19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πεθαίνει η φύση στο Γαϊδουρονήσι – Δεν υπάρχει καθόλου φυσική αναγέννηση

Ημερομηνία:

Αυτοψία στη νήσο Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) προκειμένου να ελεγχθεί η περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής πραγματοποίησαν φορείς της Κρήτης. Στην επίσκεψη συμμετείχαν μέλη από την Επιτροπή του Σχεδίου Δράσης (απόντος του εκπροσώπου της δημοτικής αρχής), την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης/Αντιπεριφέρεια Λασιθίου και την Δασική Υπηρεσία.

Όπως επισήμανε σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο η διοικήτρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και δασολόγος, Μαρία Κοζυράκη, η κατάσταση του οικότοπου του άρκευθου/κέδρου είναι αρκετά ανησυχητική.

Σύμφωνα με την κ. Κοζυράκη, δεν υπάρχει καθόλου φυσική αναγέννηση, ενώ μόνο στο βόρειο τμήμα το είδος παρουσιάζει μερική αναβλάστηση, με την ξήρανση όμως να επελαύνει κανονικά και το ποσοστό να υπερβαίνει το 50%. Στο νότιο, νοτιοδυτικό τμήμα, η νέκρωση των άρκευθων είναι ολοκληρωτική και ήδη χωροκατακτητικά είδη έχουν αναλάβει να τον εξαφανίσουν. « Μόνο ο σχίνος ακόμα ανθίσταται», πρόσθεσε η ίδια.

Οδυνηρή διαπίστωση, σύμφωνα με τη διοικήτρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, είναι η ύπαρξη δικτύου δρόμων (μονοπατιών) πολλών χιλιομέτρων, οι οποίοι διατρέχουν όλη την έκταση και έχουν προκαλέσει εμφανή και ανεπανόρθωτη ζημιά στο ριζικό σύστημα των κέδρων. «Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν ίχνη από ρόδες σε αυτά τα μονοπάτια», υπογράμμισε, και δήλωσε πως οι ξύλινοι διάδρομοι του προγράμματος «Med. JuniCoast» έχουν καταστραφεί και πρόκειται να απομακρυνθούν καθώς από του χρόνου, θα υπάρχει διαφορετική προσέγγιση για τη μετακίνηση πάνω στο νησί με σκοπό να ανακάμψουν οι αμμοθίνες.

Τέλος, η κ. Κοζυράκη ανέφερε ότι η νήσος είναι «καθαρή» από αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες απομακρύνθηκαν, ενώ τόνισε ότι οι δράσεις θα συνεχιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αποφάσισε τον περιορισμό της αποβίβασης και της παραμονής επισκεπτών στην ενδοχώρα της νήσου Χρυσής.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση:

  • Απαγορεύεται η αποβίβαση επισκεπτών από επιβατηγά τουριστικά πλοία (ημερόπλοια), επιβατηγά τουριστικά ολικής ναύλωσης και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής δια των αυθαίρετων προβλητών που ευρίσκονται στη νήσο Χρυσή, ενώ επιτρέπεται στα μέσα αυτά να κάνουν τον περίπλου του νησιού καθώς και στάσεις (στα αγκυροβόλια) πλησίον των παράλιων, για τη λήψη Θαλάσσιου λουτρού των περιηγητών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία [ν. 4256/2014 «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» (Α” 92)].
  • Οι επισκέπτες, κατά τη λήψη Θαλάσσιου λουτρού, δύνανται να κάνουν χρήση των παράλιων, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στην ενδοχώρα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους του όρους και περιορισμούς που ορίζει η υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511/25-08-2021 κοινή υπουργική απόφαση (Δ” 617) και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει τη νήσο ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
  • Εξαιρούνται των παραπάνω απαγορεύσεων το προσωπικό φύλαξης και εποπτείας, άτομα ή ομάδα ατόμων που πραγματοποιούν επιστημονική έρευνα, κατόπιν αδειοδότησης, καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν νόμιμα εμπράγματα δικαιώματα επί της νήσου.
efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...