21.8 C
Chania
Saturday, October 19, 2024

ΠΑΣΟΚ: Οι επόμενες κινήσεις Ανδρουλάκη και η αξιοποίηση των προσώπων

Ημερομηνία:

Η επιθυμία του Νίκου Ανδρουλάκη για ένα ΠΑΣΟΚ που μπορεί να μπει σε τροχιά εξουσίας και να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές αποτελεί για τον πρόεδρο του Κινήματος, του οποίου η θητεία ανανεώθηκε λαμβάνοντας το 60% της βάσης, μαραθώνιο και όχι «κατοστάρι».

Ο μεγάλος νικητής της εκλογικής βραδιάς της περασμένης Κυριακής γνωρίζει πολύ καλά ότι ο αγώνας για την επάνοδο του Κινήματος στα πράγματα πρέπει να γίνει με σκληρή δουλειά, κοινές αποφάσεις, ενιαίο συντονισμό, αλλά κυρίως με τη δημιουργία μίας νέας σχέσης με την κοινωνία.

«Οι αλλαγές σε πρόσωπα δεν αρκούν», λένε συνεργάτες του στο «Ποντίκι», υποστηρίζοντας ότι οι όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν θα έχουν στη βάση τους την πολιτική και μετά τα πρόσωπα. Ο «μαραθώνιος» μέχρι τις εκλογές που αναφέρθηκε και παραπάνω δεν είναι τυχαίος, αφού στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαντλήσει τη δεύτερη τετραετία, καθώς «ο πρωθυπουργός θέλει να ανατρέψει τους συσχετισμούς και να δει τη Νέα Δημοκρατία να ανακτά δυνάμεις μετά τη μεγάλη πτώση στις εθνικές εκλογές».

Η… μπίλια στο Κέντρο

Η εντολή που έλαβε ο Ανδρουλάκης είναι αυτή του μετασχηματισμού του ΠΑΣΟΚ. Οι ψηφοφόροι του αναγνώρισαν ότι έκανε κάποια βήματα τόσο ως προς τη λειτουργία του κόμματος όσο και προς τη δομή του. Βήματα τα οποία σίγουρα δεν ήταν αρκετά και γι’ αυτό αμφισβητήθηκε ακριβώς το ίδιο βράδυ των ευρωπαϊκών εκλογών.

Ο Κρητικός πολιτικός ήρθε αντιμέτωπος με την αμφισβήτηση, ενώ κατηγορήθηκε για «παρεΐστικο» συντονισμό, κλειστές ομάδες και θολά μηνύματα. Η αναβάπτιση της Κυριακής σαφώς τον φέρνει σε θέση να αλλάξει όλα αυτά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δούμε αλλαγές που θα ανατρέπουν κεντρικές αποφάσεις τους ιδίου.

Στο ιδεολογικό κομμάτι η… μπίλια θα κάτσει στο Κέντρο. Όπως εξηγούν στενοί του συνεργάτες, οι οποίοι από την αρχή του προεκλογικού αγώνα ήταν στο πλάι του, ο Ανδρουλάκης θα κινηθεί στο Κέντρο. Το έδειξε και από τις πρώτες του δηλώσεις:

«Το πατριωτικό προοδευτικό κίνημα πρέπει να αγκαλιάσει τις νεότερες γενιές. Πρέπει να ενώσει τον ελληνικό λαό σε ένα προοδευτικό σχέδιο, που θα αγωνιστούμε να γίνει κυβερνητικό πρόγραμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αλλά πάνω από όλα έχουμε χρέος – σε μια εποχή που υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική – να προχωρήσουμε με ακλόνητο πολιτικό ήθος, γιατί για μένα η πολιτική δεν ξεκινά εκεί που τελειώνει η ηθική».

Για τον Ανδρουλάκη γίνεται ξεκάθαρο ότι το μήνυμα «να φύγει ο Μητσοτάκης» από μόνο του δεν αρκεί. Δεν θα φέρει ψηφοφόρους ούτε θα δημιουργήσει νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Ο ίδιος θα αποφύγει τα συνθήματα και τη συνθηματολογία, μια και θέλει να χτίσει ένα καλό και με γωνίες πρόγραμμα για τη χώρα. «Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται την κατάσταση που υπάρχει στον πλανήτη αλλά και να πείσει με ένα προοδευτικό πρόγραμμα» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η δομή και οι μηχανισμοί

Για να καταφέρει να αποτυπωθεί στη συνείδηση του κόσμου ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει έχοντας ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να λειτουργήσουν και να καθιερωθεί ένας μηχανισμός διαρκούς αλληλοεπίδρασης με την κοινωνική και παραγωγική βάση, με κοινωνικούς φορείς, επαγγελματικά επιμελητήρια, σωματεία και συλλόγους, ώστε να ενισχυθεί η σύνδεση με την κοινωνία και τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Η «από πόρτα σε πόρτα» πολιτική που επιθυμεί ο Ανδρουλάκης θα έχει κοινά χαρακτηριστικά με αυτά του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία αλλά και του Σοσιαλδημοκρατικού Πορτογαλικού κόμματος. Η επικοινωνία και η επαφή με τον κόσμο θα είναι σε καθημερινή βάση και συγκεκριμένη. Μάλιστα, θα ζητήσει από τους βουλευτές και τα στελέχη να τρέξουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Καθώς μάλιστα το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι έχει γερές ρίζες στην περιφέρεια, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Λεκανοπέδιο (κάτι το οποίο είχε επισημάνει πολλάκις το «Π» στα ρεπορτάζ του την τελευταία τριετία), όπου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει να δει το κόμμα του να αποκτά νέες και ζωηρές σχέσεις.

«Όχι σε λογικές τρόικας»

Στις αρχές του 2025 θα γίνει το συνέδριο, στο οποίο θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του κόμματος και θα είναι η αφετηρία που θα έχει το ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες. Εκεί θα γίνουν κάποιες καταστατικές αλλαγές και τροποποιήσεις οργάνων αλλά και στη δομή του κόμματος, ώστε να γίνει το ΠΑΣΟΚ ένα κόμμα ανταγωνιστικό απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συζήτηση έχει ανοίξει και θέμα για αντιπροεδρίες – αυτό στο Κίνημα δεν προβλέπεται, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει. Ήδη κόμματα στην Ευρώπη, τα οποία είναι στην ίδια οικογένεια με το ΠΑΣΟΚ, έχουν αυτή τη δομή. Τα συναντάμε σε ΙσπανίαΙταλίαΔανία κ.α. Γνώστης των ευρωπαϊκών, ο Ανδρουλάκης σίγουρα θα θέλει να πάρει κάποιες δομές των χωρών αυτών και να τις εντάξει στο ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, από το περιβάλλον του αποκλείεται να δούμε ένα κόμμα στο οποίο η ηγετική ομάδα θα λειτουργεί με τρόικα. Θα υπάρχει ο πρόεδρος και ο στενός πυρήνας του, ενώ τα όργανα θα είναι πιο μικρά και ευέλικτα. Οι συσκέψεις του Ανδρουλάκη με τους συνεργάτες του έχουν εντατικοποιηθεί και σύντομα αναμένεται να δούμε τις πρώτες αλλαγές. Αρχικά αυτές θα γίνουν στο κομμάτι της επικοινωνίας.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο “μικροσκόπιο” ο καρκίνος του μαστού – Εκδήλωση στα Χανιά

Ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού πραγματοποιείται την...

Φθινοπωρινό σκηνικό στην Κρήτη – Βροχές το απόγευμα, στα δυτικά

Οι ισχυροί άνεμοι και οι κατά τόπους βροχές είναι...

Έχει 17 εγγόνια και δισέγγονα, για τον μπακλαβά της «παραμιλάει» το Σικάγο και ψάχνει τους συγγενείς της στα Χανιά

Όταν η Sally Bice φτιάχνει μπακλαβά, μοσχοβολάει όλο το …Σικάγο. Συνταγή καμωμένη...

Ηράκλειο: Παγκόσμια πρώτη για την Εικονική Πραγματικότητα και την Ιατροδικαστική

Η δυνατότητα χρήσης Εικονικής Πραγματικότητας για τη διδασκαλία της Ιατροδικαστικής και...