17.8 C
Chania
Thursday, November 14, 2024

Ποιες οι ταβέρνες από την Κρήτη που κέρδισαν “Χρυσό Σκούφο” και ποιες από τα Χανιά που κέρδισαν βραβείο “Ελληνικής Κουζίνας”

Ημερομηνία:

Σε μια λαμπερή τελετή στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 13/2 οι Χρυσοί Σκούφοι και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2017 από το Αθηνόραμα και τον Alpha Guide.

Στην κορυφή της λίστας των βραβευμένων εστιατορίων συνεχίζουν να συγκατοικούν για τρίτη χρονιά το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα και το «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη στην Αθήνα που έκοψαν το νήμα πρώτοι στο σαφάρι των Χρυσών Σκούφων, ενώ για πρώτη φορά στην 24χρονη ιστορία του θεσμού απονεμήθηκε Βραβείο Κοινού, στο «Pelagos Seaside Restaurant» στο Κουτσουνάρι της Ιεράπετρας.

Αρκετά ταβέρνες από την Κρήτη βραβεύτηκαν με το βραβείο “ελληνικής κουζίνας” μεταξύ αυτών και δύο από τα Χανιά.

Βραβείο Κοινού

list

Pelagos Seaside Restaurant

Μοντέρνα ελληνική κουζίνα

Κουτσουνάρι, Ιεράπετρα, Κρήτη

τηλ. 2842061263
Ιδιοκτήτης: Γιάννης και Αλέξης Τζωρτζάκης
Σεφ: Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου

Μια παλιά ταβέρνα ανακαινίστηκε και έγινε ένα μοντέρνο παραθαλάσσιο εστιατόριο που λειτουργεί όλο το χρόνο. Η σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου παρουσιάζει ένα μενού με εξελιγμένα παραδοσιακά πιάτα αλλά και πιο ψαγμένες δημιουργικές σπεσιαλιτέ, χρησιμοποιώντας εξαιρετικές πρώτες ύλες της Κρήτης.

Το Pelagos της Ιεράπετρας είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και πολλά υποσχόμενο εστιατόριο το οποίο έχει αξιολογηθεί εντός του 2016 και από την επιτροπή γευσιγνωστών των Χρυσών Σκούφων και πρέπει να πούμε ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Ευχόμαστε στο Pelagos τον επόμενο χρόνο να βρίσκεται ανάμεσα στους βραβευμένους από το θεσμό.

Χρυσοί σκούφοι

Calypso

15 / 20

Μοντέρνα διεθνής κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα, Ξεν. “Elounda Peninsula All Suite Hotel”

 28410/68250

 www.eloundapeninsula.com/en/dining-restaurants-calypso-wine-cellar

Ιδιοκτήτες: Ελλιάνα Κοκοτού , Σπύρος Κοκοτός

Σεφ: Jean-charles Metayer , Δημήτρης Κιβωτός

Calypso - Χρυσοί Σκούφοι

Σε μια βεράντα με υπέροχη θέα στο πέλαγος, ο Jean-Charles Metayer προτείνει μια κουζίνα φίνα, εναρμονισμένη με τη γενικότερη φιλοσοφία του resort. Τόσο οι συνθέσεις που βασίζονται στο ψάρι όσο και οι προτάσεις με κρέας έχουν κοινή αφετηρία την άριστη πρώτη ύλη και μπολιάζουν τις διεθνείς προσλαμβάνουσες με κρητικές κι ελληνικές πινελιές.

Κορυφαίο πιάτο: Μπαρμπούνια με τραχανά και σος πέστο ελληνικών μυρωδικών.

Ocean Restaurant

15 / 20

Μοντέρνα διεθνής κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Άγιος Νικόλαος, Ξεν. «Daios Cove Luxury Resort»

 28410/62600

 www.daioscovecrete.com/gr/mediterranean-restaurant.php

Ιδιοκτήτης: Daios Cove Luxury Resort

Σεφ: Δήμος Μπαλόπουλος

New Entry - Χρυσοί ΣκούφοιOcean Restaurant - Χρυσοί Σκούφοι

Νέα είσοδος στο κλαμπ των Χρυσών Σκούφων. Στην ντιζαϊνάτη βεράντα, με τη θέα να ανοίγεται στον ιδιωτικό όρμο του συγκροτήματος, απολαύσαμε ιδιαίτερα τις δημιουργίες του νέου και ταλαντούχου σεφ Δήμου Μπαλόπουλου, ο οποίος επιχειρεί μια προσωπική, σύγχρονη γαστρονομική κουζίνα με διεθνείς κι ελληνικές αναφορές, που ανεβάζει τον πήχη του fine dining στην περιοχή.

Κορυφαίο πιάτο: Συνδυασμός καρέ από γουρουνάκι γάλακτος και πανσέτα, αβγο­λέμονο, ριζότο μαυροσίταρου με τρούφα, μανιτάρια shiitake και καπνιστή κέτσαπ ροδάκινου.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2017

Ferryman

14.5 / 20

Μοντέρνα ελληνική κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα

 2841041230

 www.baxevanis.com/ferryman/

Ιδιοκτήτης: Άκης Σφυρογιαννάκης

Σεφ: Αλεξάνδρος Κιουσαμπάς , Γιάννης Μπαξεβάνης

Ferryman - Χρυσοί Σκούφοι

Χρησιμοποιώντας εξαιρετικές πρώτες ύλες της κρητικής γης και θάλασσας, από επίλεκτους μικρούς παραγωγούς, ο Γιάννης Μπαξεβάνης προτείνει μια κουζίνα με πολύ βαθιά νοστιμιά, χρησιμοποιώντας με μαεστρία έναν εντυπωσιακό ξυλόφουρνο. Η βελούδινη κακκαβιά με το θαλασσινό νερό, το ψάρι γεμιστό με χόρτα και το καπνιστό ριζότο με μανιτάρια είναι μερικά από τα αστέρια του εστιατορίου.

Old Mill

14.5 / 20

Μοντέρνα ελληνική κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα, Ξεν. “Elounda Mare Hotel”

 28410/41102-3

 www.portoelounda.com/el/old-mill

Ιδιοκτήτες: Ελλιάνα Κοκοτού , Σπύρος Κοκοτός

Σεφ: Αντώνης Πετρέλης

New Entry - Χρυσοί ΣκούφοιOld Mill - Χρυσοί Σκούφοι

Μέσα στον κήπο του γνωστού resort της Ελούντας, κοντά στη θάλασσα, το κομψό εστιατόριο διαγράφει εδώ και χρόνια μια επιτυχημένη πορεία, προτείνοντας μια πολύ καλή σύγχρονη ελληνική κουζίνα διανθισμένη με κρητικές πινελιές. Ο διαχρονικός και πολυβραβευμένος σεφ Αντώνης Πετρέλης και το team της κουζίνας δημιουργούν πιάτα στιβαρά, όπως τα λαζάνια «σκιουφιχτά» ολικής άλεσης με κόκορα και ανθότυρο από τον Ψηλορείτη, με βάθος γεύσεων και αρμονικά κοντράστ που μυρίζουν Ελλάδα.

Αrgentina

14 / 20

Ψαροταβέρνα

 Κρήτη – Ν. Χανίων – Κολυμπάρι

 28240/22243

 www.tavernachania.gr

Σεφ: Γιώργος Καπενεκάκης

New Entry - Χρυσοί ΣκούφοιΑrgentina - Χρυσοί Σκούφοι

Μη σας παραπλανά το όνομα. Η «Argentina» είναι μια κλασική­ ψαροταβέρνα στο λιμανάκι στο Κολυμπάρι και ανήκει στα λίγα καλά μαγαζιά του είδους. Η οικογένεια έχει παράδοση στην ενασχόληση με το ψάρι και ό,τι προτείνει το μαγαζί αξίζει. Τα μαγειρευτά με θαλασσινό πρόσημο τονίζουν ακόμη περισσότερο τη γευστική επάρκεια του χώρου, με κορυφαίο το ροφό γιουβέτσι.

Αυλή

14 / 20

Μοντέρνα ελληνική κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Ρεθύμνου – Ρέθυμνο, Ξανθουδίδου 22 & Ραδαμάνθυος – Παλιά Πόλη

 28310/58250

 www.avli.gr

Ιδιοκτήτης: Κατερίνα Ξεκάλου

Σεφ: Αριστέα Δαφνομήλη , Γιώργος Στυλιανουδάκης , Εύα Αραπάη

New Entry - Χρυσοί ΣκούφοιΑυλή - Χρυσοί Σκούφοι

Δεξιά ρομαντισμός με κεριά, αριστερά ένα ultra μοντέρνο ντεκόρ με παραδοσιακά στοιχεία, στο κέντρο η εντυπωσιακή, καταπράσινη αυλή. Στην κουζίνα ο Γιώργος Στυλιανουδάκης, έμπειρος και δημιουργικός, «ξαναδιαβάζει» την παραδοσιακή κρητική κουζίνα με σύγχρονη διάθεση και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό. Εξαιρετική λίστα κρασιών με 400 ετικέτες και κελάρι όπου πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες. Σέρβις επιπέδου.

Xasteria

14 / 20

Μοντέρνα ελληνική κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Ηρακλείου – Γούβες, Ξενοδοχείο Amirandes

 28970/41103

 www.amirandes.com/fine-dining/xasteria-cretan-restaurant.html

Ιδιοκτήτης: Amirandes Grecotel Exclusive Resort

Σεφ: Βαγγέλης Φρονιμάκης

Xasteria  - Χρυσοί Σκούφοι

Αλλαγή φρουράς, με τον Βαγγέλη Φρονιμάκη επικεφαλής της brigade της κουζίνας, αλλά με αποτελέσματα εξίσου αξιοσημείωτα. Η κουζίνα παραμένει έντονα ελληνική, με φανερή τη σφραγίδα της κρητικής γευστικής παράδοσης. Δημιουργική διάθεση και ικανότητα διαχείρισης τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της χαρίζουν για άλλη μία χρονιά Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Χρυσόστομος

14 / 20

Κρητική κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Χανίων – Χανιά, Δευκαλίωνος και Ικάρου – Ανατολική τάφρος

 28210/57035

 www.chrisostomos.gr

Ιδιοκτήτης: Χρυσόστομος Ορφανουδάκης

Σεφ: Ίνγκα Καρατσαουσίδη , Χρυσόστομος Ορφανουδάκης

New Entry - Χρυσοί ΣκούφοιΧρυσόστομος - Χρυσοί Σκούφοι

Η ταβέρνα του Χρυσόστομου Ορφανουδάκη, στην άκρη του ενετικού λιμανιού των Χανίων, είναι πραγματικά σταθερή αξία της αυθεντικής κρητικής μαγειρικής. Με περιποιημένο εσωτερικό και μια μικρή λουλουδιασμένη βεράντα για το καλοκαίρι, ψήνει ψωμί και κρέατα στον ξυλόφουρνο και τα μαγειρευτά της, γενναιόδωρα, με σαφές τοπικό πρόσημο, είναι φουλ νοστιμιάς.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ