15.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): EΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ

Ημερομηνία:

Επιμέλεια: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ – ELENI GLYKATZI-ARVELER
(Αθήνα 1926-)

Διάσημη ελληνίδα βυζαντινολόγος, μικρασιατικής καταγωγής, σπούδασε σε Αθήνα και Παρίσι και ζει στη Γαλλία από το 1950, όπου συμμετείχε στις ζυμώσεις στον κύκλο της Σορβόνης, του Saint-Germain-des-Prés και στο Μάη του ΄68. Πρώτη γυναίκα Πρύτανις του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και Πρύτανις του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Γαλλίας, του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού του Βυζαντίου και της χριστιανικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και του Κέντρου Pompidou-Beaubourg. Από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες, ιδιαίτερα στην βυζαντινολογία, με φιλελεύθερες και προοδευτικές αντιλήψεις, σπουδαία πρέσβειρα του ελληνισμού στο εξωτερικό, τονίζοντας το ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση της Ευρώπης και τη συνέχεια και την ενότητα των ευρωπαίων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Έργα: Έρευνες για τη διοίκηση της βυζαντινής αυτοκρατορίας τον 9ο και 10ο αιώνα (1960), Το Βυζάντιο και η θάλασσα (1966), Μελέτες για τη διοικητική και κοινωνική διάρθρωση του Βυζαντίου (1971), Η Σμύρνη ανάμεσα σε δυο τουρκικές κατοχές (1975), Βυζάντιο, η χώρα και τα εδάφη (1976), Η πολιτική ιδεολογία της βυζαντινής αυτοκρατορίας (1976), Διασπορά στο Βυζάντιο (1995), Ιστορική γεωγραφία του μεσογειακού χώρου, “The Making of Europe” (2000), Οι Ευρωπαίοι (2003), Le Roman d’ Athènes (2004), Γιατί το Βυζάντιο (2009).

Βιβλιογραφία: Who’s who in France, 2002-2003, Βικιπαίδεια.

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΤΖΕΦΡΕΫ ΤΣΩΣΕΡ, ΘΡΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΝΤΕΡΜΠΟΥΡΥ (ΜΕΡ. ΙΙ, 1-985)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...