19.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Περιοδεία του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη, στον ΤΑΕΦΚ, στη ΔΑΟΚ και τον ΟΑΚ

Ημερομηνία:

Στα πλαίσια περιοδείας στην Κρήτη του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ευρωβουλευτή του Κόμματος, επισκέφθηκε τη Δευτέρα τον Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚ), τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας-Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) στα Χανιά, όπου συνομίλησε με τους εργαζόμενους, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ ΑΕ).

Στον ΤΑΕΦΚ ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο κριτήριο των αποζημιώσεων, της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, που εξακολουθεί να είναι το εγκληματικό ζύγι κόστους-οφέλους. Αυτό παρακολουθούμε, όπως τόνισε, στην πορεία αποζημιώσεων και αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του 2019, που αφορούν σε αγροτικές περιοχές φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τη στιγμή που η κατάσταση δε θα ήταν η ίδια αν οι καταστροφές αφορούσαν σε περιοχές φιλέτα, που θα αξιοποιούνταν για τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή η λογική εξηγεί και το γιατί υπηρεσίες όπως αυτή του ΤΑΕΦΚ λειτουργούν υποστελεχωμένες, με εντατικοποίηση της εργασίας και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, καλώντας τους υπαλλήλους να βάζουν την υπογραφή τους στηριζόμενοι σε ένα συνολικά αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο.

Στη συνέχεια ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις δεκάδες παρεμβάσεις του ΚΚΕ και στην Ευρωβουλή, όπως αυτή για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, ώστε έγκαιρα να αποζημιώνονται οι πληγέντες. Η αντίληψη όμως της ΕΕ και των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει τη χώρα μέχρι σήμερα είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, βάζοντας μια σειρά κόφτες, όπως ότι δεν αποζημιώνονται ιδιώτες, δηλαδή οι πληγέντες ή ότι η ζημιά θα πρέπει να είναι μεγάλης κλίμακας, να αφορά τουλάχιστον το 1,5% του ΑΕΠ. Απέναντι σε αυτό το ζύγι του κόστους-οφέλους, που καταστρέφει την περιουσία του λαού μας σε όλες τις φυσικές καταστροφές που έχουμε βιώσει από τους σεισμούς, μέχρι τις πλημμύρες και τις φωτιές, που δε διστάζει να δολοφονεί ξεριζωμένους, να κόβει το νήμα της ζωής 57 νέων ανθρώπων στα Τέμπη, να διακινδυνεύει το δικαίωμα της υγείας και της ζωής, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, κάλεσε ο Κώστας Παπαδάκης τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους και στις επερχόμενες εκλογές να ισχυροποιήσουν τη δική τους δύναμη, τη δική τους φωνή, το ΚΚΕ για να είναι την επόμενη μέρα δυνατός ο λαός, δυνατό το εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Στη ΔΑΟΚ ο Κώστας Παπαδάκης αναφέρθηκε στις σημερινές συνθήκες ακρίβειας, με τον μισθό να εξαντλείται στο πρώτο δεκαπενθήμερο, με τις συνέπειες στον τουρισμό, την αδυναμία των μικρών παραγωγών να οργανώσουν την παραγωγή τους, ώστε να μπορούν με αξιοπρέπεια να ζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, την ίδια στιγμή που μεγάλοι αγροτοβιομήχανοι θα καρπωθούν το μεγαλύτερο μέρος της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτή την περίοδο, συμπλήρωσε, προετοιμάζεται η επόμενη μέρα. Δηλώσεις Στουρνάρα, Λαγκάρντ και έκθεση της Κομισιόν για πάγωμα μισθών, ακριβότερα δάνεια και επιτάχυνση των πλειστηριασμών, επιβεβαιώνουν τι ακολουθεί. Ταυτόχρονα, η Γερμανία μπήκε ήδη σε ύφεση, ενώ προετοιμάζεται συνολικά η ευρωζώνη. Και στην Ελλάδα όπου το 2022 η ανάπτυξη έτρεχε με 6%, για φέτος οι προβλέψεις μιλάνε για 2% και βαίνει μειούμενη. Όλα δείχνουν πως είμαστε μπροστά σε νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση.

Την επόμενη μέρα επομένως η επίθεση θα ενταθεί και το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών.  Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν πάνω από το 50% του νομοθετικού έργου της ΝΔ και πάνω από το 80% στην ευρωβουλή ή τα κόμματα μιας χρήσης, που η ίδια η ζωή και μικρή ιστορία τους αποδεικνύει πως όποτε χρειάστηκε στήριξαν το σύστημα και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν; Γι’ αυτό, συνέχισε ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, χρειάζεται το Κομμουνιστικό Κόμμα να βγει ακόμα πιο ισχυρό στις 25 του Ιούνη, να διατηρηθούν όλοι οι βουλευτές που εκλέχθηκαν τον Μάη, που θα αποτελέσουν πραγματικό στήριγμα και αποκούμπι στην πάλη των εργαζομένων, που είναι ανάγκη να ενταθεί το επόμενο διάστημα. Θα είναι στοίχημα για τα Χανιά την επόμενη μέρα των εκλογών να έχουν κομμουνιστή, αγωνιστή βουλευτή, τον Αλέκο Μαρινάκη, ώστε από καλύτερες θέσεις, με μεγαλύτερες δυνατότητες να δοθεί η μάχη. Να είμαστε περισσότεροι για να αντιπαλέψουμε ακόμα πιο σθεναρά το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ και της κάλπικης αντιπολίτευσης των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. Καταλήγοντας, τόνισε πως ο λαός μας χρειάζεται να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα πως δε συναινεί στην αντιλαϊκή λαίλαπα που θα ακολουθήσει, στηρίζοντας το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη, που μαζί με τον λαό μπορεί να σταθεί απέναντι σε κάθε αστική κυβέρνηση όσο ισχυρή εκλογικά κι αν προκύψει.

Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΑΚ και τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Παπαδογιάννη, όπου το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημερώθηκε για την πορεία ανάπτυξης και αποκατάστασης έργων σε όλο το νησί.  Επιπλέον τη συζήτηση απασχόλησε και οι συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα έργα που αναπτύσσονται στην Κρήτη.

Ο Κώστας Παπαδάκης στην παρέμβασή του σημείωσε πως το ΚΚΕ εξετάζει τα ζητήματα ανάπτυξης βασικών υποδομών, από τη σκοπιά της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Και το βασικό συμπέρασμα είναι πως οι όροι με τους οποίους υλοποιούνται (εργολαβίες, συμπράξεις ιδιωτικού-δημόσιου τομέα) είναι επιζήμιοι τόσο για τον λαό μας συνολικά που θα κληθεί να τις πληρώσει πολλαπλά, αφού οι οργανισμοί λειτουργούν με όρους ανταγωνιστικότητας και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όσο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους, που όπως προέκυψε από τη συζήτηση τα 2/3 (περίπου 140 εργαζόμενοι) αφορούν συμβασιούχους σε εργολαβίες με τσακισμένα δικαιώματα.

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ίδια τη λειτουργία του Οργανισμού, ως υβριδικού μορφώματος, με λίγο δημόσιο και γενική κυβέρνηση και λίγο ιδιωτικό τομέα, που διαμορφώνουν το έδαφος και το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τις εργολαβίες με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, που γεννούν εκτός των άλλων ζητήματα ασφάλειας για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και αστοχιών επί του πεδίου. Το ΚΚΕ, όπως διαβεβαίωσε ο Κώστας Παπαδάκης, και μπροστά στις εκλογές αλλά και μετά από αυτές θα δώσει τη μάχη με όλους τους τρόπους ώστε να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι, να δουλεύουν με ανθρώπινα ωράρια και σωστές βάρδιες, να έχουν δικαιώματα με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αύξηση των μισθών στο 15% που διεκδικούν και δικαιούνται και κάλεσε και τη διοίκηση του Οργανισμού να πιέσει στην ίδια κατεύθυνση, απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του Οργανισμού.

Τέλος, ανέφερε πως με βουλευτή κομμουνιστή και στα Χανιά την επόμενη μέρα, αυτή η υπόθεση και η παρέμβαση του ΚΚΕ και στο συγκεκριμένο ζήτημα θα γίνει πιο ουσιαστική, με περισσότερες δυνατότητες και πραγματικά στηρίγματα των εργαζομένων.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάος στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Το κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες

Εξαπλώνονται σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται...

Η ΠΑΠΑΔΙΑ

(Μια αφήγηση που πηγάζει από ιστορικά γεγονότα)... Μες τη νύχτα...

Σα σήμερα, 4 Μαΐου 2017, πέθανε ο ανυπότακτος Αναρχικός Βαρδής Τσουρής | Φωτός

Κάθε τόπος έχει ανθρώπους που έχουν αφήσει το στίγμα...