15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): ZAN NT’ AΡΚ

Ημερομηνία:

Επιμέλεια: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΖΑΝ ΝΤ’ ΑΡΚ – JEANNE D’ARC
(Ντονρεμύ 1412 – Ρουέν 1431)

Η παρθένος της Ορλεάνης, ηρωίδα της Γαλλίας και Αγία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Απλή χωρική σε ηλικία δεκατριών ετών, πιεζόμενη από μυστική, εσωτερική παρόρμηση, οδηγήθηκε στην απόφαση να λυτρώσει την Γαλλία από την αγγλική κατοχή, επηρεάζοντας τον Δελφίνο Κάρολο Ζ΄, κατά την περίοδο του εκατονταετούς πολέμου, ώστε να της επιτραπεί, επικεφαλής στρατιωτικής δύναμης, να επιχειρήσει την άρση της πολιορκίας της Ορλεάνης και μετά την επιτυχία αυτή και τη στέψη του Καρόλου, να συνεχίσει την πολεμική της δράση μέχρι την αιχμαλωσία της στην Κομπιένη. Παραπέμφθηκε στην Ιερά Εξέταση, καταδικάστηκε ως αιρετική και κάηκε στην πυρά, αλλά η δίκη της αναθεωρήθηκε το 1450. Σπουδαία μορφή της δυτικής ιστορίας, πηγή εμπνεύσεως πολλών πνευματικών δημιουργών, διατηρείται ζωντανή στη λαϊκή μνήμη μέχρι σήμερα.

Βιβλιογραφία: F. Schiller, Der jungfrau von Orleans, 1801, Mrs. Oliphant, Jeanne D’ Arc, 1896, Voltaire, La Pucelle d’ Orleans, 1899, J.B. Shaw, Saint Joan, 1924, Bertold Breiht, Die heilige Johana der Schlachthöfe, 1929, W.P. Barrett, The trial of Jeanne D’ Arc, 1932, Jean Anouilh, L’ Alouette, 1952, Marina Warner, Joan of Arc, The image of female heroisme, 1981, Kelly DeVries, Joan of Arc, A military leader, 1999, Polly Brooks, Beyond the myth, The story of Joan of Arc, 1999, Nora Heimman, Joan of Arc in French art and culture, 1700-1885, 2005, Εγκυκλοπαιδεία Πάπυρος – Λαρούς, Βικιπαίδεια.

Μουσική: Giovanna d’ Arc, όπερα, G. Verdi, 1845, Τhe maid of Orlean, όπερα, P. Tchaikovsky, 1878-1879.

Εικονογραφία: Πίνακας, 1485, Κέντρο Ιστορίας Εθνικών Αρχείων, Παρίσι, Πίνακας, J. Matejko, 1886.

Κινηματογράφος: Το πάθος της Ζαν ντ’ Αρκ, Καρλ Ντράγιερ, 1928, (Maria Falconetti).

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΡΟΜΑΙΝ ΡΟΛΑΝ, Η ΜΑΓΕΜΕΝΗ ΨΥΧΗ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...