ΘΕΣΕΙΣ

Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): ΠΟΥΤΣΙΝΙ

Επιμέλεια – Κείμενα: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΠΟΥΤΣΙΝΙ – GIACOMO PUCCINI
(Λούκα, Τοσκάνη 1858 – Βρυξέλλες 1924)

Διάσημος ιταλός μουσικοσυνθέτης, εκπρόσωπος του βερισμού, συναποτελώντας μαζί με τον Μασκάνι και τον Λεονκαβάλλο τη ρεαλιστική μουσική ιταλική σχολή. Με σπουδές στο Μουσικό Ινστιτούτο Πατσίνι και στο Ωδείο του Μιλάνου, συνέχισε τη μουσική παράδοση του ιταλικού λυρισμού, προσθέτοντας αρμονικό και ορχηστρικό πλούτο με το οξύτατο θεατρικό του κριτήριο. Η στατικότητα των μοτίβων του και το συζητητικό ύφος του συνδέονται με την υπέροχη μελωδία και τη συνεχή ροή της μουσικής που μας μεταφέρει συχνά σε εξωτικούς τόπους. Εκτός από την όπερα, η μουσική του Πουτσίνι περιλαμβάνει ορχηστρικά κομμάτια, εκκλησιαστική μουσική, μουσική δωματίου και τραγούδια για πιάνο, χαρίζοντας στον κόσμο το πλούσιο δημιουργικό ταλέντο του. Η δραματική ατμόσφαιρα της όπεράς του, με ισχυρές επιδράσεις του Βέρντι και του Βάγκνερ, κατακτά το κοινό και καθιστά το έργο του Πουτσίνι πολύ δημοφιλές.

Έργα: Λε Βίλλι (1884), Έντγκαρ (1889), Μανόν Λεσκώ (1893), Μποέμ (1896), Τόσκα (1900), Μαντάμ Μπατερφλάυ (1904), Η κόρη της Δύσεως (1910), Λα ροντίνε (το χελιδόνι) (1917), Τρίπτυχο (1918), Τουραντώ (1926).

Βιβλιογραφία: Mosko Carner, Puccini, A critical biography, 1959, W. Ashbrook-H. Powers, Puccini’s Turandot, The end of the great tradition, 1991, Ph. Matz-M. Jane, Puccini, A biography, 2000, Simonetta Puccini, Giacomo Puccini in Torre del Lago, 2006, Alexandra Wilson, The Puccini problem, 2007, Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, Βικιπαίδεια.

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΒΟΚΚΑΚΙΟΣ, Η ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΣ (ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ)

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ: Η συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου και στο βάθος ΗΠΑ

Μπορεί στο προσκήνιο να βρέθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και η αμυντική συνεργασία…

51 minutes ago

Εμπαιγμός Grimaldi για το λιμάνι Ηρακλείου

Δεν σας διώχνουμε, φύγετε μόνοι σας… λέει στην ουσία ο όμιλος Grimaldi στους φορείς, τους…

1 hour ago

Χανιά: Με επιτυχία το 1ο School Art Festival με κεντρικό σύνθημα “δεν έχω οξυγόνο” – Οι μαθητές συνεχίζουν τον αγώνα τους

Το 1ο School Art Festival διοργανώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025 από τη…

13 hours ago

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Η Σέβη Βολουδάκη, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, συναντήθηκε σήμερα με την Α.Θ.Μ Πάπα και Πατριάρχη…

13 hours ago

Ο Μούτσος, ο Νιάρχος και άλλοι «πράκτορες» της CIA – Οι αποκαλύψεις των απόρρητων αρχεία για τη δολοφονία Κένεντι

του Άρη Χατζηστεφάνου Η δημοσιοποίηση των απόρρητων αρχείων για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι μπορεί να…

13 hours ago

Πράσινο φως για το δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων στα Χανιά

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η δημιουργία του δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων στον Δήμο Χανίων, μετά…

13 hours ago