22.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

ΠΑΣΟΚ: Την στρατηγική του κόμματος εν όψει ευρωεκλογών παρουσιάζει στα όργανα ο Ανδρουλάκης – Η ανάλυση για τις δημοσκοπήσεις

Ημερομηνία:

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κάνει πρεμιέρα με τις περιοδείες του στην Αττική χθες στο Περιστέρι και σήμερα να βρίσκεται στο Κορυδαλλό αναμένεται μέρα με τη μέρα να ξεδιπλωθεί η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εκτός από τις περιοδείες στην Αττική ετοιμάζεται να απευθυνθεί και όργανα του τους κόμματος το επόμενο διάστημα. Θέμα συζήτησης η στρατηγική και ο προγραμματισμός του ΠΑΣΟΚ εν όψει ευρωεκλογών. Πολιτικό Συμβούλιο και Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συνεδριάσουν μαζί, ενώ στις 31 Μαρτίου θα διεξαχθεί η Κεντρική Επιτροπή, όπου και θα ανακοινωθεί το σύνολο των υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έχει αλλάξει καθόλου, καθώς όπως σημειώνει ο ίδιος θέλει στις κάλπες του Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ να είναι νικηφόρο κατακτώντας τη 2η θέση αλλά μαζί με ένα ισχυρό ποσοστό στην κάλπη. Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος του Κινήματος δέχεται κριτική για το γεγονός ότι τα όργανα δεν συνεδριάζουν τόσο συχνά. Στελέχη και βουλευτές του Κινήματος μάλιστα έχουν εκφράσει τα παράπονα τους στην ηγετική ομάδα. Κριτική γίνεται και για το χρόνο που θα συνεδριάσουν καθώς κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

Η ανάλυση για τις δημοσκοπήσεις
Στις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου σε όλες όσες δημοσιεύθηκαν το ΠΑΣΟΚ κατεγράφη τρίτο πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο και μετά που το Κίνημα βρίσκεται στην 3η θέση, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τα γκάλοπ.

Είναι προφανές ότι αυτό προβληματίζει τους πάντες εντός του κόμματος και ιδιαίτερα τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα σηκώσει όλο το βάρος και της προεκλογικής εκστρατείας.

Όπως έγραψε στο χθεσινό ρεπορτάζ της η εφημερίδα στην Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν δύο «γραμμές» ανάλυσης για τις δημοσκοπήσεις. Η μία που λέει ότι το ΠΑΣΟΚ είχε πτώση λόγω της στάσης του στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και την απόφαση που πήρε να καταψηφίσει τα μη κρατικά πανεπιστήμια παρά τις πρώτες πληροφορίες που το ήθελαν θετικό.

Η δεύτερη «γραμμή» λέει πως για την πτώση ευθύνεται η απουσία «ενιαίας φωνής» και ο εσωτερικός αναβρασμός – μουρμούρα που εκδηλώθηκε στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και σε τοποθετήσεις βουλευτών.

«Χωρίς ενιαία φωνή και με δημόσιες επιβαρυντικές για το κόμμα τοποθετήσεις δε μπορεί να παρουσιαστεί καθαρά το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και ο πραγματικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας», λέει στο «Π» κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Το ίδιο στέλεχος βλέπει έντονη προσπάθεια επιθέσεων προς την Χαριλάου Τρικούπη από φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης με «προπαγάνδα» και διαστρεβλώσεις θέσεων. Η ενόχληση για κάποια μέσα είναι έντονη αλλά προς το παρόν στο Κίνημα δε θέλουν να τοποθετηθούν για να μη δοθεί η εντύπωση ότι ψάχνουν άλλοθι στα όποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζουν.

Στην Αττική το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει και το πρόβλημα των χαμηλών ποσοστών. Δηλαδή, η εικόνα είναι λίγο πολύ ίδια με αυτήν των εκλογών του Ιουνίου που το Κίνημα εκτός από την Ανατολική Αττική ήταν τέταρτο κόμμα. Στην περιφέρεια τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι και με τα δύο πόδια στη δεύτερη θέση, στη Βόρεια Ελλάδα όπως είναι σε θέση το «Ποντίκι» να γνωρίζει συγκρούεται περισσότερο από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου παρά τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο κομμάτι των δημοσκοπήσεων έχει γίνει η απαραίτητη ανάλυση η οποία έχει δύο «γραμμές».

Αντιδράσεις για Ζαγοράκη
Εκτός από τις δημοσκοπήσεις πρόβλημα στην Χαριλάου Τρικούπη εντοπίζεται και στο γεγονός ότι κοντά στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για την ευρωκάλπη φαίνεται να είναι ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ (δε θα είναι ξανά υποψήφιος με την «γαλάζια» παράταξη) Θεόδωρος Ζαγοράκης. Την αποκάλυψη για τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τον πρώην αρχηγό της εθνικής Ελλάδας έκανε πρώτο το topontiki.gr πριν από 11 μέρες.

Για το ενδεχόμενο αυτό ρωτήθηκε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης – στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Αction – και εξέφρασε σαφείς επιφυλάξεις λέγοντας ότι «οι επιλογές μας πρέπει να έχουν πλαίσιο πολιτικής συνάφειας με τον χώρο». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το πως κρίνει ο ίδιος την πιθανότητα να πολιτευθεί ο κ. Ζαγοράκης με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε: «Έχω άποψη, δεν θέλω να την εκφέρω δημόσια. Στα όργανα του κόμματος, όπου ζητηθεί και όπως χρειαστεί. Θεσμικά».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...