21.8 C
Chania
Wednesday, May 22, 2024

Ποια τα ποσά επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου στους αγρότες

Ημερομηνία:

Απάντηση Τσαυτάρη στο Νότη Μαριά

«Στις 15.10.2013, ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ», αναφορικά με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης στους αγρότες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, απογοήτευση επικρατούσε στον αγροτικό κόσμο, μετά την καταβολή της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης, ¨ψαλιδισμένος¨ κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει με ανακοίνωση του ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), 55.732.160 ευρώ πιστώθηκαν σε λογαριασμούς 443.166 δικαιούχων παραγωγών πανελλαδικά αντί του ποσού των 80.000.000 ευρώ που έπρεπε να πιστωθούν, ενώ περικοπές προγραμματίζονται και στα ποσά της εξισωτικής αποζημίωσης που θα καταβληθούν σε αγροκτηνοτρόφους που ζουν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Η περικοπή αυτή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους δικαιούχους αγρότες έχει ως συνέπεια την αδυναμία κάλυψης των άμεσων οικονομικών υποχρεώσεών τους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Έλληνες αγρότες βρίσκονται ήδη σε οικονομικά δυσχερή θέση (ακαρπία ελαιοδέντρων, παράνομη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων, φορολόγηση αγροτεμαχίων κ.λ.π.), ο Νότης Μαριάς ζήτησε απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση».

Απαντώντας στην ανωτέρω υπ’αριθ. 1142/22.10.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά, ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ.80/18.12.2013 απάντηση:

«Η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, πραγματοποιήθηκε, για το έτος 2013, σύμφωνα με τα οριζόμενα:

• Στην αριθμ. ΔΕΦΚ Α 5007302 ΕΞ 2013/28-02-13 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οποία καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τους δικαιούχους, τις ποσότητες, καθώς και τη διαδικασία επιστροφής.

• Στην αριθμ. ΔΕΦΚ Α 5034466 ΕΞ 2013, η οποία τροποποιεί την αριθμ. ΔΕΦΚ Α 5007302 ΕΞ 2013 ως ακολούθως: «Ειδικότερα, κατ’έτος ορίζεται και συντελεστής βαρύτητας ειδικών συνθηκών ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες (υψηλές βροχοπτώσεις, περίοδος ξηρασίας ή συνδυασμός και των δυο κλπ), με τον οποίο πολλαπλασιάζονται οι δείκτες των παραρτημάτων ΙΙ και ΠΙ της παρούσας ΚΥΑ. Για το έτος 2013 ο συντελεστής αυτός λαμβάνει την τιμή 1,22».

Ειδικότερα, το άρθρο 1 της αριθμ. ΔΕΦΚ Α5007302, ορίζει ότι δικαιούχα πρόσωπα για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. είναι τα πρόσωπα που προσδιορίζονται ως γεωργοί με βάση τις αιτήσεις-δηλώσεις για την ενιαία ενίσχυση, είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και τα στοιχεία τους είναι καταχωρημένα στην κεντρική βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της προαναφερόμενης ΚΥΑ, το ποσό επιστροφής του Ε.Φ.Κ. υπολογίζεται με βάση την ποσότητα του πετρελαίου που προσδιορίζεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση όλων των επεμβάσεων για κάθε καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών (ως Παράρτημα ΙΙ Φυτική παραγωγή), καθώς και σε κάθε είδος ζωικού κεφαλαίου (ως Παράρτημα ΙΙΙ Ζωική Παραγωγή).

Σε εφαρμογή των προαναφερθέντων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβίβασε στο Υπουργείο Οικονομικών τα πιστοποιημένα στοιχεία των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2012, τα οποία λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της Επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 2013.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 3 της προαναφερόμενης ΚΥΑ, το οποίο περιγράφει τη διαδικασία επιστροφής, ορίζει ότι τα πιστοποιημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στοιχεία των δικαιούχων προσώπων αποστέλλονται στη Δ30 της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ), η οποία, μετά από μηχανογραφική επεξεργασία των στοιχείων, υπολογίζει αντίστοιχα ανά δικαιούχο το ποσό επιστροφής του Ε.Φ.Κ., σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της αριθμ. ΔΕΦΚ Α 5007302 ΕΞ 2013.

Επίσης, η επιστροφή των ποσών, σύμφωνα με το προαναφερόμενο άρθρο 3 παράγραφο 3, πραγματοποιήθηκε, μέσω τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων, σε δυο δόσεις απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων προσώπων.

Για την επιστροφή του ΕΦΚ Πετρελαίου Κίνησης 2013 η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν 80 εκατ. € για την 1 η δόση και αντίστοιχο ποσό για τη 2η δόση, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζονταν οι αναγκαίοι εθνικοί πόροι. Με απόφαση της Κυβέρνησης η 2η δόση της επιστροφής θα είναι ισόποση της 1ης δόσης, καθώς έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις και η εξόφληση της υπόλοιπης τμηματικής δόσης θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά στην πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2012, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τηρώντας τη δέσμευσή του ότι, με την έγγραφη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα διατεθεί το υπόλοιπο του ποσού της Εξισωτικής Αποζημίωσης, υπέγραψε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Τροποποίηση και συμπλήρωση της αριθμ. Πρωτ. 966/31538/13.3.13 – Έγκριση πιστώσεων για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης (Μέτρα 211 και 212 του ΠΑΑ 2007 – 2013)».

Κατόπιν τούτου, μετά την πρώτη πληρωμή των 125 εκ. €, περίπου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στην πληρωμή και του υπολοίπου ποσού της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 20 εκ. € που αφορά 77.000 δικαιούχους παραγωγούς, στα τέλη Νοεμβρίου.

Δεδομένου ότι οι διαθέσιμες πιστώσεις ήταν μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες των προηγούμενων ετών, οι ελληνικές αρχές (ΥΠΑΑΤ) προέβησαν σε έγκαιρη υποβολή αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Ωστόσο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κρίνοντας ότι η καταβολή των ήδη διαθέσιμων ποσών των 130 εκατ. € στους παραγωγούς θα διευκόλυνε την αγορά των αναγκαίων ζωοτροφών από τους κτηνοτρόφους, ζήτησε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει στην πληρωμή τους.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση των δικαιούχων και απορριπτομένων, καθώς και στην κατάταξη αυτών, σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκαν με βάση τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία κριτήρια. Οι παραγωγοί, οι οποίοι δεν κρίθηκαν δικαιούχοι του προγράμματος για το εν λόγω έτος, οφείλουν την απόρριψή τους είτε στη μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών είτε στη μη πλήρωση των προϋποθέσεων ένταξης στο πρόγραμμα.

Με βάση τον πίνακα κατάταξης και το ποσό ένταξης των 130 εκατ. €, προέκυψαν 12.926 επιλαχόντες παραγωγοί. Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε το προαναφερόμενο αίτημα των ελληνικών αρχών (ΥΠΑΑΤ) για αύξηση του προϋπολογισμού για την Εξισωτική Αποζημίωση για την περίοδο 2007-2013. Κατόπιν αυτού, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα επιπλέον αυτά ποσά, διασφαλίζει την πληρωμή των επιλαχόντων για την Εξισωτική Αποζημίωση του έτους 2012, καθώς και την πληρωμή εκκρεμοτήτων προηγούμενων ετών.

Σχετικά με τη διαφορά του αριθμού επιλαχόντων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης πληρωμής, αυτή οφείλεται στην εκδίκαση ενστάσεων, μετά την οποία μεγάλος αριθμός απορριπτομένων που προέβη σε αποκατάσταση εκκρεμοτήτων, κρίθηκαν δικαιούχοι, με αποτέλεσμα την αναδιαμόρφωση της σειράς κατάταξης.»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαίωμα στον Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Οιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μπορεί να...

3η Γιορτή Αθλητισμού στην Γαύδο

Ο Δήμος Γαύδου στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Αθλητισμού στο νησί...

Στο Κ.Α.Σ. η μελέτη για κατασκευές σκίασης και εξοπλισμού στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μετέβη σήμερα στην Αθήνα...

Χανιά: Λουκέτο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται ως Αθλητικό Κέντρο

Συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποίησαν έλεγχο...