17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Πενία τέχνας κατεργάζεται: Το Reuters για τους νέους Ελληνες επιχειρηματίες που καινοτομούν

Ημερομηνία:

Η αναγκαιότητα είναι πηγή δημιουργίας και τα τελευταία 8 χρόνια που η Ελλάδα βίωσε τη βαθύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας, ορισμένοι αναγκάστηκαν να κάνουν μία επανεκκίνηση, σε κάποιες περιπτώσεις να αφήσουν τα επαγγέλματά τους και στις πιο πετυχημένες από αυτές, να στραφούν στην καινοτομία.

Αυτές ακριβώς οι καινοτόμες ιδέες που έγιναν πράξη και στέφθηκαν με επιτυχία είναι εκείνες που κέντρισαν το ενδιαφέρον του Reuters το οποίο σε ένα εκτενές ρεπορτάζ τις παρουσιάζει τονίζοντας παράλληλα, ότι προέκυψαν από την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Τα ξύλινα χειροποίητα γυαλιά από τη Σύρο που έχουν γίνει το μεγαλύτερο χιτ για τους νέους, χίπστερ κυρίως, της Ευρώπης, το οργανικό μέλι με χρυσό από την Εύβοια που έχει κατακτήσει την Αμερική, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και τα χειροποίητα ψαροτούφεκα που κατασκευάζει ένας μαραγκός σε ένα προάστιο της Αθήνας από τότε που η επιχείρησή του άρχισε να παραπαίει, πρωταγωνιστούν στο δημοσίευμα του πρακτορείου.

Όταν κάνεις τις δύσκολες επιλογές

«Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν προβληματίζεσαι, ξεκινάς να σκέφτεσαι διαφορετικά. Όταν τα πράγματα είναι εύκολα κανείς δεν κάνει δύσκολες επιλογές», λέει ο Δημήτρης Χατζηρόδος του οποίου τα ψαροτούφεκα κοστίζουν από 450 έως 1.500 ευρώ. Το πρώτο του το πούλησε σε ένα πελάτη από τη Ρωσία.

Η ιδέα ήρθε στον καφέ

Ο Περικλής Θερριός και η Ελένη Βακονδίου απέκτησαν την ιδέα να φτιάξουν χειροποίητα γυαλιά κατά τη διάρκεια ενός καφέ. Μία προηγούμενη προσπάθεια τους γύρω από τα έπιπλα είχε αποτύχει οικτρά, ενώ και το ξεκίνημα με τα γυαλιά αποδείχτηκε δύσκολο. «Ήταν πολύ δύσκολο, και υπήρχαν πολλές φορές που σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε, αλλά πιστεύαμε στις προσπάθειές μας και πιστεύαμε ότι θα δημιουργούσαμε ένα προϊόν που θα μπορούσε να σταθεί από μόνο του στην αγορά», λέει η Βακονδίου στο Reuters και συνεχίζει: «Υπήρχαν φορές που τα ντουλάπια (τροφίμων) στο σπίτι ήταν άδεια γιατί όποιο εισόδημα και αν είχαμε πήγαινε στην έρευνα και την ανάπτυξη».

Το ζευγάρι, που ξεκίνησε τις προσπάθειές του από ένα εργαστήριο στη Σύρο, πρόκειται να παράγει 2.000 ζευγάρια τον χρόνο, τα οποία έχουν τιμή πώλησης από 250 έως 300 ευρώ το καθένα.

Τουλάχιστον προσπάθησαν

Στην Εύβοια ο Γιάννης Καρυπίδης και η Στέβη Θεοδώρου έχουν δημιουργήσει μία από τις πιο αξιόλογες επιχειρήσεις αξιοποιώντας τα μελίσσια που κληρονόμησε η δεύτερη από τον παππού της.

Αρχικά οι δύο τους είχαν αποφασίσει να μετακομίσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα ταξίδι όμως στην Εύβοια τους άλλαξε γνώμη. «Είπαμε στους εαυτούς μας “αν δουλέψει, δούλεψε, αν δεν δουλέψει, δεν δούλεψε”», λένε μιλώντας στο πρακτορείο.

Σήμερα, η επιχείρησή τους παράγει 16 διαφορετικά είδη μελιού ενώ εκείνα με τα βρώσιμα φύλλα χρυσού ξεχωρίζουν.

Η πορεία της επιχείρησής τους είναι θεαματική καθώς πέρυσι πούλησαν 60.000 βάζα οργανικού μελιού, ενώ η παραγωγή για το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχει ήδη υπερβεί τα 70.000 βάζα.

Στο εξωτερικό το προϊόν τους κοστίζει από 35 έως 50 ευρώ.

Πώς χρηματοδοτήθηκαν

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο Γιάννης Καρυπίδης όπως και άλλες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατάφεραν να πετύχουν μόνες τους, και όταν αναφέρονται στην ανάμειξη του κράτους κάνουν λόγο περισσότερο για εμπόδιο παρά για βοήθεια.

«Η δυσκολία στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι να διατηρήσεις (μία επιχείρηση)», λέει Γιάννης Καρυπίδης που δημιούργησε την εταιρεία χωρίς κάποια χρηματοδότηση και με μόνο εφόδιο τις γνώσεις τις δικές του και της οικογένειας της συζύγου του. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έξοδα και οι φόροι δυσκολεύουν την κάθε επιχείρηση να προχωρήσει.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Χατζηρόδος δηλώνει περήφανος που φέρνει «έστω και ένα ευρώ» στη χώρα του, αλλά διαφωνεί με την υψηλή φορολογία. «Αυτή η χώρα είναι η πιο ευλογημένη που υπάρχει, αλλά οι άνθρωποι που τη διοικούν δεν της αξίζουν σημειώνει».

Τέλος, ο Θερριός και η Βακονδίου από την Σύρο κατάφεραν να στήσουν την επιχείρησή τους μέσω crowdfunding.

Φωτογραφίες: Reuters/Yannis Behrakis

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ