15.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Περιφέρεια Κρήτης: Καλές πρακτικές για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου

Ημερομηνία:

Καθώς η συγκομιδή ελαιόκαρπου έχει ξεκινήσει δυναμικά σε όλο το νησί, η Περιφέρεια Κρήτης υπενθυμίζει σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδουεξαρτάται σε σημαντικό βαθμό απότις παρεμβάσεις τόσο του παραγωγού όσο και του ελαιουργού. Το ελαιόλαδο συνιστά τρόφιμο, του οποίου η ποιότητα και η εμπορική αξία είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις φυσικοχημικές του ιδιότητες και το οργανοληπτικό του προφίλ. Ανάμεσα στις πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμόζονται από τον ελαιώνα μέχρι την έκθλιψη αλλά και κατά την αποθήκευση ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, είναι οιπαρακάτω:

  • Η ελαιοσυλλογή θα πρέπει να προγραμματίζεται στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού κάθε ποικιλίας, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης.
  • Αποφεύγεται κάθε είδους τραυματισμός του καρπού και οι επιμολύνσεις από το έδαφος και τα μηχανήματα κατά τη συγκομιδή.
  • Για τη μεταφορά του ελαιοκάρπου χρησιμοποιούμε καθαρά διάτρητα πλαστικά τελάρα ή σακιά με αραιή ύφανση από φυτικές ίνες.
  • Μεταφέρουμε τον καρπό το συντομότερο δυνατόσε στεγασμένο χώρο του ελαιουργείου και προγραμματίζουμε άμεσα τη διαδικασία έκθλιψης.
  • Στους χώρους του ελαιουργείου θα πρέπει να γίνεται σχολαστική καθαριότητασε καθημερινή βάση.
  • Η έκθλιψητου καρπού λαμβάνει χώρα σε χαμηλές σχετικά θερμοκρασίεςσε όλα τα στάδια παραγωγής του ελαιολάδου, από τους μαλακτήρες έως και τους διαχωριστήρες.
  • Αποθηκεύουμε το ελαιόλαδο σε καθαρές ανοξείδωτες δεξαμενές ή δοχεία, υπό ελεγχόμενες συνθήκες.
  • Επιδιώκουμε φιλτράρισμα του ελαιολάδου το συντομότερο δυνατόν για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητά του από την υγρασία και τα στερεά κατάλοιπα της παραγωγικής διαδικασίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...