18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ποια είναι η Ηρακλειώτισσα αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών και μελετήτρια του Μπρεχτ Νάντια Βαλαβάνη που ο θείος της εκτελέστηκε στην Αγυιά από τους ναζί

Ημερομηνία:

«Σου υπόσχομαι πως θα παλέψουμε για να μη γίνουμε ποτέ αυτό που αντιπαλεύαμε ”ψυχές από δημόσιες αμαρτίες μαραγκιασμένες,
καθένας κι ένα αξίωμα σαν το πουλί μες στο κλουβί του”»
.

Είναι λίγα από τα λόγια που έλεγε η Νάντια Βαλαβάνη, τον περασμένο Νοέμβριο αποχαιρετώντας τον σύντροφο της ζωής της, τον άντρα της Δήμο Τσακνιά. «Οταν πρωτοσμίξαμε, εγώ 20 χρονών κι εσύ 25», έλεγε.

Και τώρα, από το γραφείο της στην Καραγιώργη Σερβίας 10, η νέα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, μαχητική πάντα στη ζωή της, καλείται αυτό να αντιπαλέψει: «καθένας κι ένα αξίωμα σαν το πουλί μες στο κλουβί του».

Η Νάντια Βαλαβάνη και ο Μπρεχτ

Η Νάντια Βαλαβάνη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954. Συγγραφέας και οικονομολόγος. Θεωρείται από τους πιο σημαντικούς μελετητές του έργου του Μπρεχτ, του Γερμανού συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή που σε μεγάλο βαθμό έχει επηρεάσει τη σκέψη της. Είναι μέλος της IBS της Διεθνούς Ενωσης για τον Μπρεχτ και έχει μεταφράσει και επιμεληθεί πολλές εκδόσεις για αυτόν.

Η νέα αναπληρώτρια υπουργός που εργάστηκε ως μεταφράστρια και από το 1992 σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ επί μία δεκαετία, από το 1996 μέχρι το 2005, ήταν Διευθύντρια οικογενειακού ξενοδοχείου στην Κρήτη, έχει ένα γιο και μια κόρη. Τον Αντώνη και την Αρτεμις.

Ζυμωμένη δίπλα στις θρυλικές μορφές του ΚΚΕ

Σεμνή, ιδεολόγος, «σπαρτιάτισσα» στον τρόπο ζωής, εργατική, αφοσιωμένη, ζυμωμένη δίπλα σε θρυλικές μορφές του ΚΚΕ της δεκαετίας του ’70, όπως ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Νίκος Κάππος, ο Κώστας Τζιαντζής.

Η μητέρα της ήταν στην ΕΠΟΝ. Ο πατέρας στη Μακρόνησο. Ο θείος της εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Αγιά Χανίων. Η ίδια μαθήτρια στο Ηράκλειο Κρήτης, από κοινού με φίλες και συμμαθήτριες της, ανάπτυξε αυθόρμητη αντιδικτατορική δραστηριότητα.

Συνελήφθη στα 19 της χρόνια

Από τα 18 της συμμετείχε στο μαζικό και στο παράνομο αντιδικτατορικό κίνημα (ΑντιΕΦΕΕ-ΚΝΕ). Συνελήφθη στα 19 της -το Φεβρουάριο 1974- και βασανίστηκε από τη χούντα. Μετά από πολύμηνη ανάκριση παραπέμφθηκε στο Ειδικό Στρατοδικείο κατηγορούμενη κυρίως για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Αποφυλακίστηκε από τις Φυλακές Κορυδαλλού με την κατάρρευση της χούντας τέλος Ιουλίου 1974.

Στις πρώτες φοιτητικές εκλογές της μεταπολίτευσης τον Νοέμβριο του 1974 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας». Ενα χρόνο μετά, πήρε μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο της ΕΦΕΕ και εκλέχτηκε μέλος του Εθνικού Συμβούλιου της.

Συμμετείχε σε όλους τους μεταπολιτευτικούς αγώνες και χρημάτισε μέλος του Γραφείου και της Γραμματείας του ΚΣ της ΚΝΕ και αν. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, απ’ το οποίο αποχώρησε το 1989.

Εκτοτε και μέχρι το 2007, που προσχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ ως ανένταχτη, συμμετείχε σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της περιόδου. Υπήρξε υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2007 στο Ηράκλειο και του 2009 στη Β΄ Αθηνών.

"google ad"

Ο σύζυγός της και η πολιτική της πορεία

Επί σχεδόν 40 χρόνια ήταν παντρεμένη και σύντροφος με τον δικηγόρο-εργατολόγο Δήμο Τσακνιά – υπεύθυνο έκδοσης του παράνομου «Οδηγητή» (1971-1974), αν. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μέχρι το 1989 και ιδρυτικό μέλους τόσο του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς (1999), μέσα απ’ τον οποίο προέκυψε ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ – σταθερά ως ανένταχτος.

Η Νάντια Βαλαβάνη πρωτοκλέχτηκε βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και επανεκλέχτηκε τη 17η Ιουνίου 2012.

Ηταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τον Ιούλιο 2012 έως τον Οκτώβριο 2014 ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και υπεύθυνη για την παρακολούθηση, από μεριάς της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της υπόθεσης των ιδιωτικοποιήσεων.

Το συγγραφικό έργο

Πολυάριθμα πολιτικά άρθρα και θεωρητικά κείμενα της έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο αθηναϊκό τύπο, στις εφημερίδες της αριστεράς, σε επιστημονικά περιοδικά και σε περιοδικά τέχνης. Σημαντικό είναι και το συγγραφικό της έργο όπως η ποιητική συλλογή «Η μεγάλη εποχή» (2009) και η συλλογή δοκιμίων και άρθρων «Ψωμί και τριαντάφυλλα – Θέματα τέχνης και πολιτικής» (2011).

Από το 2005 είχε την ιδέα, σχεδίασε και συμμετείχε σε 6 παραστάσεις λόγου, μουσικής και video-art.

thetoc.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...