16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Παύλος Γλύξμπουργκ: Οργή για τη βρετανική εμφάνισή του ως “πρίγκιπας” – “Δεν είναι Crown, είναι clown”

Ημερομηνία:

Τη στιγμή που οι Βρετανοί πενθούν την απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ, ο Παύλος Γλύξμπουργκ παρουσιάστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο ως “crown prince of Greece”, μιλώντας στο BBC και το Channel 4. Φυσικά, ο θεσμός της βασιλείας στη χώρα μας έχει καταργηθεί οριστικά και αμετάκλητα, εδώ και δεκαετίες.

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ αποφάσισε μάλιστα να τοποθετηθεί για τα Γλυπτά του Παρθενώνα (Ελγίνεια Μάρμαρα όπως τα είπε), προσπαθώντας να εμφανιστεί ως θεσμικός εκπρόσωπος σε σχέση με το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων, αναφέροντας πως θα ήθελε να είχε και έναν διάλογο με τη Λιζ Τρας. Από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε άμεση αντίδραση ούτε από το υπουργείο Πολιτισμού ούτε από το Εξωτερικών, μέχρι το πρωί της Δευτέρας, όταν και πήρε θέση για το όλο ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν ένα αξιόλογο πρόσωπο, μια κυρίαρχος που έδωσε το παράδειγμα, που θα θαυμάζεται για πάντα για την ηγεσία της και τη δέσμευσή της στο έθνος της και στην κοινοπολιτεία. Είμαι περήφανος που υπηρέτησα στο σύνταγμά της και θα είμαι για πάντα ευγνώμων. Είμαι επίσης πολύ ευγνώμων για την καλοσύνη που έδειξε στους γονείς και την οικογένειά μου σε στιγμές ανάγκης. Ας είμαστε τώρα ευγνώμονες για τη ζωή της και ας προσβλέπουμε στο μέλλον. Ο Θεός να ευλογεί την ψυχή της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Ζήτω ο Βασιλιάς Κάρολος Γ΄”, είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος για τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ερωτηθείς σχετικά με το όλο ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε:“Δεν υπάρχει τέτοια ιδιότητα στην Ελλάδα, πρίγκιπας διάδοχος του στέμματος. Το πολιτειακό έχει κριθεί οριστικά με δημοψήφισμα στη Μεταπολίτευση”. Σχολίασε επίσης ότι: “Το πώς αυτοαποκαλείται κανείς είναι δικό του ζήτημα”, ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα έχει κλείσει από το δημοψήφισμα που διενήργησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (κατά είχε ψηφίσει το 69,18% και υπέρ το 30,82%).

Τότε μάλιστα ο Καραμανλής είχε δηλώσει πως “ένα καρκίνωμα αποκόπηκε σήμερα από το σώμα του έθνους”. Ο θεσμός της βασιλείας αλλά και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος είχαν χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της νομιμοποίησής τους πριν και κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας. Για το πολιτικό κλίμα της εποχής η βασιλεία φάνταζε ως ένα σχεδόν αστείο απομεινάρι του παρελθόντος, κάτι που ισχύει ως σήμερα. Για την ιστορία, τον Φεβρουάριο του 1988, σε συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωνε πως παρότι “είναι αντιβασιλικός”, θεωρούσε “ανφέρ” τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη το δημοψήφισμα. Μια ατάκα που τον “συνόδευσε” στη πορεία της πολιτικής του καριέρας.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό, πως παρά την άμεση κριτική που αναπτύχθηκε στα social media, το Channel 4 δεν διόρθωσε την προσφώνησή του προς τον Παύλο Γλύξμπουργκ. Ανάλογη αναφορά έγινε δε, και στο CNN, με τον Γλύξμπουργκ να “εκμεταλλεύεται” όπως φαίνεται την όλη περίσταση, για να περιφέρει δεξιά και αριστερά τις αναχρονιστικές αξιώσεις του με τις οποίες ως χώρα, έχουμε τελειώσει.

Σημειώνεται πως ο Παύλος γεννήθηκε το 1967 στο Τατόι και μεγάλωσε στη Ρώμη, όπου και κατέφυγε η οικογένεια του Κωνσταντίνου μετά το αποτυχημένο αντιπραξικόπημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967. Μετά το 1973 η οικογένεια μετακόμισε στο Λονδίνο. Σήμερα ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη.

Οι αντιδράσεις για όλα τα παραπάνω ήταν παραπάνω από καυστικές στο Twitter, με τις αναφορές στον Παύλο Σιδηρόπουλο, να ξεχωρίζουν για προφανείς λόγους. Παράλληλα, το hashtag #Crown Prince of Greece, βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις των trends εδώ και ώρες, με το “Crown” να παραφράζεται ως “clown” για να συνοδεύσει τον “τίτλο”.

Παρακάτω, tweet με το ιστορικό σκίτσο του Ορνεράκη για την αλλαγή του πολιτεύματος. Το σκίτσο είχε κυκλοφορήσει ως αφίσα στο Σύνταγμα και διακινήθηκε μεταξύ των συγκεντρομένων, κάτω από τα γραφεία της ένωσης βασιλοφρόνων στην οδό Σταδίου.

Ενώ υπήρξαν αναφορές και σε άλλους γνωστούς μας… πρίγκιπες, αλλά και στη “βασίλισσα” Ζωζώ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ