24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Περιοδεία κλιμακίου της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ στην υπηρεσία ΕΦΚΑ στα Χανιά: «Παλιότερα εργάζονταν 100, σήμερα υπηρετούν μόνο 49»

Ημερομηνία:

Περιοδεία πραγματοποίησε σήμερα κλιμάκιο της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αλέκο Μαρινάκη, Γραμματέα της ΤΕ Χανίων και Περιφερειακό Σύμβουλο, στην υπηρεσία ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) στη λεωφόρο Σούδας.

Συναντήθηκαν με τους 15 εργαζόμενους τρίμηνων συμβάσεων στον ΕΟΔΥ, οι οποίοι έχουν την ευθύνη ανίχνευσης και τεστ covid-19 για όλο τον νομό Χανίων. Οι εργαζόμενοι αυτοί αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα, καθώς εργάζονται με πετσοκομμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα χωρίς να εντάσσονται στα ΒΑΕ, ενώ είναι άγνωστο αν θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά μετά το τέλος του τριμήνου.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο περιόδευσε στους χώρους της υπηρεσίας και συνομίλησε με τους εργαζόμενους και συναντήθηκε με την Πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων και τον Διοικητή της υπηρεσίας. Από την περιοδεία και τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία της υπηρεσίας ΕΦΚΑ με έδρα τα Χανιά, λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων, τη μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, καθώς και στην πληρωμή των επιδομάτων μητρότητας και λοχείας, των αναρρωτικών αδειών κτλ. Χαρακτηριστικό είναι  ότι το Δεκέμβριο του 2018 οι συντάξεις που ήταν σε αναμονή έκδοσης ανέρχονταν στις 2.316, ενώ σήμερα ανέρχονται στις 4.063.

Η μεγάλη υποστελέχωση στην υπηρεσία ΕΦΚΑ στα Χανιά σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τέτοια που ενώ παλιότερα ξεπερνούσαν τους 100,  σήμερα υπηρετούν μόνο 49 εργαζόμενοι, αφού -πέρα από τις συνταξιοδοτήσεις του μόνιμου προσωπικού-  το Φεβρουάριο του 2020 απολύθηκαν και οι 12 συμβασιούχοι, που είχαν προσληφθεί με το πρόγραμμα άνεργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ. Μάλιστα, το 2021 το προσωπικό θα αποψιλωθεί περαιτέρω, λόγω των συνταξιοδοτήσεων, δεδομένο που προοιωνίζει χαώδη κατάσταση στη λειτουργία της υπηρεσίας.

Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια την εντατικοποίηση της εργασίας, τον υπερβολικό φόρτο δουλειάς για τους εργαζόμενους στην υπηρεσία, που δεν επαρκούν για τον τεράστιο όγκο εργασιών που καλούνται να διεκπεραιώσουν, καθώς και νέες αρμοδιότητες (ΑΜΚΑ, Μητρώο, ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ κ.α.) έχουν ανατεθεί στον ΕΦΚΑ, με την ενοποίηση των Ταμείων. Το πρόβλημα οξύνθηκε και με το κλείσιμο του γραφείου ΟΓΑ στο Ηράκλειο, που είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες στον ΕΦΚΑ, χωρίς όμως να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επιπλέον η απουσία σύγχρονων υποδομών και απαρχαιωμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η έλλειψη βασικών λειτουργιών των πληροφοριακών συστημάτων, τα προβλήματα στη μηχανογράφηση, διογκώνουν συνεχώς το πρόβλημα, συσσωρεύεται τεράστιος όγκος εργασιών, που είναι αδύνατο να διεκπεραιωθεί έγκαιρα.

Είναι τεράστιες και διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, που παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες συνεχίζει τη συστηματική υποβάθμιση των Υπηρεσιών ΕΦΚΑ. Η κυβέρνηση, μάλιστα, αντί να αντιμετωπίσει αυτές τις μεγάλες ελλείψεις, αξιοποιεί το πρόβλημα ως «σκαλοπάτι» για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στο σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και μάλιστα για την ιδιωτικοποίηση της έκδοσης συντάξεων, στο φόντο της ευρύτερης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων υπηρεσιών και υποδομών του Δημοσίου.

Ο Γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ τόνισε την άμεση ανάγκη πλήρους στελέχωσης της υπηρεσίας, με μόνιμο προσωπικό, καθώς και την ανάγκη για αναβάθμιση των απαρχαιωμένων ηλεκτρονικών, τεχνολογικών υποδομών, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Τέλος, διαβεβαίωσε πως το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και θα παλέψει μέσα και έξω από τη Βουλή με όλες του τις δυνάμεις για την ικανοποίησή τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...