13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): ΚΑΡΝΕΑΔΗΣ Ο ΚΥΡΡΗΝΑΙΟΣ

Ημερομηνία:

Επιμέλεια – Κείμενα: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΚΑΡΝΕΑΔΗΣ Ο ΚΥΡΡΗΝΑΙΟΣ – CARNEADES
(Κυρήνη, Αφρική 214 π.Χ. – Αθήνα 129 π.Χ)

Διάσημος αρχαίος φιλόσοφος, ιδρυτής της τρίτης Ακαδημίας, συστηματοποίησε τη διδασκαλία του Αρκεσίλαου Πιτιναίου. Η διδασκαλία του βασίζεται στις αρχές των σκεπτικών και στην πιθανολογία, αμφισβητεί δε το λόγο, τις αισθήσεις και τη φαντασία, ως κριτήρια της αλήθειας. Περίφημοι είναι οι δύο λόγοι του περί δικαιοσύνης (εγκώμιο και κατάκριση) στη Ρώμη, που απέσπασαν το θαυμασμό της ρωμαϊκή νεολαίας, αλλά οδήγησαν στην απομάκρυνσή του για την αποφυγή διαφθοράς της. Απορρίπτοντας τις περί θεών, πρόνοιας και ειμαρμένης αντιλήψεις των στωικών, αποβλέπει μόνο στην πλήρη σωματική και πνευματική υγεία δια της αρετής. Θαυμαζόμενος από τους συγχρόνους του, δεν έπαψε να επιδρά και μετέπειτα στη φιλοσοφική σκέψη.
Βιβλιογραφία: Διογένης Λαέρτιος, Βίοι φιλοσόφων, Σέξτος Εμπειρικός, Προς μαθηματικούς, Κικέρων, Ακαδημεικά πρότερα, Wilh. Nöstle, Οι Μετασωκρατικοί, 1923, Μπέρτραντ Ράσελ, Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας, 1945, K. Algra, Chrysippus Carneades, Cicero, 1997, James Allen, Carneades, 2004, Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου (άρθρ. Κ.Δ. Γεωργούλη).

Εικονογραφία: Κεφαλή, ρωμαϊκό αντίγραφο ελληνικού αγάλματος, 150 π.Χ., Αγορά Αθηνών.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ
«Εἰ μὴ γὰρ ἦν Χρύσιππος οὐκ ἄν ἦν ἐγώ» (Διογένης Λαέρτιος, Βίοι φιλοσόφων, Δ΄, 62).

* * *

Στο άλλο άκρο του δογματισμού βρίσκεται ο σκεπτικισμός. Η άρνηση της δυνατότητας της γνώσης, η αμφιβολία, η αδυναμία να βρεθεί η αλήθεια “ ἕν μεν καὶ πρῶτον ὅτι οὐδέν ἔστιν, δεύτερον ὅτι εἴ καὶ ἔστιν, ἀκατάληπτον ἀνθρώπῳ, τρίτον ὅτι εἴ καὶ καταληπτόν, ἀλλὰ τοί γε ἀνέξοιστον καὶ ἀνερμήνευτον τῷ πέλας ” (Γοργίας στον Σέξτο, Προς Μαθηματικούς VII.65). Ο απόλυτος σκεπτικισμός αντιφάσκει με τον εαυτό του, αφού παρουσιάζει σαν αλήθεια τη θέση του, ενώ ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει αλήθεια. Όμως η αμφιβολία για την απόλυτη αλήθεια δεν μπορεί να αναιρεθεί εύκολα. Ο Πύρρων, ο Καρνεάδης, ο Σέξτος Εμπειρικός μίλησαν για τη σχετικότητα της αλήθειας, για την πιθανότητα, για την ισοσθένεια των λόγων. Για τους σκεπτικούς είναι λοιπόν καλύτερα να μη λέμε τη γνώμη μας, να “επέχομε”, αφού δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι για τίποτα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...