24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Πιο κοντά η Κρήτη στον στόχο του τουρισμού για 12 μήνες

Ημερομηνία:

Η επιμήκυνση της σεζόν είναι το μεγάλο ζητούμενο εδώ και χρόνια για τον ελληνικό τουρισμό και ταυτόχρονα το «εργαλείο» που θα τον εδραιώσει στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης.

Η Αθήνα κερδίζει το στοίχημα και εξελίσσεται σε city break προορισμό για Ευρωπαίους πολίτες

Φέτος η Ελλάδα -παρά τις αντιξοότητες- θα πετύχει νέο ιστορικό ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα με τουλάχιστον 26 εκατομμύρια επισκέπτες και σχεδόν 15 δις ευρώ εισπράξεις. Στην αναγκαιότητα της επιμήκυνσης αναφέρθηκε πρόσφατα ο Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο οποίος υπογράμμισε ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι απαραίτητες και οι επενδύσεις σε έργα υποδομής.

Η Αθήνα κερδίζει το στοίχημα και εξελίσσεται σε city break προορισμό για Ευρωπαίους πολίτες

Αλλά και η υφυπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, έχει τονίσει πως «στόχος παραμένει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου» και θα πρέπει να σημειωθεί πως φέτος για πρώτη φορά μεγάλοι διεθνείς τουριστικοί πράκτορες παρέτειναν το χρονικό διάστημα που προσφέρουν για διακοπές στην Ελλάδα από τις 185 στις 210 μέρες. Κερδίσαμε σχεδόν έναν μήνα, με τη σεζόν να αυξάνεται στους επτά.

Κρήτη και Ρόδος

Ωστόσο, η αύξηση της περιόδου δεν αφορά όλην τουριστική Ελλάδα, αλλά κυρίως τους δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος, που έχουν υποδομές φιλοξενίας μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ενώ αυξημένο ενδιαφέρον υπάρχει για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, πόλεις που έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε city break προορισμούς αξιώσεων.

Η Σαντο­ρίνη δημιούργησε ένα μοναδικό προϊόν, τις γαμήλιες τελετές με φόντο την Καλντέρα, και κάθε χρόνο χιλιάδες Κινέζοι και Γιαπωνέζοι επιλέγουν το νησί για τον γάμο τους

«Το φαινόμενο της εποχικότητας αναγνωρίζεται ως το πιο εμφανές χαρακτηριστικό του τουριστικού κλάδου, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει», αναφέρει χαρακτηριστικά σε μελέτη του το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), την οποία επιμελήθηκε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου, Απόστολος Δοξιάδης.

Μάλιστα, το ΙΤΕΠ επικαλείται τα δεδομένα της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το 2012 το 63,72% των αφίξεων στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Ιούνιου-Σεπτεμβρίου, «ένα ποσοστό το οποίο διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ των χωρών», όπως σχολιάζουν οι αναλυτές και σημειώνουν ότι: διερευνώντας ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, προκύπτει ότι το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 49,44% για την Ιταλία, σε 48,8% για την Κύπρο, σε 48,38% για την Πορτογαλία και σε 46,91% για την Ισπανία.

Οπως διαπιστώνεται από την ανάλυση των στοιχείων, στην Ελλάδα παρατηρείται μία τάση για αύξηση των αφίξεων το καλοκαίρι, μάλιστα κατά τον Αύγουστο, τον μήνα αιχμής, το 2000 καταγράφεται το 15,47% των αφίξεων, το 2008 το 16,46% και το 2012 το 19,28%.

Τόσο οι ξενοδόχοι όσοι και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό συμφωνούν ότι η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η σταδιακή απεμπλοκή από το μονοδιάστατο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», καθώς επίσης και η άμεση διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό είναι εργαλεία για την επιμήκυνση της περιόδου.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Μιχάλη Βαμιεδάκη, τουριστικού επιχειρηματία και Εντεταλμένου Σύμβουλου Τουρισμού στην Περιφέρεια Κρήτης, ο οποίος σημειώνει πως το ζήτημα της διάρκειας της σεζόν και της εποχικότητας είναι θέμα πολιτικής και όχι κλιματολογικών συνθηκών. Η Κρήτη δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες περιφέρειες της Μεσογείου που έχουν 9, 10 ή και 12 μήνες τουρισμό. Σίγουρα αυτό το οποίο χρειάζεται είναι η στοχευμένη προσέγγιση ομάδων επισκεπτών που ταξιδεύουν τη συγκεκριμένη περίοδο και οι στρατηγικές συνεργασίες.

Συνεπώς στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός αφενός όλων των τοπικών φορέων για να υποστηρίξουν την προσπάθεια, αλλά και συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, που θα έχει τον συνολικό συντονισμό για όλη την επικράτεια.

Πορτογαλία

Μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Ξενοδόχων της Αθήνας-Αττικής, Αλ Βασιλικός, «βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η Μάλτα και η Πορτογαλία δέχονται τους περισσότερους επισκέπτες όχι για τον ήλιο και τη θάλασσά τους αλλά για πολιτισμό, γαστρονομία, city break και υγεία. Η Αττάλεια της Τουρκίας δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χειμώνα με πάνω από 300.000 Ρώσους, φιλοξενεί μάλιστα δεκάδες ομάδες ποδοσφαίρου και χιλιάδες παίκτες του γκολφ από την Ευρώπη.

"google ad"

Υπάρχουν προορισμοί έτοιμοι όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμπορικά, πολιτιστικά αστικά κέντρα με υποδομές, η Ρόδος και η Κρήτη τουριστικά αναπτυγμένοι προορισμοί, με άριστες ξενοδοχειακές υποδομές, αντάξιοι προορισμών που έχουν πελάτες 12 μήνες τον χρόνο με πολύ καλές κλιματολογικές συνθήκες, ενώ ανοδικά κινείται και η Πελοπόννησος, η οποία αποκτά μονάδες υψηλών προδιαγραφών, ενώ διαθέτει ένα εξαιρετικό τοπίο. Επίσης η χώρα μας μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές επιλογές όπως θρησκευτικό τουρισμό (μοναστήρια – εκκλησίες), πολιτιστικό (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, μεσαιωνικές πόλεις, κάστρα), τουρισμό γαστρονομίας, αγροτουρισμό (καλλιέργεια – συγκομιδή καρπών κ.λπ.), περιπατητικό, αθλητικό, ιατρικό και ευεξίας, συνεδριακό κ.ά.

ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ
efikar@pegasus.gr

ethnos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...