15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): ΖΑΝ ΖΑΚ ΡΟΥΣΣΩ

Ημερομηνία:

Επιμέλεια – Κείμενα: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΖΑΝ ΖΑΚ ΡΟΥΣΣΩ – JEAN JAQUES ROUSSEAU
(Γενεύη 1712 – Ερμονβίλ 1778)

Μεγάλη μορφή της παγκόσμιας ιστορίας, περίφημος διανοητής και συγγραφέας, εκπρόσωπος των ιδεολογικών αρχών της γαλλικής επανάστασης, εγκυκλοπαιδιστής. «Πολίτης της Γενεύης», από γαλλική οικογένεια ουγενότων, με ταραγμένη οικογενειακή και ερωτική ζωή. Το έργο του στη γνωσιολογία, μεταφυσική, ηθική, λογοτεχνία, μουσική, παιδαγωγική και κυρίως στις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες, ξεσήκωσε αληθινή επανάσταση. Το αναπαλλοτρίωτο, το αδιαίρετο, το αλάθητο της λαϊκής κυριαρχίας, το κοινωνικό συμβόλαιο, η ελευθερία και η ισότητα αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της θεωρίας του. Οπαδός του διαφωτισμού, στρέφεται κατά του ορθολογισμού,  εξυμνεί τη φυσική κατάσταση, περιγράφει την κοινωνική ανισότητα και προτείνει ένα νέο τρόπο να ζεις, να αγαπάς, να διδάσκεις, να πιστεύεις και να κυβερνάς, σε μια καινούρια δικαιότερη κοινωνία.

Έργα: Πραγματεία περί της συγχρόνου μουσικής (1743), Λόγος περί των επιστημών και των τεχνών (1750), Ο μάγος του χωριού (1752), Νάρκισσος (1752), Λόγος περί της προελεύσεως της ανισότητας των ανθρώπων (1753), Επιστολή προς τον Ντ’ Αλαμπέρ περί θεαμάτων (1758), Ιουλία ή η νέα Ελοΐζα (1761), Το κοινωνικό συμβόλαιο (1761), Αιμίλιος ή Περί αγωγής (1762), Επιστολές του βουνού (1764), Σχέδιο πολιτεύματος για την Κορσική (1765), Λεξικόν της μουσικής (1767), Εξομολογήσεις (1770), Παρατηρήσεις για την κυβέρνηση της Πολωνίας (1772), Ονειροπολήματα ενός ερημικού περιπατητή (1782), Τρεις διάλογοι (1782).

Βιβλιογραφία: [Έκδ. R. Masters – Chr. Kelly, Collected writings, Dartmouth (1990-2005), 11 τόμ., B. Gagnebin – M. Raymond, Oeuvres Complètes, Paris – Gallimar (1959-1969, 1995), 5 τόμ.], Albert Schinz, Etat présent des travaux sur J.J.Rousseau, 1941, Robert Derathé, J.J. Rousseau et la science politique de ses temps, 1950, Jean Buéhenno, Jean Jacques Rousseau, 1962, Δανάη και Νικ. Κουχτσόγλου, Εισαγωγή στο Κοινωνικό Συμβόλαιο, 1963, J.H.N. Dent, Rousseau, An introduction to his psycological, social and political theory, 1988, Arthur Melzer, The natural goodness of man, On the system of Rousseau thought, 1990, Ivr. Babbitt, Rousseau and Romanticism, 1991, Robert Wokler, Rousseau, 1995, M. Gottret-B. Gottret, J.J. Rousseau et son temps, 2005.

Εικονογραφία: Προσωπογραφία, M. Q. de la Tour, 1753, Musée Ant. Lécuyer, Saint-Quentin.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ: «Με το Βολταίρο τελείωσε ο παλιός κόσμος. Με τον Ρουσσώ ανοίγει νέος κόσμος» (Γκαίτε).

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΖΑΝ ΖΑΚ ΡΟΥΣΣΩ, ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

** ** **

Η φιλοσοφία, σαν θεωρητική και αφηρημένη σκέψη, είναι άγονη. Τότε μόνο γίνεται η κινητήρια δύναμη της ιστορίας, όταν μεταβληθεί σε επαναστατική πράξη, που αυτή θα κάνει τον άνθρωπο να ζήσει μια ζωή σύμφωνη με την ουσία του ανθρώπου.

Αντίλογος. Ό,τι μπορεί να κάνει η φιλοσοφία είναι να εξηγήσει το αντικείμενό της. Η ζωή είναι έμφυτη στη βούληση, αλλά ο πόνος είναι το κύριο συστατικό της ζωής και η ανθρώπινη ζωή είναι η πιο οδυνηρή μορφή ζωής. Η ευτυχία είναι άρνηση του πόνου, απέχθεια και άρνηση της βούλησης για ζωή, ασκητισμός, μακαριότητα στον θάνατο. Το μηδέν είναι η μόνη αληθινή πραγματικότητα και το πραγματικό μηδέν είναι ο παρών κόσμος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...