21.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Χανίων: “Οι πρωτεργάτες της χούντας ξεπήδησαν μέσα από τους αντιδραστικούς μηχανισμούς, που είχε συγκροτήσει το αστικό κράτος, για να χτυπήσει το ΚΚΕ, το εργατικό -λαϊκό κίνημα, τους αγωνιστές”

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Χανίων αναφέρεται στη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου:

Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, τιμάμε τους αγωνιστές, τα θύματα της χούντας

Το Δ.Σ του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χανίων τιμά την μνήμη των χιλιάδων αγωνιστών που βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν ,έδωσαν την ζωή τους την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974.

53 χρόνια μακριά, το 1967,στην Ελλάδα η αστική τάξη, οι νοσταλγοί και τα απομεινάρια του ταγματασφαλίτικου και δωσιλογικού κράτους, με την απλόχερη βοήθεια των φίλων και συμμάχων αμερικάνων, επέβαλαν την δικτατορία. Η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στις 21 Απρίλη του 1967 επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά, πως μπροστά στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους ,οι καπιταλιστές είναι αδίστακτοι, δε διστάζουν να στηρίξουν στρατιωτικά πραξικοπήματα, να καταλύσουν ακόμα και την αστική δημοκρατία.

Το πραξικόπημα δεν ήταν έργο κάποιων «επίορκων» αξιωματικών όπως παρουσιάζουν σήμερα οι αστοί αναλυτές. Ήταν γέννημα των αντιθέσεων μεταξύ τμημάτων της αστικής τάξης, μεταξύ των αστικών κομμάτων και του Παλατιού για τον έλεγχο του στρατού. Η κρίση του πολιτικού συστήματος γέννησε την δικτατορία. Η χώρα δεν κινδύνευε ούτε από την Ένωση Κέντρου, ούτε από την ΕΡΕ του Καραμανλή, ο οποίος δεν απέκλειε την επιβολή δικτατορίας. Έπρεπε με κάθε θυσία να ενσωματωθούν ομαλά οι λαϊκές μάζες στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

Όπως δήλωναν οι τότε πραξικοπηματίες η δικτατορία έβγαλε το πολιτικό σύστημα από την κρίση. Επιδίωξη της δικτατορίας ήταν να φτιάξει ένα «υγιές» πολιτικό σύστημα, «σύγχρονο», αντικομουνιστικό, που θα καθοδηγούσε τα όργανα εξουσίας και τους μηχανισμούς τους με κύριο κορμό την «εθνικόφρονα» παράταξη και με τα αναμορφωμένα αστικά κόμματα να εναλλάσσονται σ αυτό το ρόλο. Ο αντικομουνισμός το 1967 ήταν στην ημερήσια διάταξη. Αποδείχτηκε ότι η επίθεση στο εργατικό κίνημα και στην πρωτοπορία του, ήταν προπομπός για περιστολή των δικαιωμάτων, των ελευθερίων ,για την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων που θίγουν τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων, όχι μόνο των κομμουνιστών.

Σ αυτή την επιχείρηση σημαντικός ήταν και ο ρόλος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Είναι αποπροσανατολιστική η όλη προσπάθεια απενοχοποίησής τους, που επιχειρείται, με τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν. Το πραξικόπημα όχι μόνο ήταν σε γνώση τους, αλλά είχε τουλάχιστον την ανοχή, αν όχι και τη στήριξη μηχανισμών τους. Οι ΗΠΑ, στηρίζοντας τη χούντα, κρατούσαν και επαφή με τους ηγέτες των αστικών κομμάτων, με στόχο την «ελεγχόμενη» μετάβαση στην αστική δημοκρατία. Η στάση των ΗΠΑ γενικά καθόριζαν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντά τους στην περιοχή, με αιχμή τη Μέση Ανατολή και την Κύπρο, στην πολύμορφη επιθετική και διαβρωτική πολιτική τους ενάντια στην ΕΣΣΔ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Την καθόριζαν και οι αντιθέσεις των ΗΠΑ με καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης.

Ισχυρά τμήματα της αστικής τάξης, ιδιαίτερα το εφοπλιστικό κεφάλαιο, στήριξαν τη χούντα. Το ίδιο έκαναν και εκείνα τα τμήματα του κεφαλαίου που αναγνώριζαν πρωταρχικά το ρόλο και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όμως ήταν ταυτόχρονα και υπέρ της σύνδεσης με την ΕΟΚ, θέση που είχε και η χούντα. Ο πραγματικά κερδισμένους από την χουντική κυβέρνηση ήταν το κεφάλαιο. Η δικτατορία πήρε μέτρα υπέρ του κεφαλαίου (π.χ. φοροελαφρύνσεις, χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων), με τα κέρδη του να φτάνουν σε τεράστια ύψη την περίοδο της επταετίας. Για να εξασφαλιστούν αυτά τα κέρδη επιβλήθηκε ένα καθεστώς που στηρίζονταν στην ωμή βία, στην απαγόρευση της λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων ,των συναθροίσεων ,της συνδικαλιστικής δράσης.

Οι πρωτεργάτες της χούντας ξεπήδησαν μέσα από τους αντιδραστικούς μηχανισμούς, που είχε συγκροτήσει το αστικό κράτος, για να χτυπήσει το ΚΚΕ, το εργατικό -λαϊκό κίνημα, τους αγωνιστές και άλλους προοδευτικούς ανθρώπους.

Αποδείχθηκε ότι το αστικό κράτος ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει φασιστικές, αντιδραστικές δυνάμεις που εκκολάπτονται στα σπλάχνα του. Αντιθέτως έχει σαν εναλλακτικό σενάριο διακυβέρνησης τα στρατιωτικά πραξικοπήματα που εναλλάσσονται με την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Και οι δύο τρόποι διακυβέρνησης υπηρετούν το κύριο, που είναι η διατήρηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ο αγώνας χιλιάδων ενάντια στην Χούντα μας δίνει πλούσια συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε και για το σήμερα, όπου μόλις πριν από λίγα χρόνια είχαμε την «ανάσταση» των νοσταλγών της χούντας με την ναζιστική Χρυσή Αυγή. Με την κάλυψη κοινοβουλευτικού κόμματος οι υμνητές της Χούντας και των Ναζί ξεδίπλωσαν την εγκληματική τους δράση. Είναι απορίας άξιο ότι μετά από τόσα αδιάσειστα στοιχεία, η εισαγγελέας της δίκης πρότεινε  την απαλλαγή τους από την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λαός μας δεν πρέπει να δείξει κανέναν εφησυχασμό, το αυγό του φιδιού υπάρχει και είναι ακόμα επικίνδυνο. Το φίδι ακόμα και όταν κοιμάται, δεν μπορείς να  μπορείς να το έχεις στον κόρφο σου. γιατί όταν ξυπνήσει θα σε φάει.

Η φετινή επέτειος από την επιβολή του πραξικοπήματος συμπίπτει με μια περίοδο που ο λαός μας δοκιμάζεται και δέχεται τις επιπτώσεις της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.  Οι αγωνιστές, της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι φίλοι και απόγονοι   είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των γιατρών και υγειονομικών που καθημερινά δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση ης πανδημίας του κορονοϊού για την σωτηρία εκατοντάδων ανθρώπων με ελάχιστα ή χωρίς μέσα ατομικής προστασίας. Στον αγώνα του λαού ενάντια στον φασισμό , την απελευθέρωση από την ναζιστική κατοχή και τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού οι υγειονομικοί έχουν αφήσει ανεξάντλητη πείρα και παρακαταθήκη πως κράτησαν όρθιους τους αντάρτες και τους μαχητές  ¬(Κόκκαλης, Τζαμαλούκας και πολλοί άλλοι). Στις σημερινές συνθήκες που η ανθρωπότητα δοκιμάζεται και έχουν επιβληθεί πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα ,δεν πρέπει να μείνουμε σιωπηλοί. Ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους και  ζητάμε εδώ και τώρα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των υγειονομικών.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν την περίοδο που ο λαός μας αγωνίστηκε ενάντια στην Χούντα όπως το : «ΨΩΜΙ ,ΠΑΙΔΕΙΑ,ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» είναι επίκαιρα και στις σημερινές συνθήκες που το μέλλον που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους και για τα παιδιά τους κάθε άλλο παρά ρόδινο είναι.

Καλούμε την εργατική τάξη, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους και τις νέες, να εμπνευστούν από τον αγώνα του ΕΑΜ εναντία στο ναζισμό – φασισμό, από τον αγώνα του ΔΣΕ ενάντια στους αγγλοαμερικάνους και τους ντόπιους συνεργάτες τους, από τον αγώνα ενάντια στο αιμοβόρο καθεστώς της δικτατορίας. Να δυναμώσει ο αγώνας του λαού για τα σύγχρονα δικαιώματα, για την ικανοποίηση των αναγκών του. Να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία, να οργανωθεί παντού στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές. Σε κάθε ιστορική περίοδο η ισχυροποίηση και ετοιμότητα του λαϊκού κινήματος είναι καθοριστική για τις εξελίξεις. Ο λαός, μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις προς όφελός του, για να κατακτήσει τη δική του εξουσία, να οικοδομήσει τη δική του κοινωνία, χωρίς φτώχεια, κρίσεις, εκμετάλλευση και φασισμό.

"google ad"

Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,

ζυγόν δουλείας ας έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμη η ελευθερία.

Ωδή Τετάρτη. Εις Σάμον

Κάλβος Ανδρέας

Ποτέ ξανά φασισμός!

Το Δ.Σ του Παραρτήματος Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης

Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης

και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. (Φίλοι και απόγονοι)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...