23.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Πατάνε γκάζι για μπλόκα από τον Εβρο ώς την Κρήτη

Ημερομηνία:

Οι αγρότες ετοιμάζουν πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να πάρουν αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα. Ακαρπη η συνάντηση του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι αγρότες ετοιμάζουν πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να πάρουν αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα. Ακαρπη η συνάντηση του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Μπλόκο στην αντιαγροτική πολιτική μέχρι να ανατραπεί», ήταν η κατάληξη των δηλώσεων του Βαγγέλη Μπούτα, μέλους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη. Ο κόσμος της υπαίθρου δηλώνει έτοιμος για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τη στιγμή που τα τρακτέρ έχουν ήδη εμφανιστεί στις πλατείες των χωριών της Περιφέρειας. Το Σάββατο πραγματοποιείται το παναγροτικό συλλαλητήριο, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Agrotica, στη Θεσσαλονίκη, ενώ εντός των ημερών οι αγρότες θα αποφασίσουν για το μέλλον των δράσεών τους «με πρόθεση τη Δευτέρα να στηθούν μπλόκα παντού», σύμφωνα με τον κ. Μπούτα. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κλεισίματος των δρόμων, απάντησε πως η μορφή του αγροτικού αγώνα θα αποφασιστεί στις συντονιστικές επιτροπές των 28 μπλόκων, από τον Εβρο ώς την Κρήτη.

Εκρηκτικό μείγμα

«Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να μην παραδώσουν αμαχητί ούτε τα χωράφια ούτε τα σπίτια σε αυτούς που θα έρθουν να τα πάρουν», τόνισε ο Κώστας Τζέλλας, εκ των μελών της Επιτροπής. Οι αγρότες διαμηνύουν ότι δεν αντιδρούν για την καθιέρωση βιβλίων εσόδων-εξόδων, αλλά για το σύνολο της φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται, η οποία σε συνδυασμό με τα χαράτσια στο σπίτι και στο χωράφι, την αύξηση του ενεργειακού κόστους, τις χαμηλές τιμές παραγωγού και τη μείωση των ενισχύσεων στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από το 2015, δημιουργεί ένα μείγμα εκρηκτικό εις βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι διώχνονται από τις καλλιέργειές τους. «Αν θέλουν να φορτώσουν την κρίση στη μικρομεσαία αγροτιά και να απαλλάξουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, εμείς παλεύουμε για το ακριβώς αντίθετο: να πληρώσει την κρίση αυτός που τη δημιούργησε», είπε ο κ. Μπούτας. Τα παραπάνω εκφράστηκαν στη συνάντηση με τον κ. Τσαυτάρη, ο οποίος, σύμφωνα με τους αγρότες, υποσχέθηκε να μεταφέρει στους αρμόδιους συναδέλφους του ό,τι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του. Μεταξύ των αιτημάτων της Συντονιστικής Επιτροπής περιλαμβάνονται: όριο για την τήρηση λογιστικών βιβλίων στα 40.000 ευρώ και όριο αφορολόγητου οικογενειακού εισοδήματος στις 20.000 ευρώ, τα οποία αμφότερα θα προσαυξάνονται κατά 5.000 για κάθε παιδί, «κούρεμα» 30% και για δάνεια έως 200.000 ευρώ που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.

Ακαρπη απέβη και η συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ του κ. Τσαυτάρη και του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου, τα μέλη του οποίου αναφέρουν πως εκπροσωπούν αγρότες από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα. Το «Συντονιστικό» προτείνει ως όριο καθιέρωσης βιβλίων τα 20.000 ευρώ, ωστόσο δίνει βάρος στα αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής και την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για ρεύμα και πετρέλαιο. Ιδιο όριο για τα βιβλία ζήτησαν και οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας στη συνάντησή τους με τον υπουργό. Εστίασαν, όμως, στο αίτημά τους να τους αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ για μέρος των ζημιών που προκλήθηκαν λόγω καιρικών συνθηκών (ανομβρία) και να ενεργοποιηθεί ο κανονισμός «de minimis» για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών σε όλη τη χώρα. Ο κ. Τσαυτάρης φέρεται να συμφωνεί με την καθιέρωση βιβλίων από 20.000 ευρώ και πάνω.

Efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καιρός Πάσχα: Όλοι θα σουβλίσουν με ήλιο… εκτός από την Κρήτη

Άστατος θα είναι ο καιρός μέχρι το Μεγάλο Σάββατο καθώς αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες, ενώ...

Στην Κρήτη δε σούβλιζαν αρνί – Όλα τα έθιμα του Πάσχα

Κείμενο: Α. Νομικός Το κάψιμο του Ιούδα Στην Κρήτη, τα έθιμα...

“Οι Λαμπάδες” της Μ. Παρασκευής – Έθιμα του Πάσχα στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου

Οι ενορίτες - κάτοικοι της Αργυρούπολης, για να τιμήσουν...