24.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Πλήθος νέων ψηφισμάτων για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Ημερομηνία:

Από κάθε γωνιά της Κρήτης συνεχίζουν να καταφθάνουν ψηφίσματα στην εφημερίδα μας για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

Παραθέτουμε οσα μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε:

ΠΕΑΕΑ Χανίων

Το Παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ),με θλίψη αλλά και υπερηφάνεια και συγκίνηση, αποχαιρετά τον συναγωνιστή Αντιστασιακό ΕΑΜίτη Μίκη Θεοδωράκη, που με τους αγώνες του και το τεράστιο και μεγαλειώδες καλλιτεχνικό -πολιτιστικό του έργο τραγούδησε τους καημούς και τα οράματα του λαού μας για μια ζωή χωρίς καταπίεση και αδικία. Ήταν δημιουργός της μαχόμενης τέχνης στη μουσική, με έργο που πήγαζε από το λαό και τους αγώνες του, από τους οποίους ο ίδιος εμπνέονταν και με τους οποίους ζυμωνόταν συμμετέχοντας ενεργά. Έργο που έδινε μεγάλη δύναμη στον αγωνιζόμενο λαό.

Τίμησε την ΕΑΜική Αντίσταση ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στην οποία πήρε δραστήρια μέρος αλλά και τους αγώνες του Ελληνικού λαού για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τα κοινωνικά -λαϊκά δικαιώματα και έκανε γνωστούς στα πέρατα του κόσμου αυτούς τους αγώνες, στηρίζοντας τους μέσα από το ανεπανάληπτο έργο του αλλά και με την πολύμορφη δική του αγωνιστική δράση.

Ο Μ. Θεοδωράκης από 17 μόλις χρονών οργανώθηκε στο ΕΑΜ και λίγο μετά στο ΚΚΕ, παίρνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Τον ηρωικό Δεκέμβρη του ’44 πολέμησε στη μάχη της Αθήνας, το λαό της οποίας έπνιξαν στο αίμα οι ντόπιοι αστοί και οι Άγγλοι σύμμαχοί τους. Μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού μοιράστηκε με τους συντρόφους του τις άγριες διώξεις του αστικού κράτους που τον εξόρισε αρχικά στην Ικαρία και στη συνέχεια στη μαρτυρική Μακρόνησο, όπου βασανίστηκε άγρια.

Σ’ όλη του τη ζωή τίμησε την Αντίσταση και τους αγωνιστές της στους οποίους ανήκε και ο ίδιος, στηρίζοντας με πολλούς τρόπους το έργο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αλλά και το Σπίτι του Αγωνιστή στο οποίο υπήρξε συνιδρυτικό μέλος και πρόεδρός του, συνεισφέροντας στο σημαντικό έργο του Ιδρύματος για την στήριξη και περίθαλψη των ηλικιωμένων αγωνιστών.

Ο συναγωνιστής και σύντροφος Μίκης Θεοδωράκης θα μένει στις καρδιές μας για πάντα και θα συντροφεύει με το έργο του τις νέες γενιές δίνοντας δύναμη στους νέους αγώνες μέχρι τα οράματα μας να γίνουν πραγματικότητα.

Οι Χανιώτες αντιστασιακοί, οι απόγονοι και οι φίλοι της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης σε περιμένουμε στον Γαλατά Χανίων να σε τιμήσουμε όπως αρμόζει σε ένα γνήσιο τέκνο του λαού της χώρας, έναν αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, έναν μεγάλο δημιουργό!

Αιώνια η μνήμη σου Μίκη Θεοδωράκη. Θα σε θυμόμαστε και θα εμπνεόμαστε από το μεγάλο καλλιτεχνικό έργο που μας κληρονομείς, την κοινωνική και αγωνιστική σου προσφορά στο λαό και στη νεολαία μας.

Καλό σου ταξίδι

Σύνδεσμος Φιλολόγων Χανίων

Ο Μίκης Θεοδωράκης κράτησε ψηλά τη ζωή του. Πραγμάτωνε με την παρουσία και την πράξη του τον στίχο του Ανδρέα Κάλβου “Θέλει αρετήν καί τόλμην η ελευθερία”. Ανυπότακτος, αντισυμβατικός, πολιτικός και καλλιτέχνης, διαρκώς παρών, με κόστος και θυσίες, λάτρεψε τη μουσική και την ποίηση και σύστησε τους μεγάλους ποιητές στον λαό σε δύσκολους καιρούς. Έκανε τα δικά του ποιήματα τραγούδι. Βάδισε τους δύσβατους δρόμους της ιστορίας κι έγινε ο ίδιος μια ολόκληρη εποχή, με υψηλό αίσθημα ευθύνης ως πολίτης και διανοούμενος.

Τον αποχαιρετούμε με δακρυσμένα μάτια και βαθιά συγκίνηση.

"google ad"

Δήμος Πλατανιά

Μετά τη θλιβερή αναγγελία του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, μιας κορυφαίας μορφής της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε να εκφράσει δημόσια τα ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος και ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη του μέγιστου Έλληνα μουσουργού, αντιστασιακού και αγωνιστή της Δημοκρατίας, να εκδώσει το κάτωθι ψήφισμα:

«Ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά, με μεγάλη θλίψη και ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη, μια κορυφαία μορφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, έναν αστείρευτο μουσικοσυνθέτη και ακατάβλητο αγωνιστή. Έναν  οικουμενικό δημιουργό με παγκόσμια ακτινοβολία ως μουσικός αλλά και ως σύμβολο αντίστασης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αθανασία και είναι πια κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Η προσφορά του στην παγκόσμια μουσική άλλοτε ως ποιητής και άλλοτε ως μελωδός είναι ανυπολόγιστη όπως ανυπολόγιστη υπήρξε και η προσφορά του στον ελληνισμό αφού στα δύσκολα και σκοτεινά χρόνια της Ελλάδας «ντύνοντας» με τη μουσική του τα έργα των μεγάλων Ελλήνων ποιητών όπως των Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου, Λόρκα, Σικελιανού, υπήρξε φάρος και οδηγός για τον λαό μας, δίνοντας φως στην ψυχή του και δύναμη στην φωνή του που ακούστηκε ως τα πέρατα της οικουμένης.

Με το πλούσιο έργο και την πολύπλευρη δράση του, υπήρξε στοιχείο μιας εθνικής συναίνεσης, που όμοιά της δεν υπήρξε από κανέναν άλλο δημιουργό. Αναδύθηκε ως ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, ένα εμβληματικό πολιτισμικό σύμβολο έμπνευσης, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του πολιτισμού μας, που σημάδεψε ανεξίτηλα την Ελλάδα του 20ου αιώνα, αφήνοντας τεράστια και ακριβή παρακαταθήκη στις γενιές όλου του κόσμου.

Ο Μίκης δεν είναι απλώς μεγάλος` είναι παγκόσμιος. Κληρονομιά του τόπου μας αλλά και του κόσμου ολόκληρου που τον αναγνώρισε και δικαίως τον ανέδειξε ως πρότυπο δημιουργίας αλλά και αγώνα που θα ζει για πάντα στη μνήμη της Αντίστασης, στην τραγική μνήμη του εμφυλίου και της εξορίας, στους αγώνες της δεκαετίας του ΄60, στη φυλακή του αντιδικτατορικού αγώνα…

Μα πάνω από όλα θα ζει για πάντα στην ψυχή του απλού λαού μέσα από την αιώνια, συναρπαστική και θυελλώδη μουσική του που κατάφερε να μιλήσει στις καρδιές όλων των Ελλήνων… που έκανε τραγούδι τους καημούς και τα βάσανά τους… που έκανε την Ελλάδα πασίγνωστη στα πέρατα της οικουμένης…

Σήμερα, η Ελλάδα και όλος ο κόσμος με μεγάλη θλίψη και ιδιαίτερη συγκίνηση, υποκλίνονται και υμνούν την ανθρώπινη φύση και το μεγαλείο του ανδρός που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα με το έργο και την αγωνιστικότητά του.

Του ανδρός που στην παγκόσμια ιστορία το όνομά του θα συνοδεύεται με τη λέξη «ΕΛΛΗΝΑΣ!»

Ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα μουσουργού, αντιστασιακού και αγωνιστή της Δημοκρατίας,

ο Δήμαρχος Πλατανιά, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θα παραστούν στην εξόδιο ακολουθία και θα εκφράσουν την βαθύτατη θλίψη τους και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Κατά την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας, θα κηρυχθεί ημιαργία για τις Δημοτικές Υπηρεσίες και οι σημαίες, στα Δημοτικά Κτίρια θα παραμείνουν μεσίστιες.

 «Δήμος Ενεργών Πολιτών»

Ο παγκόσμιος καλλιτέχνης το σύμβολο των νεότερων αγώνων του έθνους μας, ο μεγάλος συμπατριώτης μας έφυγε από κοντά μας, αλλά τα τραγούδια και η φωνή του δεν σίγησαν.

Τώρα τα Χανιά,που ο Μίκης Θεοδωράκης επέλεξε για να τον φιλοξενήσουν στο διηνεκές, αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στην προβολή του μεγάλου μουσικού έργου του, της αδάμαστης προσωπικότητας, των ιδεών και των αγώνων του ενάντια στην ανελευθερία, την καταπίεση και τον φασισμό.

Ήδη από την περίοδο δημαρχίας του Μανώλη Σταματάκη στον τότε Δήμο Νέας Κυδωνίας, αγοράστηκε η πατρική οικία του Μίκη στον Γαλατά και σε συνεργασία με τον σύλλογο φίλων του Μίκη ξεκίνησε η προετοιμασία ανακατασκευής του, η οποία συνεχίστηκε επί της θητείας του Μανώλη Σκουλάκη.

Κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας στον Δήμομε τον Τάσο Βάμβουκα,συμβάλλαμε αποφασιστικά στην προετοιμασία αυτού του μεγάλου χρέους απέναντι στην μνήμη του και την παγκόσμια κοινότητα.

Τον Ιούνιο του 2016 ο δήμος Χανίων τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη Χανίων σε συγκινητική εκδήλωση στο Μεγάλο Αρσενάλι και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δόθηκε το όνομά του στο δημοτικό θέατρο που ήταν σε διαδικασία ολοκλήρωσης.

Τον Οκτώβριο του 2017 με την παρουσία του Μίκη, διοργανώσαμε την πρώτη εκδήλωση στο παλιό τελωνείο που έφερε πλέον το όνομά του το οποίο παραδώσαμε ανακατασκευασμένο σε μια ατμόσφαιρα φορτισμένη από συγκίνηση και νότες.

Την επομένη ημέρα άνοιξε τις πόρτες του να υποδεχτεί τον Μίκη το σπίτι των Θεοδωράκηδων στον Γαλατά, του οποίου την ανακατασκευή είχαμε μόλις ολοκληρώσει ως  δήμος Χανίων.

Συνεργαστήκαμε επίσης  με τον σύλλογο φίλων του Μίκη διοργανώνοντας το ομώνυμο ετήσιο φεστιβάλ.

Τον τιμήσαμε εν ζωή όπως του άρμοζε. Τώρα πια, αφού πέρασε στον κόσμο της άφθαρτης μνήμης επιβάλλεται από τον δήμο Χανίων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεχίσουν να στέκονται στο ύψος των απαιτήσεων.Να προχωρήσουν και να συμπληρωθούν ταχύτατα οι αναγκαίες υποδομές, να συλλεχτεί το απαραίτητο υλικό που ο Μίκης μάς προσέφερε γενναιόδωρα και να προβληθεί με τον κατάλληλο τρόπο.

Καλό ταξίδι αγαπημένε μας Μίκη η Ρωμιοσύνη και ο κόσμος όλος θα σε ευγνωμονεί για πάντα.

Μουσείο Καζαντζάκη

Φτωχότερος από σήμερα ο Ελληνικός Πολιτισμός με την απώλεια του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, για την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη εκφράζει τη βαθιά του θλίψη.Πλούσιος παραμένει όμως από την τέχνη και τη δράση του σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο που τις αφήνει παρακαταθήκη σε όλους τους Έλληνες και στους λαούς της γης.

Το πολυσχιδές μουσικό έργο του πέρασε γρήγορα τα ελληνικά σύνορα κι η μουσική του έφτασε να αντηχεί σε κάθε γωνιά της γης, ενώ οι αγώνες του για την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη τον έχουν καταστήσει διεθνές σύμβολο αγώνων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει συνδέσει τη μουσική του δημιουργία και με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ακόμη και σήμερα ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ελληνικούς ρυθμούς διεθνώς παραμένει η μουσική με την οποία επένδυσε τον Ζορμπά του Καζαντζάκη και του Κακογιάννη. Βιβλίο, ταινία και μουσική, με τις διαφορετικές απηχήσεις τους, σηματοδότησαν μια ολόκληρη εποχή.

Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης έγραψε ακόμη μουσικήκαιγια δύο θεατρικά έργα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή: τον «Χριστόφορο Κολόμβο» το 1975 και τον «Καποδίστρια» το 1976, παρτιτούρες των οποίων χάρισε ο ίδιος στον ιδρυτή του Μουσείου, Γιώργο Ανεμογιάννη, και σήμερα φιλοξενούνται στη Μόνιμη Έκθεση.

Το Μουσείο Καζαντζάκη τον αποχαιρετά με σεβασμό και συγκίνηση και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΣΕΠΕ Χανίων

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Χανίων εκφράζει  την θλίψη του για την αναντικατάστατη απώλεια του μεγάλου μας δημιουργού, Μίκη Θεοδωράκη.

Τα τραγούδια και η μουσική του, είναι τεράστια παρακαταθήκη για τον λαό μας. Ο Μίκης έβαλε στο στόμα του απλού λαού, λόγια μεγάλων ποιητών. Τα έργα του τραγουδήθηκαν σε απεργίες, συλλαλητήρια, σε θέατρα, σε ορχήστρες, σε χώρους δουλειάς, στο σχολείο. Οι δημιουργίες ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας μας και αγαπήθηκαν από όλον τον κόσμο.

Ο ίδιος με το προσωπικό του παράδειγμα συμμετείχε στους λαϊκούς αγώνες, στο εργατικό κίνημα. Η μουσική του  βρίσκεται  μέσα σε κάθε σπίτι, δίνοντας  ακόμη και σήμερα μηνύματα  δύναμης, αισιοδοξίας και συγκίνησης .

Με τις ανεπανάληπτες μελωδίες του, «έντυσε» τους πιο προοδευτικούς στίχους των σύγχρονων μεγάλων ποιητών μας. Το τεράστιο έργο του δεν μπορεί να το επισκιάσει τίποτα και κανένας.

Η μουσική του έφτασε στα ύψη της αισθητικής δημιουργίας, γιατί ήταν δεμένη με τις μεγάλες στιγμές και την πορεία του λαού μας.

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να γνωρίσουμε στους μαθητές μας αυτή τη μουσική, τα ιστορικά γεγονότα με τα οποία συνδέθηκε αλλά και το προσωπικό παράδειγμα, που ενέπνευσαν τους λαϊκούς αγώνες.

Τα έργα του Μίκη θα συνεχίσουν  να  συντροφεύουν όλους τους αγώνες της εργατικής  τάξης. Θα είναι ο καθημερινός μας σύντροφος μέχρι… να σημάνουν οι καμπάνες …!

Θα είμαστε όλοι εκεί να αποτίσουμε φόρο τιμής και να αποχαιρετήσουμε τον σπουδαίο Μίκη!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ