19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Πλήθος καλεσμάτων για την απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης στα Χανιά – Ποιοι κλάδοι απεργούν

Ημερομηνία:

Σωματεία, φορείς και εργατικοί συλλόγοι συνεχίζουν να στέλνουν ανακοινώσεις και καλέσματα για τις απεργιακές κινητοποιήσεις τόσο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όσο και του ΠΑΜΕ στα Χανιά.

Στην απεργία συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στις τράπεζες, ενώ καμία πτήση δεν θα εκτελεστεί μεθαύριο από ή προς οποιονδήποτε ελληνικό προορισμό λόγω της απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Οσοι πρόκειται να ταξιδέψουν την Πέμπτη θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία προκειμένου να ενημερωθούν για το εάν και πότε θα γίνουν οι πτήσεις που ακυρώνονται. Λιμενεργάτες, ναυτεργάτες, μηχανικοί και λοιπά σωματεία κλάδων της ναυτιλίας θα συμμετάσχουν στην απεργία. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν προβλήματα στη διεξαγωγή των δρομολογίων όλων των πλοίων, όπως και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση εμπορικών πλοίων.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και οι ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ συγκαταλέγονται μεταξύ των απεργούντων κλάδων.

Με αιτήματα τις προσλήψεις μόνιμων γιατρών, την αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου και ένα ποιοτικό δημόσιο σύστημα υγείας καλεί τους γιατρούς του ΕΣΥ σε μαζική συμμετοχή στην απεργία η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Στην απεργία συμμετέχουν και οι γιατροί του ΠΕΔΥ, ενώ και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τους γιατρούς να απέχουν της εργασίας τους.

Στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες. Σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα συμβάλουν σε μια κοινή προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα έχει, όμως, ως επίκεντρο την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Τέλος, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν από αύριο Τετάρτη στις 6 π.μ. έως μεθαύριο Πέμπτη 6 π.μ. οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Δύο συγκεντρώσεις στα Χανιά

Στα Χανιά τώρα, θα έχουμε και φέτος δύο συγκεντρώσεις. Μία στην Πλατεία Αγοράς την Πέμπτη στις 11 το πρωί στην οποία καλεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Χανίων και μία δεύτερη στην οποία καλούν συλλόγοι και φορείς που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 10 το πρωί στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.

Κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο ν. Χανίων

Σε σχετικό κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα, μετά από συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χανίων απευθύνει κάλεσμα προς εργαζόμενους, συνταξιούχους και άνεργους: “για να αντιπαλέψουμε όλοι μαζί τις αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές της λιτότητας, των φοροεπιδρομών και της εξαθλίωσης των εργαζομένων, πολιτικών που η κυβέρνηση επιμένει τη συνέχισή τους και το διατυπώνει ξεκάθαρα μέσα στο νέο κρατικό προϋπολογισμό που ετοιμάζεται να ψηφίσει. Έναν αντεργατικό και αντιλαϊκό προϋπολογισμού λιτότητας που οξύνει τα ήδη σοβαρά κοινωνικά προβλήματα”.

Και συνεχίζει:

“Αντιδρούμε, αντιστεκόμαστε και απεργούμε κατά των κυβερνητικών μέτρων και πολιτικών, που συντηρούν τον εργασιακό μεσαίωνα και ευτελίζουν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια βάρβαρη, αδιέξοδη και αντεργατική πολιτική ισοπεδώνοντας πλήρως τα βασικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας. Καταργώντας δημοκρατικούς και συνταγματικά κατοχυρωμένους θεσμούς. Καταργώντας ακόμη και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων για να μην αντιπαλεύουμε οργανωμένα τις αντεργατικές και αντικοινωνικές μνημονιακές πολιτικές που εξαθλιώνουν τις ζωές μας. Είμαστε πρώτοι στην Ε.Ε σε φτώχεια και υστέρηση βασικών αγαθών ενώ το ποσοστό των ανέργων έχει ήδη φθάσει στο 27%.

"google ad"

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

Την αποκατάσταση του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, τόσο διαμέσου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όσο και διαμέσου του Κρατικού Προϋπολογισμού. Να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών που δεν έχουν καθόλου εισόδημα. Να υπάρξει μέριμνα για την προστασία των απλήρωτων εργαζομένων. Να σταματήσει επιτέλους η εμμονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της τρόϊκας και της κυβέρνησης στην αδιέξοδη πολιτική της εξοντωτικής λιτότητας που επιτείνει την κρίση και τις συνέπειες της και δημιουργεί πλεονάσματα πάνω σε κοινωνικά συντρίμμια.

Να σταματήσει κάθε σκέψη για νέα μέτρα, για νέες περικοπές στις συντάξεις και στα εφάπαξ. Να σταματήσει κάθε σκέψη για διαθεσιμότητες, απολύσεις, λουκέτα και ιδιωτικοποιήσεις. Να σταματήσει το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε ιδιώτες αντί πινακίου φακής, καθώς και το ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών όπως το Ρεύμα, το Νερό, τα Λιμάνια, η Υγεία, η Παιδεία, τα Δίκτυα Μεταφορών και Υποδομών.

Να αποκατασταθεί άμεσα και συνολικά το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να σταματήσει η αντισυνταγματική εμπλοκή της κυβέρνησης στον προσδιορισμό μισθών και ημερομισθίων.

Να υπάρχει κρατική εγγύηση και ενίσχυση στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και των συντάξεων από το κράτος.

Οι εργαζόμενοι μια ζωή πλήρωναν ανελλιπώς και γέμιζαν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι κυβερνήσεις με ευνοϊκές για το μεγάλο κεφάλαιο ρυθμίσεις, τα άδειαζαν, αρπάζοντας τα αποθεματικά τους και κάνοντάς τα θαλασσοδάνεια, ή τζογάροντάς τα στο χρηματιστήριο ή σε τοξικά ομόλογα.

Η κρίση, το έλλειμμα και τα χρέη δεν προκλήθηκαν από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, στους οποίους ακόμη φορτώνει τα βάρη η συγκυβέρνηση, ενώ το μεγάλο κεφάλαιο και οι μεγάλες επιχειρήσεις συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους, να εισφοροδιαφεύγουν και να φοροδιαφεύγουν επιδεικτικά, ενώ όσοι λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο εξακολουθούν να παραμένουν στο απυρόβλητο.

Όσο συνεχίζονται αυτές οι άδικες και καταστροφικές για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας πολιτικές, το Εργατικό Κίνημα θα συνεχίζει τον αγώνα του. Οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο και κινούν την πραγματική οικονομία, γι’ αυτό και τους αξίζει να ζουν με αξιοπρέπεια και να απολαμβάνουν τα αγαθά του κόπου τους.”

H Πρωτοβουλία Αντίστασης

Να αναφέρουμε εδώ ότι και η Πρωτοβουλία Αντίστασης καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Πλατεία Αγοράς με προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το Δημαρχείο Χανίων.

Σε σχετικό κείμενο σημειώνουν μεταξύ άλλων και τα εξής:

“Το κεφάλαιο ντόπιο και ξένο και ο ιμπεριαλισμός είναι αδίσταχτοι. Αυτό αποδεικνύεται και από τις τελευταίες εξελίξεις, τη στάση και τους εκβιασμούς των δανειστών. Αλλά και τα νέα μέτρα που ήδη προωθεί η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και της τρόικα. Προχωράει ολοταχώς στη μείωση μισθών, συνάξεων, στη διάλυση των όποιων υπολειμμάτων σταθερής εργασίας, αλλά ακόμη και στην κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας. Η τρομοκρατία, η καταστολή και γενικότερα η φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής είναι η απάντηση της κυβέρνησης σε κάθε προσπάθεια του λαού να «σηκώσει κεφάλι», και να υπερασπιστεί το δίκιο του.

Ταυτόχρονα μεγαλώνουν οι κίνδυνοι που πηγάζουν από τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, τις κόντρες μεταξύ τους και τις απαιτήσεις τους από την ντόπια αστική τάξη. Γιατί ζούμε σε μια εποχή και σε μια χώρα που, όχι μόνο δεν είναι εξασφαλισμένη η ειρήνη, αλλά οι στενές σχέσεις εξάρτησης από τον ιμπεριαλισμό μόνο σοβαρούς κινδύνους μπορούν να σημαίνουν για το λαό μας . Η αναβαθμισμένη λειτουργία των αμερικανονατοϊκών βάσεων στο τόπο μας, και οι πρόσφατες επισκέψεις του διοικητή της Αμερικανικής βάσης σε αντιπεριφερειάρχη και δήμαρχο Χανίων δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση της προγραμματισμένης εξαθλίωσης, οι εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, η νεολαία δεν έχουν πολλές επιλογές. Ο δρόμος της αγωνιστικής διεκδίκησης και πάλης είναι μονόδρομος.”

Καλέσματα από φορείς και συλλόγους για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Πολλά είναι τα καλέσματα από από συλλόγους που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη στις 10 το πρωί στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.

Μάλιστα, τα σωματεία οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων, ιδιωτικών υπαλλήλων, εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση και τροφίμων και ποτών Ν. Χανίων παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Χανίων για τη πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Νοεμβρίου όπου καλούν σε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ. Κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης απηύθυνε και ο Σύλλογος Γυναικών ν. Χανίων.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων

Σχετικό κάλεσμα εξέδωσε και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων στο οποίο σημειώνει τα εξής:

Οι εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ παίζουν τον καθοριστικό ρόλο σ’ αυτήν την αρνητική πορεία. Με τη νέα ΚΑΠ 2015-2020 προχωρούν γρηγορότερα στο στόχο τους για τη δημιουργία λιγότερων μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων με το μαζικό ξεκλήρισμα χιλιάδων φτωχών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων. Μειώνουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη γεωργία και το αγροτικό μας εισόδημα κατά 45% μέχρι το 2020, αποσυνδέουν τις επιδοτήσεις από την παραγωγή, περιορίζουν καλλιεργούμενες εκτάσεις με τα διάφορα “πρασινίσματα”, προχωρούν σε άγρια φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ μέσα στο 2015 παράλληλα με την προκαταβολή για την επόμενη χρονιά και τα τεκμήρια διαβίωσης, προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς μέσω του ΚΕΑΟ για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ, κλπ. Άρα, έχουν ήδη πάρει πίσω από τις τσέπες των αγροτοκτηνοτρόφων με τα παραπάνω μέτρα τα περιβόητα 2 δισ. ευρώ της ΚΑΠ.

Πολλά αγροτοκτηνοτροφικά μας προϊόντα μήνες μετά τη συγκομιδή είναι απλήρωτα, οι τιμές παραγωγού εξευτελιστικές, το κόστος παραγωγής ανεξέλεγκτο, τα χαράτσια για ΕΝΦΙΑ – ασφάλιση σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ – δηλώσεις ΟΣΔΕ – αδειοδότηση στάβλων και γεωτρήσεων – σήμανση ζώων κ.ά. “έρχονται σύννεφο”.

Οι ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα στο έλεος του άδικου και αντιασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, το ίδιο και οι ζημιές στην κτηνοτροφία από ευλογιά και καταρροϊκό πυρετό, που ήρθαν “καπάκι” στο πετσόκομμα εξισωτικής αποζημίωσης από τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων.

Από κοντά και οι πολιτικές επιλογές της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, που με την επέμβαση στην Ουκρανία και τις συνέπειες από το εμπάργκο της Ρωσίας, τις δικές μας εξαγωγές αγροτικών προϊόντων χτυπάνε.

Συνάδελφοι αγροτο-κτηνοτρόφοι,

Η μικρομεσαία αγροτιά δικαιολογημένα βρίσκεται σε αναβρασμό και είναι αποφασισμένη να αντιπαλέψει τις πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ, που την θέλουν στον Καιάδα του ξεκληρίσματος.

Πρέπει με όλες της τις δυνάμεις να αγωνιστεί για την επιβίωσή της, δίνοντας προοπτική στον καθημερινό αγώνα για άλλη πολιτική και εξουσία με στόχο τη λαϊκή ευημερία.

Πρέπει στον αγώνα της αυτό να “συναντηθεί” με τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών. Η απεργία στις 27 Νοέμβρη να’ ναι το επόμενο κοινό αγωνιστικό μας βήμα. Το πρόσφατο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη στην Αθήνα, με τη μαζική συμμετοχή και της αγροτιάς, μας δείχνει το δρόμο.

Καλούμε σαν Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων τους μικρομεσαίους αγροτο-κτηνοτρόφους, μαζί με τις οικογένειές τους, να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια αφανισμού τους, συμμετέχοντας μαζικά στην πανελλαδική – πανεργατική απεργία.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...

Δήμος Χανίων: Ενημέρωση για τους πολιτικούς γάμους

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι το Γραφείο των...