15.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Περιμένοντας την απάντηση από την τρόικα…

Ημερομηνία:

Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, την ίδια στιγμή που η τρόικα δεν απαντά στο mail του ελληνικού οικονομικού επιτελείου με το οποίο δεσμεύεται για νέα σκληρά και επιμένει να μην δίνει ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα. Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις βλέπουν τα διεθνή μέσα, που αποκαλύπτουν ότι έρχεται τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

«Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εργαζόμαστε σκληρά για να αποφύγουμε την επιστροφή στην αβεβαιότητα του παρελθόντος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι έχουν κλείσει αρκετά ζητήματα και η ελληνική πλευρά εργάζεται ώστε να κλείσουν και τα υπόλοιπα, λέγοντας πως «απώτερος στόχος είναι να υπάρξουν λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους».

Αναφερόμενος στα σκληρά μέτρα που σύμφωνα με τον Τύπο η ελληνική κυβέρνηση καλείται να πάρει για αν επιστρέψουν οι δανειστές στη χώρα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι «ότι οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει και βρισκόμαστε πλέον στην ουρά της πραγματοποίησής τους, καθώς έχουν δρομολογηθεί μια σειρά όπως η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, η δημιουργία θυρίδας εξαγωγών κλπ.».

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό, που την Κυριακή με άρθρο του – παρέμβαση στο Έθνος, επανέλαβε τη ρητορική περί σταθερότητας και καλύτερων ημερών που έρχονται, θέτοντας ως προαπαιτούμενο τη συμφωνία με την τρόικα, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχει μπει σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς». Σκιαγραφώντας δε τη μετά διαπραγμάτευσης εποχή, έκανε λόγο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας που δεν θα βασίζεται πλέον στην εσωτερική κατανάλωση, αλλά στην εξωστρέφεια της οικονομίας».

Κλειστά τα χαρτιά της κρατά η τρόικα

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση φαίνεται να έχει οπισθοχωρήσει σε όλες τις κόκκινες γραμμές που έθετε μέχρι πρότινος, περιμένοντας μία θετική απάντηση για την επιστροφή των δανειστών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, κλειστά συνεχίζει να κρατά τα χαρτιά της η τρόικα.

Ερωτηθείς για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι υπήρξε «προσέγγιση απόψεων», χωρίς όμως να δίνει λεπτομέριες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. «Μετά τις πρόσφατες συζητήσεις στο Παρίσι, υπήρξε προσέγγιση απόψεων, οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» περιορίστηκε να επαναλάβει.  Μετέθεσε δε τη συζήτηση του θέματος στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Στελέχη του ΔΝΤ τα οποία ερωτήθηκαν σήμερα σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και την επιστροφή του κλιμακίου του Ταμείου επί ελληνικού εδάφους ξεκαθάρισαν πως δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ, σε παρέμβαση του στο 16ο ετήσιο διεθνές φόρουμ της Capital Link που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, έκανε μια γενική αναφορά στην ελληνική οικονομία, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις βλέπουν οι έξω

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας με το κλιμάκιο της τρόικα βλέπει το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους γράφει πως το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, με το ενδεχόμενο παροχής γραμμής πίστωσης έως και 11 δισ. ευρώ, που είναι το ποσό που έχει παραμείνει αχρησιμοποίητο από το ΤΧΣ, να πέφτει στο τραπέζι.

Το διεθνές πρακτορείο σχολιάζει την υπαναχώρηση της κυβέρνησης γράφοντας πως «καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να υποβάλει τις προτάσεις της για να γεφυρώσει το χάσμα με την τρόικα.

«Προς το παρόν, η τρόικα και η Ελλάδα πρέπει να καθορίσουν αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους για την εκταμίευση της τελικής δόσης από το πακέτο διάσωσης κι έπειτα θα πρέπει να δούμε τι είναι απαραίτητο για τον επόμενο χρόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.» δήλωσε νωρίτερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ασκώντας νέες πιέσεις από την πλευρά της Γερμανίας, για την επιτάχυνση της πλήρωσης των αιτημάτων της τρόικα.

Την ίδια στιγμή το Bloomberg αποκαλύπτει επίσης ότι η Ελλάδα συμφώνησε να ξεκινήσει τη συζήτηση για μια γραμμή πίστωσης και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην συνεδρίαση του EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel  για ειλημμένη ευρωπαϊκή  απόφαση για τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...