Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) πραγματοποίησε έκτακτη έρευνα για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η επιδημία του κορονοϊού στη χώρα, με τα ευρήματα να δείχνουν ότι περίπου 100.000 επιχειρήσεις (1 στις 7) ενδέχεται να αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Το σημαντικότερο πρόβλημα που θεωρούν ότι θα αντιμετωπίσει το 74% των επιχειρήσεων είναι η έλλειψη ρευστότητας. Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.
Το κλείσιμο των καταστημάτων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απριλίου, έχει οδηγήσει σε κατάσταση ασφυξίας τις μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έκτακτη έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων περίπου 100.000 επιχειρήσεις αναμένεται να κλείσουν. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία (99%) είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 49 άτομα.
Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο «το ξέσπασμα της πανδημίας έρχεται να δημιουργήσει μια νέα πολυ-επίπεδη κρίση οι επιπτώσεις της οποίας δεν είναι δυνατόν ακόμα να υπολογιστούν», προσθέτοντας πως «ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αποτελεσματική της αντιμετώπιση θα καθορίσει τόσο την διάρκεια όσο και την έκταση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των παρεπόμενων παρενεργειών».
- 7 στις 10 επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους
- 7 στις 10 επιχειρήσεις, θεωρούν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι η έλλειψη ρευστότητας
- 1 στις 7 επιχειρήσεις (περίπου 100.000) ενδέχεται να κλείσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων
- 9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να επεκταθεί για τουλάχιστον 6 μήνες