17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Περίπου 3 ώρες βοηθούσα άλλους από το τρένο» – Κρητικός ο διασωθείς των Τεμπών Άγγελος Τσιαμούρας που έβαλε στη θέση του τον Πορτοσάλτε

Ημερομηνία:

Μια ακόμη μαρτυρία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη αποτυπώνει τα όσα έζησαν οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας και κατόρθωσαν να βγουν ζωντανοί – Τι είπε ο Άγγελος, ένα από τα τρία νέα παιδιά από την Ιεράπετρα που διασώθηκαν από την σύγκρουση της μοιραίας αμαξοστοιχίας

Συγκλονισμένη είναι και η κοινωνία της Ιεράπετρας από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και τυχερή που από αυτή την απίστευτη εθνική τραγωδία, βγήκαν σώοι τρείς νέοι με καταγωγή από το Λασίθι από τη σύγκρουση της μοιράιας αμαξοστοιχίας.

Στο 6ο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας που είχε προορισμό τη Θεσσαλονίκη επέβαινε ο 19χρονος Ιεραπετρίτης φοιτητής στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Άγγελος Τσιαμούρας, ο οποίος λίγο πριν από τη σύγκρουση των τρενων είχε τηλεφωνήσει στη μητέρα του κ. Μαριάννα Καριχιμάκη – Τσιαμούρα, στην οποία είχε πει ότι θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη κατά τις 2 η ώρα μετά τα μεσάνυκτα.

Όπως αναφέρει στην εκπομπή «Το πρωινό», νόμιζε ότι βίωνε ταινία, δεν κατάλαβε και πολλά. «Ακουγα ουρλιαχτά, φωνές, και έντονες μυρωδιές, τότε ήξερα ότι πρέπει κάτι οπωσδήποτε να κάνω». Ο Άγγελος επέζησε από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη σώζοντας και δεκάδες άλλα άτομα. «Όλοι μπορούσαμε να σώσουμε», συνεχίζει, «είμασταν όλοι νέοι, μπορούσαμε όλοι να σώσουμε από έναν παραπάνω», τόνισε.

Σημειώνουμε ότι Άγγελος Τσιαμούρας, ο οποίος ταξίδευε στο έκτο βαγόνι του μοιραίου δρομολογίου, είχε μιλήσει και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και είχε περιγράψει με λεπτομέρειες το πώς αψήφησε τον κίνδυνο και με την αδρεναλίνη του στα ύψη βοήθησε και κατάφερε να σωθούν 16 ακόμα συνεπιβάτες του.

«Εγώ βρισκόμουν στο βαγόνι έξι και εκεί το χτύπημα ήταν πολύ μικρό και κανείς δεν έπαθε τίποτα. Όταν βγήκαμε όλοι από το βαγόνι, μετακινήθηκα στο βαγόνι 5 και το βαγόνι 4, ώστε να βοηθήσω να βγουν όσοι περισσότεροι άνθρωποι γινόταν. Έπειτα, μαζί με ένα ακόμη παιδί, τον Γιώργο, που ήταν πραγματικός ήρωας, πήγαμε στο πιο δύσκολο βαγόνι, το βαγόνι 3», περιγράφει ο νεαρός.

«Μπορέσαμε και σώσαμε από το βαγόνι 3 τουλάχιστον πέντε άτομα που ήταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση, με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ. Αυτό που θέλω να πω είναι πως η ομάδα της ΕΜΑΚ ήταν λίγο ασυντόνιστη. Έπρεπε εγώ να τους δείξω πού πρέπει να πάμε. Ήθελαν να δουν πρώτα την κατάσταση και μετά να πράξουν. Δεν υπήρχε νερό και οξυγόνο να δώσουμε στους ανθρώπους που ήταν στο βαγόνι 3», είπε ο Άγγελος.

«Ήταν σαν μια πύρινη κόλαση. Πάνω στην αδρεναλίνη μου μπόρεσα και τα κατάφερα. Έπρεπε όσο πιο γρήγορα να βγάλουμε τους ανθρώπους από το βαγόνι 3, αλλά χωρίς ψαλίδια και μηχανισμούς που είχαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ παίζαμε με τον χρόνο. Εν τέλει τα καταφέραμε. Δεν γνωρίζω αν πήρε κάποιος τηλέφωνο. Η ΕΜΑΚ έφτασε πολύ γρήγορα, όμως ο απεγκλωβισμός επιβατών ξεκίνησε μία ώρα μετά», ανέφερε ο νεαρός.

«Το πιο συγκλονιστικό ήταν μια γιαγιά, η οποία φώναζε για το έξι μηνών εγγονάκι της. Έσπευσα αμέσως να το βρω, αλλά δεν μπορούσα να το βρω και εκεί χάθηκε ο κόσμος κάτω από τα πόδια μου. Με είχαν πιάσει πάρα πολλά συναισθήματα που δεν μπορούσα να βρω το μικρό παιδάκι. Τουλάχιστον έμαθα από τη μαμά του, εδώ στο νοσοκομείο, γιατί νοσηλεύεται μέσα, πως είναι καλά το παιδάκι και βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ένα μωράκι έξι μηνών» είχε πει ο Άγγελος, περιγράφοντας τις δραματικές ώρες που έζησε μετά τη φονική σύγκρουση.

Ο Άγγελος Τσιαμούρας, είναι ο ίδιος νέος ο οποίος μέσω του ΑΝΤ1 και δίχως να μπει να συγκρατήσει την οργή του για όσα ακούγονται όλες αυτές τις ημέρες, απάντησε ειδικά στον Άρη Πορτοσάλτε ο οποίος μίλησε για τις θετικές αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στο σιδηροδρομικό σύστημα της χώρας από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς..

Η απάντηση του διασωθέντα Άγγελου ήταν η εξής:

«Είμαστε σε μια Ελλάδα του φαίνεσθαι και αυτό φάνηκε από αυτό που είπε ο άνθρωπος (Άρης Πορτοσάλτε) χάθηκαν τόσες αθώες ψυχές αλλά δεν πήγαν χαμένες.

"google ad"

Εγώ εκείνη την ώρα που το άκουσα αυτό και τα ουρλιαχτά που άκουσα, αν αυτόν τον άνθρωπο τον έβλεπα εκείνη την ώρα, ή αν τον δω, δεν ξέρω ποια θα είναι η αντίδρασή μου.

Πεθαίνουν 57 άτομα κυρίως νέοι και εσένα σε νοιάζει ότι θα φτιάξεις γραμμή;

Είμαστε σοβαροί με κάτι τέτοιους ανθρώπους; Ο Θεός να τους κάνει ανθρώπους! Μπορούν να λένε τέτοια πράγματα ειδικά σε γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους;

Εγώ τη μάνα μου θα την αγκαλιάσω; Οι άλλες μανάδες πως θα αγκαλιάσουν τα παιδιά τους;».

Ο Άγγελος, μεταφέρθηκε με πούλμαν στη Λάρισα. Εκεί τον συνάντησε η μητέρα του, η οποία στην είδηση της σύγκρουσης, πήρε άμεσα το πρώτο αεροπλάνο για τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια ΚΤΕΛ για Λάρισα. Αυτό που του έκανε εντύπωση είναι ότι Αυτό που του έκανε εντύπωση είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τον ρωτήσει αν χρειάζεται ρούχα. «Είχα δώσει όλα μου τα ρούχα στους πληγέντες, ήμουν με κοντομάνικο. Δεν με ρώτησε κανείς, πως θα πας στην Κρήτη; Πως θα το κάνεις αυτό; Κανείς δε με βοήθησε από την Κυβέρνηση να γυρίσω σπίτι μου”, είπε.

Όπως είχε δηλώσει, μιλώντας στο neakriti.gr, η μητέρα του Άγγελου, Μαριάννα Καριχιμάκη Τσιαμούρα,

«Γύρω στα μεσάνυκτα άκουσα από την κρατική τηλεόραση ότι είχαν συγκρουστεί δύο τρενα στα Τέμπη. Τρόμαξα και με κυρίευσε ο πανικός γιατί ήξερα ότι εκείνη τη στιγμή το παιδί μου, ο Άγγελος, ταξίδευε με το τρένο για τη Θεσσαλονίκη. Άρχισα αμέσως να τον καλώ στο τηλέφωνο αλλά να μην παίρνω καμία απάντηση. Μέχρι τις 2:30 είχαμε σκάσει στο σπίτι μας από την αγωνία και την ανησυχία.

Και σε αυτό το χρονικό σημείο ο Άγγελος μας πήρε τηλέφωνο και μας είπε ότι βρισκόταν μέσα στο ασθενοφόρο και πήγαινε προς το Νοσοκομείο της Λάρισας για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες επειδή είχε εισπνεύσει πάρα πολύ καπνό από τα φλεγόμενα βαγόνια, καθώς επιχειρούσε πάνω από 2,5 ώρες να απεγκλωβίσει μαζί με έναν φίλο του και τους διασώστες της ΕΜΑΚ τους τραυματίες και τους νεκρούς αυτής της τραγωδίας που υπήρχαν στο 3ο , στο 4ο και στο 5ο βαγόνι. Εκείνος επέβαινε στο 6ο βαγόνι όπου υπήρχε μόνο μια γυναίκα ελαφρά τραυματισμένη με σχίσιμο συ φρύδι.

Τα παιδιά έβγαλαν από τα τρία βαγόνια που ήταν πιο μπροστά αρκετούς τραυματίες και τρείς νεκρούς. Ο Άγγελος δεν έμεινε στο Νοσοκομείο . Βρίσκεται σε συγγενικό μας σπίτι στη Λάρισα, είναι σοκαρισμένος και περιγράφει τη στιγμή της σύγκρουσης σα να είχε γίνει σεισμός μεγάλης έντασης, αλλά ευτυχώς είχε Άγιο βοηθό και είναι καλά στην υγεία του», είπε στο neakriti.gr, μεταξύ άλλων η κ. Μαριάννα Καριχιμάκη Τσιαμούρα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...