21.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Ποδαρικό με απολύσεις έκανε το 2024 – «Εξαφανίστηκαν» 226.998 θέσεις εργασίας τον «μαύρο» Ιανουάριο

Ημερομηνία:

Ρεκόρ απολύσεων αλλά και ελαστικών μορφών απασχόλησης τον Ιανουάριο 2024 αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», καθώς η αρνητική επίδοση των 226.998 θέσεων εργασίας που «χάθηκαν» υπερβαίνει ακόμη και τις επιδόσεις της αγοράς εργασίας την περίοδο των μνημονίων.

Παρότι τον περασμένο μήνα απολύονταν περίπου 7.322 υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα καθημερινά, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αποκλιμάκωση του ποσοστού της ανεργίας σε μονοψήφιο νούμερο (9,2% τον Δεκέμβριο 2023), ενώ οι εργοδότες από το σύνολο σχεδόν των κλάδων της οικονομίας διαμαρτύρονται για αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στις ΗΠΑ τον φετινό Ιανουάριο οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν 82.307 απολύσεις προσωπικού, σύμφωνα με στοιχεία της Challenger, Gray and Christmas, που αποτελεί την δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, μετά τον Ιανουάριο του 2023.

Όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», κατά το μήνα Ιανουάριο 2024 καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 31.997 θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιανουαρίου 2024, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 195.001, ενώ οι αποχωρήσεις σε 226.998. Από τις 226.998 συνολικά αποχωρήσεις, οι 86.899 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 140.099 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Ιανουάριος 2024 και Ιανουάριος 2023, προκύπτει αρνητική επίδοση κατά 4.386 θέσεις εργασίας, για τον Ιανουάριο 2024 (αρνητικό ισοζύγιο -31.997 θέσεων εργασίας) έναντι αρνητικού ισοζυγίου (-27.611) τον Ιανουάριο του 2023.

Όπως δείχνει και ο ακόλουθος πίνακας του «ΕΡΓΑΝΗ», η πλειοψηφία των θέσεων που «εξαφανίστηκαν» τον προηγούμενο μήνα αφορούν λήξη 110.292 συμβάσεων ορισμένου χρόνου (που δεν ανανεώθηκαν), ενώ ένα εξίσου σημαντικό τμήμα έχει να κάνει με οικειοθελείς αποχωρήσεις (86.899 θέσεις). Υπήρξαν και 29.807 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου.

Ανειδίκευτοι εργάτες, Οδηγοί και Τεχνίτες είναι τα τρία επαγγέλματα με τις περισσότερες απώλειες τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...