Οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά 3-4 μερίδες λαχανικών έχουν 12% χαμηλότερο κίνδυνο για στρες και κατάθλιψη από ό,τι εκείνοι που καταναλώνουν 0-1 μερίδες ημερησίως, ενώ όσοι καταναλώνουν 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών έχουν 14% χαμηλότερο κίνδυνο από όσους τρώνε 0-4 μερίδες καθημερινά.
Τα παραπάνω αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο British Medical Journal, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περισσότερων από 60.000 Αυστραλών ηλικίας 45 ετών και άνω, μετρώντας την κατανάλωσή τους σε φρούτα και λαχανικά, παράγοντες του τρόπου ζωής τους και την ψυχολογική τους δυσφορία.
Ακόμη πιο σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα για τις γυναίκες:
Οι γυναίκες που κατανάλωναν 3-4 μερίδες λαχανικών είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο στρες από ό,τι οι γυναίκες που έτρωγαν 0-1 μερίδες καθημερινά.
Οι γυναίκες που έτρωγαν καθημερινά δύο μερίδες φρούτων είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο για στρες από ό,τι εκείνες που έτρωγαν 0-1 μερίδες.
Οι γυναίκες που κατανάλωναν 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο στρες από ό,τι όσες έτρωγαν 0-1 μερίδες καθημερινά.
«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η μέτρια ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά ψυχολογικού στρες”, σημείωσε η Δρ Melody Ding από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
«Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, ότι η μέτρια ημερήσια κατανάλωση μόνο λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ψυχολογικού στρες. Η μέτρια κατανάλωση φρούτων μόνο, ωστόσο, δεν φαίνεται να παρέχει σημαντικό όφελος στην ψυχολογική πίεση των ανθρώπων”.
Αυτά τα νέα ευρήματα είναι συνεπή με τα πολυάριθμα δεδομένα που δείχνουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά, μαζί και χωριστά, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και υψηλότερα επίπεδα ευημερίας.
«Βρήκαμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν πιο ωφέλιμα για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Binh Nguyen.