγή φαρμάκων. Είναι σημαντικό να φέρουμε αυτή την παραγωγή πίσω στη Γαλλία με τη διαδικασία του επείγοντος. Η Κίνα εφηύρε το κακό και τώρα προσπαθεί να παρουσιαστεί ως το φάρμακο. Κατά τη γνώμη μου οι αριθμοί των νεκρών στην Empire du Milieu (στην Κίνα) είναι σημαντικά υπoτιμημένοι: πρέπει να είναι μεταξύ του ενός και των δύο εκατομμυρίων και όχι 7.700 άτομα. Bρίσκονται μέσα σε αυτή την επιδημία από τον Νοέμβριο του 2019 και αποκρύπτουν τα πάντα, σύμφωνα με τις τεχνικές των ολοκληρωτικών καθεστώτων».

«Η Ρωσία του Πούτιν παραμένει μια χώρα υπανάπτυκτη»

Το ίδιο εκτιμά ότι έχει συμβεί με τη Ρωσία: απόκρυψη πληροφοριών ενώ βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση: «Είναι πιθανό ότι και η Ρωσία έχει αποκρύψει τις δυσκολίες της, κάτω από μια πολεμική ρητορική που δεν ξεγελάει κανέναν. Η Ρωσία του Πούτιν παραμένει μια χώρα υπανάπτυκτη, αφού η οικονομία της βρίσκεται στην ίδια δύσκολη θέση με αυτή της Ιταλίας» λέει ο Πασκαλ Μπρυκνέρ.

Το στοίχημα για τις δημοκρατίες είναι να συνδυάσουν την προσωρινή αναστολή των ελευθεριών μαζί με τον θεμελιώδη σεβασμό των δικαιωμάτων

Είναι αδιανότητο συνομιλώντας με τον Μπρυκνέρ να μην αναφερθεί κανείς στη στάση της Ευρώπης που πλήττεται από την πανδημία, με τα κράτη μέλη της ΕΕ να προσπαθούν να καταλήξουν σε κοινή γραμμή.

«Στην Ευρώπη λείπει συνήθως η αλληλεγγύη, όμως σε καιρούς κρίσης οι αποφάσεις επιστρέφουν πάντα στα κράτη-μέλη της. Το στοίχημα για τις δημοκρατίες είναι να συνδυάσουν την προσωρινή αναστολή των ελευθεριών μαζί με τον θεμελιώδη σεβασμό των δικαιωμάτων. Οι Γάλλοι παίζουν αυτό το παιχνίδι προς το παρόν, γνωρίζοντας όμως ότι το συμφέρον τους είναι να υπακούσουν και να βοηθήσουν τους γιατρούς και τους φροντιστές που δίνουν κάθε μέρα μάχη, ηρωικά, ενάντια στον θάνατο» απαντά ο Πασκάλ Μπρυκνέρ.

Παράξενη ιστορική στιγμή

Ο Μακρόν τα παίζει όλα για όλα, λέει ο Μπρυκνέρ, ενώ περιγράφει και την προσωπική του συνθήκη μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού: «Eίναι μια δοκιμασία, αλλά χρειάζεται δύναμη ψυχής και αντοχή.

O Mακρόν τα παίζει όλα για όλα αυτή την περίοδο, είναι αλήθεια ότι δεν έχει κανέναν αντίπαλο αυτή την εποχή στην πολιτική αρένα, το ίδιο και η Γαλλία. Από την ικανότητά μας να διατηρήσουμε ισχυρό το ηθικό μας εξαρτάται η έξοδός μας από την υγειονομική κρίση. Προσωπικά, αμφιταλαντεύομαι μεταξύ αγωνίας και πλήξης. Σκέφτομαι όσους αγαπώ και προσεύχομαι να μην αρρωστήσουν. Είμαστε σε πόλεμο, αλλά για εμάς που βρισκόμαστε στα μετόπισθεν, είναι ένας πόλεμος από τον καναπέ μαζί με το Netflix  και το Canal Plus. Παράξενη ιστορική στιγμή, ταυτόχρονα τρομερή και εξωπραγματική».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...