16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ποδόσφαιρο με πατίνια έξω από τη Μητρόπολη Χανίων | Φωτός

Ημερομηνία:

Ένα περίεργο θέαμα παρακολούθησαν όσοι έτυχε να βρίσκονται στην πλατεία της Μητρόπολης Χανίων την Τετάρτη το βράδυ. Μία παρέα νέων ανθρώπων από τις ΗΠΑ έπαιζαν ένα φαινομενικά αταίριαστο συνδυασμό, λες και για να κάνουν δύσκολη τη ζωή τους: ποδόσφαιρο με πατίνια.

Το άθλημα του ποδόσφαιρου με πατίνια αν και άγνωστο στην Ελλάδα έχει μία σχετικά μακρά ιστορία.

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό στο Λονδίνο του 1934 με δύο γυναικείες ομάδες να μάχονται για τη νίκη. Καταγράφηκε από την κάμερα του Pathe News:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=p4XlDYhJ50s”]

Η επόμενη καταγεγραμμένη εμφάνισή του έρχεται περίπου δεκαπέντε χρόνια αργότερα όπου άνθισε στο Detroit των ΗΠΑ. Εξαφανίστηκε για άλλα 30 χρόνια για να επανεμφανιστεί ξανά στις ΗΠΑ και στο Σαν Φρανσίσκο το 1995. Μέχρι το 1998 η ανάπτυξη ήταν συνεχής.

Το 2003 έγινε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδόσφαιρου με πατίνια στο Λονδίνο και ξανά το 2004. Τώρα κάθε χρόνο το τουρνουά πραγματοποιείται σε διάφορες χώρες του κόσμου ενώ υπάρχουν ευρωπαϊκά αλλά και εθνικά πρωταθλήματα.

DSCF4648

Η Γαλλία είναι η χώρα με τις περισσότερες ομάδες ποδόσφαιρου με πατίνια. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα Μασσαλία. Το παιχνίδι παίζεται επίσης στο Βέλγιο, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία.

Θεωρείται ένα εξαιρετικά τεχνικό παιχνίδι αφού συνδυάζει φυσική κατάσταση και τεχνική κατάρτιση τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στα πατίνια στα πλαίσια πάντα μίας ομαδικής προσπάθειας.

Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι απλοί:

1) Κάθε ματς παίζεται με δύο ομάδες με 5 παίκτες η κάθε μία. Άλλοι πέντε παίκτες είναι αναπληρωματικοί. Το μάξιμουμ μέγεθος της ομάδας είναι δέκα παίκτες.

DSCF4676

2) Δεν υπάρχει κάποιος παίκτης που είναι αποκλειστικά τερματοφύλακας. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να αναλάβει αυτό το ρόλο όμως απαγορεύεται αυστηρά η χρήση των χεριών και εφόσον χρησιμοποιηθούν δίνεται φάουλ ή πέναλτι εις όφελος της αντίπαλης ομάδας, αναλόγως που γίνεται η παράβαση.

3) Δεν υπάρχει όριο στις αλλαγές αναπληρωματικών που γίνονται.

"google ad"

DSCF4636

4) Κάθε ημίχρονο διαρκεί 20 λεπτά.

Κατά τα άλλα, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όπως το ποδόσφαιρο.

Ένας από τους νεαρούς που είδε ότι τραβούσαμε φωτογραφίες, πλησίασε και μας έδωσε μία κάρτα. Είναι αθλητές στην ομάδα των ΗΠΑ, τους Originators.

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...