25.8 C
Chania
Tuesday, May 21, 2024

“Πλήττει βάναυσα την ακαδημαϊκή ελευθερία”: Ο διεθνούς φήμης ιστορικός Antony Beevor για την δίκη Ρίχτερ

Ημερομηνία:

Ο διάσημος και πολυδιαβασμένος σε όλο τον κόσμο ιστορικός του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, Άντονυ Μπήβορ, έκανε μια δημόσια δήλωση για τη δίκη του γερμανού συναδέλφου του, του καθηγητή ιστορίας Χάιντς Ρίχτερ, που διεξάγεται στο Ρέθυμνο. Αντικείμενο, ως γνωστό, της δίκης είναι οι επιστημονικές απόψεις του καθηγητή Ρίχτερ για τη Μάχη της Κρήτης.

“Η δίκη του καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Ρέθυμνο είναι μια υπόθεση που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Η αξιολόγηση της εργασίας του καθηγητή Ρίχτερ πάνω στη Μάχη της Κρήτης είναι μια υπόθεση που αφορά την ακαδημαϊκή κοινότητα. Για παράδειγμα, είναι απολύτως ορθή η απόρριψη εκ μέρους του του μύθου ότι η Μάχη της Κρήτης καθυστέρησε την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα (σσ. η κωδική ονομασία της εισβολής της Γερμανίας κατά της Σοβιετικής Ένωσης), θέση την οποία είχα υποστηρίξει σθεναρά και εγώ στο βιβλίο μου του 1991, η οποία βρίσκει σύμφωνο κάθε σοβαρό ιστορικό.

Η ποινική δίωξη ενός επαγγελματία ιστορικού για απόψεις που έχει με ειλικρίνεια εκφράσει ως τμήμα της έρευνάς του πλήττει βάναυσα την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ίδια την ουσία της ελευθερίας της έκφρασης. Δεν είναι πράξη μιας αληθινής δημοκρατίας. Είμαι απολύτως αντίθετος σε κάθε προσπάθεια υπαγόρευσης της ιστορίας, εξίσου αντίθετος με τη ρωσική νομοθεσία η οποία διώκει οποιονδήποτε ασκεί κριτική στον Κόκκινο Στρατό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδίως για τους μαζικούς βιασμούς, για την αναφορά στους οποίους είμαι και εγώ υπό διωγμό, έστω και αν οι αναφορές μου στηρίζονται σε αυθεντικά σοβιετικά ντοκουμέντα. Είμαι συγκλονισμένος διότι στην Ελλάδα, ξεχωριστή ανάμεσα στις δημοκρατίες, δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι θα ήταν ενδεχόμενο ένα τέτοιο δικτατορικό βήμα, και ελπίζω ότι το Δικαστήριο, κρίνοντας με σοφία, θα απορρίψει τις κατηγορίες εναντίον του καθηγητή Ρίχτερ”.

Το δακτυλόγραφο κείμενο του κορυφαίου ιστορικού Άντονυ Μπήβορ, με την υπογραφή του
Το δακτυλόγραφο κείμενο του κορυφαίου ιστορικού Άντονυ Μπήβορ, με την υπογραφή του

Άντονυ Μπήβορ

Ο ιστορικός Antony Beevor γεννήθηκε στην Αγγλία το 1946. Σπούδασε στα Κολέγια Winchester και το Sandhurst. Ως μόνιμος αξιωματικός της Ίλης Ουσάρων υπηρέτησε στη Γερμανία και την Αγγλία μέχρι που παραιτήθηκε από το στρατό μετά από πέντε χρόνια υπηρεσίας. Είναι παντρεμένος με την Artemis Cooper, σε συνεργασία με την οποία έγραψε το “Paris after the Liberation, 1944-1949”. Και οι δύο έχουν ανακηρυχθεί Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres από τη Γαλλική Κυβέρνηση. Έχει γράψει μυθιστορήματα και τα ιστορικά βιβλία: “Κρήτη: H μάχη και η αντίσταση” (βραβείο Runciman), “Βερολίνο: H πτώση 1945” (βραβείο Longman-History Today Trustees), “Στάλινγκραντ” (βραβείο Samuel Johnson, βραβείο Ιστορίας Wolfson και βραβείο Λογοτεχνίας Hawthornden), “To μυστήριο της Όλγας Τσέχοβα”, “Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος, 1936-1939” και “Ένας συγγραφέας στον πόλεμο: 0 Βασίλι Γκρόσμαν με τον Κόκκινο Στρατό”. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα.

Τα βιβλία του ξεχωρίζουν για την αφηγηματική δομή τους και για την πρωτογενή έρευνα στο εκάστοτε αντικείμενό τους. Το αποτέλεσμα είναι, σήμερα, ο 57χρονος πρώην αξιωματικός του Βρετανικού 11ου Συντάγματος Ουσάρων (σ.σ.: το σύνταγμα που πρωταγωνίστησε στη μάχη της Μπαλακλάβα, κατά τον Κριμαϊκό πόλεμο, γνωστότερη και ως «επέλαση της ελαφράς ταξιαρχίας») να είναι ο πλέον επιτυχημένος συγγραφέας βιβλίων Στρατιωτικής Ιστορίας στον αγγλόφωνο κόσμο, το έργο του οποίου είναι συγχρόνως αποδεκτό από την πανεπιστημιακή κοινότητα και δημοφιλές στο αναγνωστικό κοινό.

booksjournal.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραλίες: “Κύμα” καταγγελιών και στην Κρήτη για τις αυθαιρεσίες

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες πολιτών, μέσω της νέας εφαρμογής MyCoast,...

Το εγκαταλειμμένο Μνημείο Τιμής για την Μάχη της Κρήτης

Σήμερα, 83 χρόνια μετά από τη Μάχη της Κρήτης,...